Roślina znana od epoki kamienia. Dziś to jedna z najzdrowszych przypraw, seniorzy powinni często używać
To ziele jest dobrze znane już od epoki kamienia. Choć często wybieramy jego inne odmiany, to właśnie ta jest obecnie jedną z najzdrowszych przypraw. Koniecznie powinni po nią sięgać seniorzy, ale nie tylko. Używaj na potęgę również przy reumatyzmie czy wysokich trójglicerydach.
Do grona najzdrowszych przypraw, którymi możemy urozmaicić posiłki, należy czosnek niedźwiedzi. Chcesz pozostać w zdrowiu na długie lata? Włącz go do swojej codziennej diety.
Czosnek niedźwiedzi inaczej nazywany jest czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Historia tej rośliny sięga aż epoki kamienia. Ziele zajadano na 8 tys. lat przed naszą erą. Do tego wykorzystywany był przez Rzymian, Celtów oraz przez pierwszych Słowian.
Obecnie w Polsce roślina nie jest bardzo znana czy chętnie używana w kuchni. Na terenie całego kraju znajdziemy czosnek niedźwiedzi rosnący na dziko na leśnych polanach, w wilgotnych i zacienionych miejscach oraz przy strumieniach. Najczęściej spotkamy go w Karpatach, Kotlinie Sandomierskiej, Puszczy Białowieskiej.
Czosnek niedźwiedzi znacznie różni się wyglądem od czosnku pospolitego. Nie wytwarza on ząbków, a jego aromat i właściwości ukryte są w dużych, zielonych, lancetowatych liściach, które rosną do ok. 30 cm wysokości. Roślina wytwarza też białe kwiaty, przypominające konwalie. Jadalne są zarówno liście, jak i kwiaty.
Zbiory czosnku niedźwiedziego najlepiej przeprowadzać pod koniec marca i w kwietniu. W maju ziele zaczyna kwitnąć, przez co wartości liści zmniejszają się oraz nabierają gorzkiego smaku. Należy pamiętać, że nie wolno zbierać dziko rosnącej rośliny, gdyż podlega ona pod częściową ochronę.
Przeczytaj też: Najlepszy krem pistacjowy domowej roboty. Do jedzenia łyżką, ciast i owsianki
Czosnek niedźwiedzi świeży można kupić na targach lub w sklepach. Można także wyhodować go samodzielnie. Suszoną przyprawę dostaniemy za to w każdym sklepie spożywczym za cenę ok. 5 zł za 10 g.
Świeży czosnek niedźwiedzi jest bardzo aromatyczny i przypominać może czosnek pospolity. Natomiast po zjedzeniu go w ustach nie zostaje ostry, charakterystyczny zapach. Suszone ziele nadal jest przepełnione aromatem, jednak nie jest już tak intensywne, jak świeże liście. Ususzenie go natomiast pozwala na użycie go w nieco inny sposób.
Oprócz delikatniejszego aromatu suszony czosnek niedźwiedzi ma mniej wartości. W procesie suszenia liście tracą część witamin, minerałów i związków aktywnych. Jeśli więc chcemy korzystać z pełni właściwości dla zdrowia rośliny, lepiej zajadać się świeżymi liśćmi.
Czosnek niedźwiedzi od setek lat wykorzystywany był w medycynie ludowej jako remedium na wiele dolegliwości. Liście są bowiem bogate w liczne antyoksydanty, takie jak flawonoidy, saponiny, liczne enzymy i aminokwasy. Dostarczają witaminy z grupy B (B1, B2, B3), witaminę C, fosfor, magnez, mangan, żelazo, potas.
Czosnek niedźwiedzi warto jeść, gdyż wzmocni on odporność. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, antybakteryjnie i działa jak naturalny antybiotyk. Zmniejszy ilość rozwijających się infekcji i złagodzi istniejące już stany zapalne. W trakcie przechodzonych chorób pozwoli na szybszy powrót do zdrowia i odzyskanie sił.
Właściwości przeciwzapalne czosnku niedźwiedziego będą zbawienne dla osób cierpiących na reumatyzm. Złagodzone zostaną objawy choroby, takie jak ból, opuchlizna. Zawartość związków siarki dodatkowo zregeneruje i usprawni pracę stawów.
Czosnek niedźwiedzi powinno się jeść również ze względu na jego właściwości dla serca. Spożywanie liści może podnosić poziom "dobrej" frakcji cholesterolu HDL, a jednocześnie obniżać stężenie trójglicerydów. Niesie to za sobą zmniejszone ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, jak np. miażdżyca, choroba wieńcowa. Co więcej, przyczyni się do rozszerzania naczyń krwionośnych, przeciwdziałając powstawaniu zakrzepów.
Czosnek niedźwiedzi ma w kuchni wiele zastosowań. Świeżymi liśćmi można urozmaicić sałatki i surówki. Dobrze skomponuje się z ogórkiem, rzodkiewką, burakami. Z powodzeniem odmienimy z nim smak rozmaitych serów, jak np. śniadaniowego wiosennego twarogu, serów owczych lub kozich.
Do tego ziele można dodać do kanapek, zapiekanek, omletów czy placków ziemniaczanych. Czosnek niedźwiedzi wzbogaci smakiem i właściwościami pasty kanapkowe z jaj, ryb, ciecierzycy czy fasoli.
Z czosnku niedźwiedziego można przygotować swego rodzaju pesto. Do zielonych liści wystarczy dodać porcję oliwy z oliwek, parmezan, orzechy, wszystko dokładnie zblendować i gotowe. Taki sos wymieszany z makaronem to szybki, smaczny i zdrowy obiad.
Źródło: cosdlazdrowia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Do chrupania zamiast chipsów. Pomaga się odchudzić, poprawia pamięć i stan skóry