Reklama
Reklama

Ryba, którą powinniśmy jeść jak najczęściej. Doskonała w smaku, chroni serce, ma dużo dobrego białka

W dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce dla ryb. Chociaż nie są tanie, warto jeść je przynajmniej raz w tygodniu. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej gatunkowi, który dosyć rzadko pojawia się na naszych talerzach, a szkoda, ponieważ ryba ta jest wyjątkowo zdrowa. Sprawdź, jakie wartości odżywcze i właściwości kryje w sobie kuzyn karpia, czyli leszcz.

Ryby zazwyczaj pojawiają się na naszych talerzach w piątek. Dietetycy zalecają, aby w miarę możliwości częściej włączać je do jadłospisu. W szczególności, jeśli chcesz zadbać o sylwetkę i układ sercowo-naczyniowy. Jedną z ryb, które wyróżniają się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, jest leszcz. Dlaczego warto go jeść, oraz jak przyrządzić leszcza? Podpowiadamy.

Leszcz - niedoceniany kuzyn karpia

Wyglądem przypomina nieco karpia, nic dziwnego, leszcz jest rybą żyjącą w słodkich wodach, należącą do rodziny karpiowatych. Może dorastać nawet do nawet 80 cm długości, przeważnie waży ok. 6 kg. Od karpia można odróżnić go po płetwach, leszcz ma je znacznie ciemniejsze i postrzępione. Ponadto leszcz jest pokryty grubą warstwą śluzu. Mięso leszcza jest lekko szare, nieco słodkawe w smaku, posiada dosyć sporo ości.

Reklama

Leszcz - wartości odżywcze i właściwości

Delikatne mięso leszcza jest lekkostrawne i niskokaloryczne, w 100 g zawiera jedynie ok. 108 kcal, dzięki czemu będzie idealną opcją dla osób, które dbają o linię. Obecna jest w nim spora porcja białka, które doskonale syci. Warto dodać, że proteiny są podstawową jednostką budulcową organizmu, wspierają regenerację tkanek, wpływają na prawidłową pracę mięśni, oraz uczestniczą w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie.

W mięsie leszcza znajdziesz również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wpływają na prawidłową pracę układu krążenia. Wspierają serce, chroniąc je przed chorobami, m.in. chorobą wieńcową, zwałem, czy udarem. Zbijają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz działają przeciwmiażdżycowo. Ponadto pozytywnie oddziałują na układ nerwowy, a także wspierają kondycję skóry, włosów i paznokci.

Nie brakuje w nim również witamin i minerałów, takich jak:

  • witamina A - działa przeciwutleniająco, wspiera zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami,
  • witaminy z grupy B - między innymi wspierają układ krążenia, układ nerwowy, układ mięśniowy, oraz procesy metaboliczne,
  • witamina D - wspiera odporność, wzmacnia kości i zęby,
  • witamina E - korzystnie działa na kondycję skóry, ma działanie przeciwutleniające,
  • potas - pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową,
  • magnez - wspiera pracę mózgu, serca i mięśni,
  • wapń i fosfor - wzmacniają kości i zęby,
  • selen - ma działanie przeciwutleniające i wspiera układ immunologiczny.

Sprawdź także: Rzadko jadana ryba z polskich jezior. Nietłusta, polecana chorującym na serce

Jak jeść leszcza?

Leszcz nadaje się do smażenia, grillowania, gotowania na parze, czy wędzenia. Jednym z najprostszych sposobów na przyrządzenie tej ryby, jest upieczenie jej w piekarniku. Wystarczy umyte i oczyszczone mięso przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, suszoną zieloną pietruszką i majerankiem. Następnie wyłożyć ją na papierze do pieczenia i upiec w 180 stopniach przez około 25 minut. Tak przygotowanego leszcza możesz podać z frytkami, opiekanymi ziemniaczkami, lub gotowanym ziemniakami z koperkiem. Warto dodać również surówkę, na przykład z kiszonej kapusty, lub tę z białej kapusty z dodatkiem koperku.

Leszcz w wersji smażonej w panierce, również jest prosty do zrobienia. Oczyszczone mięso oprósz solą i pieprzem, panieruj w mace, jajku i bułce tartej, a następnie usmaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowany. Rybę podawaj skropioną cytryną.

Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl

Zobacz też:

Dobrze wpływają na pracę serca, poprawiają pamięć i wygląd skóry. Dodaj garść do sałatki, nie pożałujesz

"Masło bogów" znane z PRL-u wraca do menu. Jest pełne kolagenu, poprawia stan kości i wygląd skóry

Ma niewiele kalorii, ale dużo witamin. Owoc na poprawę pamięci i dobrą pracę jelit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby