S'more – tradycyjny amerykański deser możesz zrobić w domu. 5 minut i gotowe
Zaintrygowała cię dzisiejsza grafika w Google Doodle? Ten apetycznie wyglądający przysmak to s’more, deser, którym Amerykanie zajadają się od najmłodszych lat. Jego przygotowanie jest banalnie proste, dzięki czemu bez trudu możesz odtworzyć go w domu w zaledwie kilka minut.
Jeśli zdarzyło ci się oglądać amerykańskie filmy i seriale, z dużym prawdopodobieństwem trafiłeś na scenę, w której bohaterowie zajadają się piankami z ogniska. Ten ciągnący się łakoć jest podstawą jednego z najpopularniejszego deserów ze Stanów Zjednoczonych, czyli s’more. Jeżeli lubisz bardzo słodkie smakołyki, na pewno przypadnie ci do gustu.
Najważniejszym składnikiem s’more są oczywiście przypieczone cukrowe pianki. Pierwsze tego typu słodycze znane były już mieszkańcom Starożytnego Rzymu i Grecji, łakocie przygotowywano wówczas z prawoślazu lekarskiego. Roślina od dawien dawna używana jest jako środek leczniczy na ból i infekcje gardła. Jednak to Francuzom zawdzięczamy pierwsze piankowe słodycze, nazywano je pâte de guimauve, ich bazą były jajka, cukier, oraz wspomniany prawoślaz. Smakołyk był nie tylko pyszną przekąską, ale i pomagał na kaszel i chrypkę.
Bohaterem dzisiejszej grafiki w Google Doodle jest s’more, słodki deser z USA i Kanady. Dzieci, i nie tylko, zajadają się nim podczas biwaków oraz ognisk. Popularne jest także przygotowywanie s’mores’ów w domu. Smakołyk przypomina nieco kanapkę. Rolę kromek chleba przyjmują tu dwa krakersy graham. W środku należy umieścić przypieczoną, ciągnąca się piankę, oraz kawałek czekolady, która rozpłynie się pod wpływem ciepła.
S’more swoją nazwę wzięło od angielskiego "some more", co przetłumaczyć można jako "coś jeszcze". Smakołyk w formie, którą znamy do dziś, popularny był już na początku XX wieku. Przepis znalazł się w poradniku o biwakowaniu stworzonym dla amerykańskich skautek (odpowiednika naszych harcerek), który wydany był w 1927 roku.
Co ciekawe, Amerykanie w swoim kalendarzu mają Narodowy Dzień S’mores, który obchodzony jest 10 sierpnia.
Do przygotowania s’more, będziesz potrzebować:
- 1 tabliczki czekolady,
- opakowanie pianek,
- opakowania krakersów pełnoziarnistych (mogą być również ulubione ciastka lub herbatniki).
W oryginalnym przepisie pianki należy nadziać na patyk i upiec nad ogniskiem. W domowych warunkach ułóż je na papierze do pieczenia i włóż na chwilę do piekarnika lub mikrofalówki. W niektórych przepisach zaleca się nadzianie pianek na patyk i opieczenie nad palnikiem kuchenki, ta opcja może jednak narobić nieco bałaganu. Gorącą piankę umieść na krakersie, połóż na niej kawałek czekolady, a na koniec przykryj drugim krakersem. W ten sposób przygotuj kolejne porcje s’mores’ów.
Możesz także zrobić większą ilość s’mores’ów na raz. Wystarczy, że kwadratową formę do pieczenia wyłożysz papierem, następnie ułożysz warstwę czekolady, pianek, a boki wypełnisz krakersami. Całość wystarczy upiec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Źródła: foodandwine.com, wikipedia.org/wiki, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność