Reklama
Reklama

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek sprawia, że wychodzi wyjątkowo pyszna

Wielkimi krokami zbliża się czas w roku, kiedy jabłka smakują najlepiej. Warto go wykorzystać na wypróbowanie różnych przepisów z ich dodatkiem. Szarlotka to kultowe ciasto, które dzięki dodatkowi rozgrzewających przypraw idealnie sprawdzi się jesienią. Koniecznie poznaj przepis, który sprawi, że szybko je przygotujesz i już po godzinie będziesz mógł cieszyć się jego rozkosznym smakiem. Dzięki kilku poradom będziesz mieć pewność, że nie wyjdzie zakalec.


Szarlotka to ciasto, które nie będzie stanowić wyzwania nawet dla początkujących kucharzy. Szczególnie proste będzie wykonanie go, kiedy zrezygnujemy z kruchego spodu. Nawet bez niego ciasto będzie smakować doskonale, a jego delikatna i miękka struktura sprawi, że już nigdy więcej nie poświęcisz czasu na wyrobienie kruchego ciasta. 

Szarlotka bez spodu — przepis:

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 150 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 szklanka orzechów włoskich.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, a tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.

Jabłka obierz ze skórki, a następnie pokrój na grube plastry. Wrzuć je do miski, a następie dodaj do nich sok z cytryny, cynamon oraz 1-2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj, aby każdy z nich był równo nimi pokryty.

W misce umieść pozostałą część mąki, cukier oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj do nich masło, jajka oraz ekstrakt z wanilii. Mieszaj całość tylko do połączenia składników. Kiedy masa będzie jednolita, dodaj jabłka i delikatnie wmieszaj w ciasto. Tak przygotowane przełóż do przygotowanej wcześniej blaszki i wsuń do rozgrzanego piekarnika. Całość piecz przez 45-55 minut. To, czy ciasto jest gotowe, możesz sprawdzić za pomocą drewnianej wykałaczki. Jeśli po nakłuciu ciasta będzie czysta, to znak, że można je już wyciągać z piekarnika.

Szarlotkę podajemy na ciepło lub zimno. Doskonale komponuje się z bitą śmietaną oraz lodami waniliowymi.

Zobacz także: Przestałam kupować, robię w domu. Rodzina uwielbia moje ptasie mleczko

Robisz szarlotkę? Te tipy ci się przydadzą

Szarlotka to proste ciasto, które można zrobić na różne sposoby. Niezależnie od tego, w jakiej formie występuje, jest kilka wskazówek oraz porad, które sprawią, że jej przygotowanie będzie wygodniejsze, a wypiek na sto procent wyjdzie przepysznie.

Pierwsze z nich dotyczą przygotowania jabłek. Niestety te owoce mają to do siebie, że po czasie ciemnieją i nie wyglądają apetycznie. Aby mieć pewność, że w przypadku naszego ciasta pozostaną ładne i jasne, wystarczy obficie spryskać je sokiem z cytryny.

Dodatkowym aspektem, o który warto zadbać już na etapie wybierania składników, jest wybór odmiany jabłek. Ciasto będzie o wiele smaczniejsze, kiedy zdecydujemy się na kupno różnych gatunków — mają one inny poziom słodkości, kwaśności oraz strukturę. Dzięki zmiksowaniu różnych jabłek smak ciasta będzie o wiele lepiej zrównoważony.

Kolejna wskazówka dotyczy przygotowania ciasta. W przypadku tego rodzaju wypieków ważny jest krótszy czas jego mieszania. Jeśli będziemy je wykonywać zbyt długo, ciasto może wyjść twarde oraz suche.

Suchość ciasta może również wynikać ze zbyt wysokiej temperatury w piekarniku. Z tego powodu, kiedy zauważymy w trakcie pieczenia, że góra jest zbyt spieczona, przykryjmy je za pomocą folii aluminiowej. W niektórych przypadkach dobrym pomysłem będzie wstawienie do piekarnika naczynia wypełnionego wodą. W trakcie pieczenia będzie ona parować, przez co będziemy mieć pewność, że ciasto nie będzie wysuszone. 

Po upieczeniu nie warto kroić ciasta od razu — może się rozpadać. Ze względu na dużą zawartość owoców, a przez to soku, będzie musiało ostygnąć po wyjęciu z piekarnika. Dzięki cierpliwości wypiek będzie miał czas na stężenie, a krojenie go po czasie będzie szło gładko i sprawnie.

Źródło: terazgotuje.pl, countryhillcottage.com

Zobacz też:

Aż trudno uwierzyć, że to kotlety z kapusty. Są tak dobre, że można jeść bez dodatków

Kremowy pasztet z dyni. To najlepsze smarowidło do chleba, jakie ostatnio jadłam

Tą zupą ratowali kiedyś dzieci. Najlepsze lekarstwo na biegunkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | jabłka