Reklama
Reklama

Sałata idealna dla cukrzyków. Działa jak naturalny prebiotyk, poprawia trawienie

Dolegliwości trawienne, czy zbyt wysoki poziom cukru we krwi to powszechne problemy zdrowotne. Warto skonsultować je z lekarzem, jednak, aby im zapobiec, lub w pewnym stopniu wyeliminować, wystarczy zadbać o swoją dietę. Koniecznie włącz do jadłospisu warzywa i owoce, bogate w błonnik, antyoksydanty witaminy i minerały. Dziś sprawdzimy, na co pomaga jedzenie cykorii.

Cykoria nie na należy do najpopularniejszych warzyw, a szkoda. Jeśli znajdziesz ją na sklepowych półkach, wrzuć ją do koszyka. Odpowiednio przygotowana, nie tylko smakuje świetnie, ale i korzystnie wpływa na zdrowie, między innymi regulując poziom cukru we krwi. Zastanawiasz się, co zrobić z cykorii, poniżej przedstawimy ci przepis na surówkę w stylu francuskim, która idealnie sprawdzi się do obiadu.

Sprawdź także: Jest podobny do selera. Ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny, ma dużo wapnia

Cykoria i jej odmiany

Warzywo to należy do rodziny astrowatych, rośnie praktycznie na całym świecie, w Europie, przede wszystkim w państwach leżących nad Morzem Śródziemnym. Można wyróżnić osiem gatunków cykorii, najpopularniejszą jest cykoria podróżnik (cythorium Intybus), występuje także w Polsce, można rozpoznać ją po charakterystycznych, niebieskich kwiatach. Oprócz "podróżnika", w naszym kraju najczęściej można spotkać cykorię endywię.

Na co pomaga jedzenie cykorii?

Cykoria należy do bardzo zdrowych warzyw, znajdziesz w niej kompleks cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, magnez, fosfor, mangan, żelazo, cynk, potas, czy sód. Obecne są tu także antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antyoksydacyjne. W cykorii znajduje się inulina, rodzaj błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, zapobiega zaparciom i wzdęciom, wpływa na prawidłowy stan jelit, zapewnia sytość posiłku, oraz podkręca przemianę materii. Inulina zaliczana jest do prebiotyków, dzięki czemu wspiera mikroflorę jelitową. Dodatkowo regularne spożywanie błonnika pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Jedzenie cykorii świetnie wpływa na pracę nerek oraz wątroby. Co więcej, ma korzystny wpływ na układ krążenia, między innymi wspiera funkcje krwiotwórcze. Obecny w niej potas, pomaga regulować ciśnienie krwi, natomiast magnez wzmacnia serce. Cykorię można jeść bez większych ograniczeń, jest warzywem niskokalorycznym, w 100 g ma jedynie 17 kcal. Co ciekawe, cykoria będzie dobrym wyborem dla kobiet karmiących piersią, ponieważ przyczynia się do lepszej laktacji. Warto włączyć ją do diety niejadków - cykoria ma działanie pobudzające łaknienie.

Co zrobić z cykorii - przepis na surówkę

Jak jeść cykorię? Można spożywać ją na surowo, w formie przeróżnych sałatek, lub podać ją w wersji smażonej, pieczonej, czy grillowanej. Podczas zakupów staraj się wybierać mniejsze sztuki w jasnym kolorze, będą delikatniejsze w smaku.

Co zrobić, żeby cykoria nie była gorzka? Wystarczy wykorzystać prosty, kuchenny trik. Do miski wsyp sól, a następnie zanurz w niej cykorię głąbem do dołu na ok. godzinę, dzięki czemu pozbędziesz się niechcianej goryczki. Innym trikiem jest włożenie liści cykorii do zimniej wody z solą i sokiem z cytryny, na godzinę. Po tym czasie opłucz cykorię pod bieżącą wodą i przejdź do gotowania. Możesz także usunąć głąb, który zazwyczaj jest najbardziej gorzki.

Przepis na surówkę z cykorii

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:

  • 3 główki cykorii,
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 ząbki czosnki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz.

Z cykorii usuń głąb, opłucz liście, a następnie posiekaj ją w paski i przełóż ją do miski. W osobnej miseczce dokładnie zmieszaj oliwę, sok z limonki, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Gotowym sosem zalej cykorię, wszystko wymieszaj. Podawaj do dań z mięsem lub rybą.


Źródła: terazgotuje.pl, medonet.pl

Zobacz też:

Za granicą zajadają, w Polsce jeszcze mało znany. Ma niski IG, dobry na wzrok, zmęczenie i bezsenność

Nazywany jest gwiezdnym jabłkiem. Wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, dobry dla cukrzyków

Zdrowy miąższ w kosmatej skórce. Walczy z anemią, poprawia pamięć i dodaje energii

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | surówki