Reklama
Reklama

Skarb włoskiej kuchni. Można jeść zamiast mięsa, ma kremową konsystencję i lekko orzechowy smak

To specjalna fasola nazywana skarbem włoskiej kuchni. Ma tyle białka, że z powodzeniem można nią zastąpić mięso w diecie. Do tego po ugotowaniu jest wybitnie kremowa, delikatna i aromatyczna. Fasolę borlotti zajadaj na silne mięśnie, zdrowe serce i szczupłą sylwetkę.

W Polsce najczęściej sięgamy po fasolę szparagową, białą czy czerwoną. Nie mamy pojęcia, że ich włoska kuzynka absolutnie bije je na głowę. Gdy poznasz właściwości fasoli borlotti, już nie sięgniesz po inną.

Fasola borlotti (fasola żurawinowa) - skarb włoskiej kuchni

Fasola borlotti, inaczej nazywana żurawinową, niewątpliwie zasługuje na miano skarbu włoskiej kuchni. Jest uwielbiana przez Włochów i znajduje zastosowanie w wielu tradycyjnych daniach, ale też w nowoczesnych, kreatywnych kompozycjach.

Największe wrażenie robi jednak jej wygląd i konsystencja. Włoska fasola charakteryzuje się jasnymi ziarnami, pokrytymi czerwonymi plamkami. W smaku wyraźnie wyczuwalny jest orzechowy aromat. Po ugotowaniu staje się przyjemnie kremowa i delikatna

Reklama

Ze względu na swój smak, teksturę wyczuwalną podczas jedzenia i wartości odżywcze chętnie wybierana jest przez wegetarian, wegan i osoby ograniczające mięso. 

Czy fasola borlotti jest zdrowa?

Warzywo z całą pewnością wpisuje się w założenia zdrowej, zrównoważonej diety. 100 g fasoli borlotti dostarcza:

  • 23 g białka, 
  • 25 g błonnika, 
  • 60 g węglowodanów, 
  • 1.2 g tłuszczy (w tym 0.3 g kwasów tłuszczowych nasyconych). 

Z witamin i minerałów uzupełni zapotrzebowanie na: 

  • witaminy z grupy B (B1, B6), 
  • miedź, 
  • fosfor, 
  • żelazo, 
  • magnez, 
  • mangan, 
  • potas. 

Regularne spożywanie fasoli borlotti polecane jest przy zaburzeniach pracy układu nerwowego. Zawarty w niej kompleks mikroskładników pozytywnie oddziałuje na pracę serca, poziom stresu czy nastrój. Dodatkowo ureguluje stężenie cukru i cholesterolu we krwi. 

Wysoka zawartość białka wesprze odporność organizmu. Zmniejszy ilość zachorowań, urazów mięśni i kości. Powinni więc zajadać się nią ludzie starsi i pacjenci w trakcie rekonwalescencji. 

Fasola borlotti to zarazem korzyści dla wyglądu. Zadba o piękne włosy, skórę, paznokcie, ale również o linię. Nasyci na cały dzień niewielką ilością kalorii i w ten sposób pomoże w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Ponadto poprawi metabolizm i trawienie. 

Fasola borlotti w kuchni - co zrobić?

Fasola borlotti dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi znajduje zastosowanie w wielu daniach kuchni włoskiej. Zrobimy z nią pyszne pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w sosie pomidorowym. Wyjątkowo proste, a jakże rozgrzewające i aromatyczne danie. Z włoską fasolą przygotujemy zarazem minestrone, czyli gęstą zupę warzywną z sezonowymi warzywami. 

Poza tym z borlotti przygotujemy pyszne sałatki. W takiej formie dobrze pasuje do niej m.in. awokado, pomidorki koktajlowe, pesto, oliwa z oliwek i świeże zioła. Jej smak dobrze podkręci szałwia, bazylia czy rozmaryn

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Jedz, nie żałuj sobie. Spala tłuszcz, przeciwdziała osteoporozie, a nawet poprawia nastrój

Napój, który coraz rzadziej pijemy. Zapobiega utracie pamięci, poprawia koncentrację

Na Sardynii piją codziennie i żyją ponad 100 lat. Przepis jest prosty, można zrobić w domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: fasola | warzywa | kuchnia włoska