Słodkie, delikatnie kremowe, z mnóstwem witaminy C. Rzadko je jemy, a owocują cały sezon
Te owoce mają biały kolor, przez co wiele osób myśli, że są niedojrzałe. Mogą być zatem zaskoczone ich delikatnie kremową konsystencją, słodkim smakiem, a przede wszystkim licznymi właściwościami zdrowotnymi. Poznaj białą poziomkę i wykorzystaj ją w kuchni.
Białe poziomki to kuzynki truskawek, które mają tę nietypową barwę przez brak antocyjanów, będących naturalnymi barwnikami roślinnymi. Nie skreślaj ich przez taki kolor, wręcz przeciwnie - kup je w sklepie lub posadź ich krzaczki w swoim ogródku, aby wykorzystać te zdrowe owoce w kuchni.
Biała poziomka jest pododmianą poziomki Baron Solemacher. Te owoce są lepsze od tych tradycyjnych, czerwonych, ponieważ nie gniotą się i zachowują swoją jędrność. Ponadto dobrze znoszą kontakt z wodą.
Białą poziomkę uprawia się tak samo, jak czerwoną. Potrzebuje zatem słonecznego lub półsłonecznego stanowiska i dobrze przepuszczalnego, żyznego podłoża. Roślina jest odporna na mróz, dlatego długo owocuje. Niektórzy zbierają jej owoce niemal przez cały rok.
W związku z tym, że biała poziomka owocuje przez cały sezon, to nie ścinamy jej latem, tylko usuwamy stare liście wczesną wiosną w następnym roku. Nie należy do długowiecznych roślin, dlatego co 2-3 lata musimy zmienić stanowisko krzewu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Nagietek lekarski - działanie
Biała poziomka zawiera witaminy: A, B6, a także minerały tj. fosfor, potas, żelazo, wapń, magnez. Najwięcej w swoim składzie ma witaminy C, dzięki czemu podnosi odporność organizmu i pomaga w infekcjach bakteryjnych oraz wirusowych. To jednak nie wszystko.
Te owoce wykazują właściwości moczopędne, dlatego ich regularne spożywanie pomaga w leczeniu chorób układu moczowego. Ma też pozytywny wpływ m.in. na pracę wątroby, jelit czy przemianę materii. Poza tym działa przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo, a nawet zapobiega zaćmie.
Białe poziomki mają delikatny, miodowy smak i wyglądają bardzo oryginalnie, dlatego wspaniale będą prezentować się w deserach z galaretką, ale nie tylko. Jak jeszcze można zastosować te owoce w kuchni?
Białymi poziomkami warto dekorować ciasta, tarty, babeczki i muffinki. Oprócz tego mogą stanowić ciekawy dodatek do sałatek i koktajli. Polecamy zrobić z nich dżem, konfiturę albo sok.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zdrowsze i mniej kaloryczne od płatków owsianych. Pomagają schudnąć, działają przeciwzapalnie
Wystarczy wsypać pół łyżeczki do ciepłej wody. Metabolizm przyspieszy, jelita będą sprawnie pracować
Obniża cukier i cholesterol, ma dużą zawartość błonnika. Najlepszy chleb dla zdrowego serca