Smakuje jak mango i intensywnie pachnie. Kryje w sobie pokłady witamin, dobrze działa na serce, poprawia jędrność skóry
Smakuje podobnie do mango i jest równie niskokaloryczny. Może zastąpić niezdrowe przekąski, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Melon pepino to egzotyczny i bardzo soczysty owoc. Nie tylko pomoże utrzymać zdrową wagę, ale też zadba o ogólne samopoczucie, młody wygląd skóry i zdrowe serce.
Melon pepino to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Jej owoce można sezonowo nabyć w hipermarketach, ale najprościej zamówić przez internet. Są dostępne w wielu internetowych warzywniakach - za sztukę trzeba będzie zapłacić jednak ok. 25-30 złotych. Od czasu do czasu warto skusić się na tę słodką przekąskę, bo to skarbnica cennych witamin i minerałów.
Melon pepino naturalnie pochodzi z Ameryki Południowej, największą popularnością cieszy się w Peru, Kolumbii i Chile. Inaczej nazywany jest melonową gruszką lub słodkim ogórkiem. Wyglądem przypomina melon lub kantalupę, smakiem - mango, a chrupie zupełnie jak soczysty, świeży ogórek.
Tropikalny owoc ma okrągły lub owalny kształt i waży maksymalnie pół kilograma. Z zewnątrz pokryty jest cienką, błyszczącą i jadalną skórką, której kolor zmienia się w trakcie dojrzewania. Najpierw przybiera żółtą barwę, potem żółto-pomarańczową, a u dojrzałych - dodatkowo pojawiają się regularne fioletowe pręgi lub plamki. W środku kryje się żółty, bardzo soczysty miąższ z małymi nasionami. Melon pepino intensywnie pachnie (to połączenie aromatu miodu z nutą wanilii) i smakuje podobnie do mango.
Melonowa gruszka to nie tylko pyszny smak, ale też potężna dawka witamin i minerałów. Surowy owoc jest niskokaloryczny i zawiera dużo witaminy C. Do wartości odżywczych można też zaliczyć antyoksydanty, błonnik pokarmowy, witaminy A, K i te z grupy B, żelazo, wapń, beta-karoten. Owoc dostarcza też potas i magnez, które korzystnie wpływają na zdrowie serca (obniżając ciśnienie) i poprawiają ogólne samopoczucie.
Jakie właściwości ma melon pepino? Ze względu na to, że w 97 proc. zbudowany jest z wody, a w 100 gramach kryje 80 kcal, może być świetnym składnikiem diety odchudzającej. Nawadnia organizm, a jednocześnie pomaga schudnąć. Błonnik pokarmowy usprawnia trawienie i perystaltykę jelit, zapewnia sytość na dłużej i przyspiesza metabolizm. Wymieniając niezdrowe przekąski na pepino, łatwiej kontrolować wagę.
Przeciwutleniacze, m.in. takie jak witamina C, nie tylko wzmacniają odporność, ale też dbają o wygląd skóry. Staje się odżywiona, świeża i ujędrniona. Antyoksydanty działają przeciwzapalne i przeciwstarzeniowo oraz zmniejszają ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, jak miażdżyca, cukrzyca czy nowotwory.
Słodkiego ogórka można jeść jako przekąskę, nawet ze skórką. Będzie świetnym zamiennikiem wysokokalorycznych słodyczy. W Ameryce Południowej, skąd pochodzi, świeży owoc doprawia się solą i pieprzem i w ten sposób zajada. Przyprawy ciekawie kontrastują ze słodyczą melona pepino.
Egzotyczny owoc warto używać do sałatek i koktajli. Doda im soczystości lub słodyczy. Będzie ciekawym składnikiem lub ozdobą deserów. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać go także do wytrawnych dań. Dobrze komponuje się z drobiem i rybami. Może być również bazą domowych przetworów. Dżem lub chutney z pepino wychodzą naprawdę pysznie.
Źródło: terazgotuje.pl, netmeds.com
Zobacz też:
To nie porzeczka ani aronia. Te jagody to najlepsze lekarstwo dla serca, na odporność i zmęczenie