Smakuje jak młoda kapusta pekińska, jest lekko pikantna. Idealna dla seniorów, bo wzmacnia kości i stawy, poprawia wzrok, dba o serce
Mizuna, nazywana japońską gorczycą czy sałatą, to warzywo o delikatnie pikantnym smaku. Nie jest jeszcze u nas zbyt popularna, a szkoda. Jej młode liście mają ciekawy aromat i są pełne wartości odżywczych. Podpowiadamy, jakie właściwości ma mizuna i jak ją wykorzystać w kuchni.
Jeśli znudził ci się smak kapusty pekińskiej czy rukoli, koniecznie sięgnij po mizunę. Pochodzące z Chin warzywo ma ciekawy posmak i z pewnością będzie atrakcyjnym dodatkiem do wielu dań.
Mizuna (Brassica rapa subsp. nipposinica) to roślina z rodziny kapustowatych. Jest bliską kuzynką brokułów, jarmużu i kapusty pekińskiej. Zwana jest też czasem gorczycą japońską czy sałatą. Tworzy rozety mocno powcinanych liści, które rosną bardzo szybko. Młode odrosty można zbierać już po trzech tygodniach od wysiewu. Roślina świetnie się nadaje do uprawiania na balkonie czy parapecie.
Mizuna wywodzi się z Japonii i Chin, gdzie od wieków ceniona jest za smak i prozdrowotne właściwości. Obecnie jej popularność mizuny również w Europie. Występuje w dwóch głównych odmianach. Mizuna zielona ma jasnozielone, delikatne liście, a czerwona ma liście lekko bordowe i intensywniejszy smak. Sałata japońska nie tylko ciekawie smakuje, ale jest rośliną ozdobną. Jej piękne rozety udekorują każdy balkon i parapet.
Liście mizuny to ogrom witamin i minerałów. Obfitują w witaminy A, C i K, które wspierają odporność, wzrok oraz krzepliwość krwi. Dostarczają także wapnia, fosforu i magnezu, dzięki czemu wzmacniają kości i stawy. Zawarte w mizunie żelazo pomaga w walce z anemią. Z kolei antyoksydanty chronią przed nowotworami, chorobami serca i przyspieszonym starzeniem organizmu.
Regularne jedzenie mizuny zaleca się szczególnie seniorom, ponieważ zmniejsza ryzyko osteoporozy, a także poprawia kondycję stawów. Dzięki obecności luteiny i beta-karotenu roślina ta pomaga również dbać o oczy, chroniąc przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Osteoporoza, choroby stawów i zwyrodnienie plamki żółtej to częste schorzenia seniorów, na które japońska sałata zadziała kompleksowo. Skorzystają z niej także osoby na diecie odchudzającej, gdyż liście są niskokaloryczne, lekkostrawne i jednocześnie sycą na długo.
Gorczyca japońska to warzywo niezwykle uniwersalne w kuchni. Jej młode liście można jeść na surowo, a starsze gotować, dusić lub smażyć. Jak zatem można jeść zdrową mizunę?
- w sałatkach i surówkach, zamiast klasycznej sałaty czy rukoli;
- na kanapkach i wrapach, szczególnie dobrze pasuje do serów koziego i owczego, a także do twarogu;
- w zupach i daniach z woka dobrze komponuje się z kurczakiem, makaronem czy tofu;
- w risotto i makaronach, którym dodaje lekkości i delikatnej ostrości;
- w sushi lub pierogach, jako ciekawy zamiennik klasycznych warzyw.
Liście mizuny można również zamrozić albo ukisić, co pozwala cieszyć się ich smakiem poza sezonem. Co ciekawe, poddanie gorczycy japońskiej obróbce termicznej sprawia, traci ona witaminę C i B, ale zwiększa przyswajalność witaminy K i niektórych karotenoidów. Podczas gotowania czy duszenia w warzywie pozostają też żelazo, wapń, potas i fosfor.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też: