Reklama
Reklama

"Smocze oko" ma pokłady witaminy C i potasu. Jedz, gdy chcesz zgubić kilogramy i nabrać odporności

Longan to egzotyczny owoc o słodkim smaku i ciekawym wyglądzie. Charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi, dzięki czemu był stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej. Niestety w Polsce nadal jest trudno dostępny, jednak warto poszukać tego owocu we właściwych sklepach i wprowadzić do swojego jadłospisu. Jakie konkretnie właściwości go cechują i jak można wykorzystać longana w kuchni? Odpowiadamy.

Longan - "smocze oko"

Longan, zwany również "smoczym okiem" to mało znany egzotyczny owoc, który swoją nazwę zawdzięcza oryginalnemu wyglądowi, mogącemu kojarzyć się z baśniową postacią smoka. Longan pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych terenów Azji Południowo-Wschodniej, gdzie rośnie w gronach na drzewach. 

Longan zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina bardziej popularny owoc liczi. "Smocze oko" charakteryzuje się twardą skorupą o brązowym zabarwieniu oraz białym, soczystym miąższem otaczającym okrągłe (niejadalne) nasiono. Longan ma słodki smak i liczne właściwości zdrowotne. W Polsce jest dość trudny do kupienia, jednak możemy znaleźć go w sklepach z azjatyckimi produktami lub niekiedy też w większych supermarketach. 

Sprawdź także: "Owoc węża" ratuje oczy i zmniejsza poziom cukru. Za granicach zajadają, u nas patrzymy z rezerwą

Jakie właściwości ma longan?

Z uwagi na liczne właściwości zdrowotne, longan był niegdyś stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej przy leczeniu alergii, chorób nerek i układu krążenia oraz upławów. Jest bogaty w witaminę C, potas oraz antyoksydanty, takie jak polifenole oraz polisacharydy. Za sprawą silnych właściwości przeciwutleniających, związki te mogą przeciwdziałać niekorzystnym skutkom stresu oksydacyjnego, będącego wynikiem m.in. niezdrowego trybu życia oraz przewlekłego stresu. 

Ww. zaburzenie równowagi organizmu może prowadzić do rozwoju wielu chorób serca, neurodegeneracyjnych oraz nowotworów. Substancje te mogą zapobiegać występowaniu chorób przewlekłych oraz znacznie poprawiać jakość snu. Regularne spożywanie owoców "smoczego oka" dodatkowo pomoże utrzymywać homeostazę jelitową, co wpływa na lepsze trawienie i utrzymanie odpowiedniej wagi. Ekstrakt z longana jest również skuteczny w prewencji cukrzycy

Longan - zastosowanie w kuchni

Longan to owoc, który możemy spożywać zarówno w formie suszonej, jak i świeżej. W Polsce zdecydowanie łatwiej jest dostać właśnie suszone owoce, sprzedawane pod nazwą "long yan". W tej formie longan może być dodawany np. do pożywnych owsianek, koktajli oraz jogurtów. W przypadku spożywania tych egzotycznych owoców w formie świeżej należy pamiętać, aby nie jeść ich pestek.

Owoc ten będzie idealny do wytrawnych sałatek. Możemy go również przygotować w formie mrożonej przekąski. Wystarczy jedynie włożyć niełuskane owoce do zamrażalki na ok. 4 godziny, po czym obrać ze skórki i gotowe. Z suszonych owoców longana możemy np. przygotować aromatyczną herbatę. W tym celu zalewamy kilka kawałków owoców wrzątkiem i zaparzamy przez ok. 10 min.  


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Mało kto wie, że ze "świętego owocu Himalajów" robi się olej. Dobrze działa na odporność, krążenie i układ oddechowy

Obłędnie pyszna jajecznica z rydzami. W sezonie nie wychodzi ze śniadaniowego menu

Cukrzycy mogą jeść bez obaw. Mięsisty owoc dobrze stymuluje układ odpornościowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce