Reklama
Reklama

Stosuj zamiast cukru lub słodzików. Ma mało kalorii, zmniejsza apetyt

Ten owoc, nazywany jest złotem Inków, w Polsce nie cieszy się dużym zainteresowaniem. A szkoda, ponieważ jego sproszkowana wersja jest używana jako zamiennik cukru, a nawet słodzików. Ma mniej kalorii, do tego może zmniejszać apetyt.

Lucuma - złoto Inków

Złotem Inków nazywany jest owoc Lucuma. Rośnie on na drzewach Pouteria lucuma, które występuje w Ameryce Południowej. Dokładniej uprawiana jest w Chile, Peru i Ekwadorze. Owoce popularne są też w Ameryce Łacińskiej, gdzie od wieków wykorzystywane są ich właściwości dla zdrowia.

Owoce lucuma są wydłużone, owalne, zakończone szpiczasto. Z zewnątrz ma zielono-brązową barwę, a w środku znajduje się jasnożółty miąższ. W konsystencji jest on miękki i kremowy, a przy tym pozostaje nieco suchy i kruchy. W smaku lucuma jest bardzo słodka, aromatem przypomina karmel lub syrop klonowy.

W Europie lucumę rzadko spotkamy w formie świeżego owocu. Najczęściej zakupimy ją sproszkowaną, ale można także dostać mrożoną pulpę z miąższu.

Jakie właściwości ma lucuma?

Lucuma przede wszystkim obfituje w liczne związki aktywne, które pozytywnie wpłyną na organizm. Zawierają bardzo dużo antyoksydantów, w tym ogrom polifenoli, karotenoidów, tokoferoli, fitosteroli. Dostarcza dużych ilości niacyny, czyli witaminy B3.

W efekcie lucuma ma silne właściwości antyoksydacyjne. Przyjmowana do organizmu zadziała na niego przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowo. Zadziała łagodząco na infekcje, zarówno takie jak przeziębienia, jak i stany zapalne jelit. Owoc ochroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Tym samym lucuma ma działanie przeciwnowotworowe. Podbuduje odporność organizmu i zredukuje ryzyko zachorowań. Dodatkowo antyoksydanty pozytywnie wpłyną na prawidłową pracę oczu i serca.

Jedzenie owoców lucuma obniży poziom "złego" cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz zredukuje ciśnienie tętnicze krwi. Zadba o to, aby naczynia krwionośne były rozszerzone i elastyczne. W ten sposób ochroni serce i zmniejszy ryzyko rozwoju m.in. miażdżycy, nadciśnienia, niewydolności serca.

Warto wiedzieć, że lucuma, choć ma dużo cukru, to ma naprawdę mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Dzięki temu oraz dzięki zawartości składników ograniczających wzrost poziomu glukozy może być spożywana przez cukrzyków.

Zastosowanie lucumy w kuchni

Lucuma w kuchni stosowana jest głównie w formie sproszkowanej jako alternatywa dla cukru. Jest wyjątkowo słodka, a przy tym niskokaloryczna, czyli zdrowsza niż tradycyjne białe kryształy czy słodziki. Szczególnie lubiana jest przez osoby będące na diecie odchudzającej, a to też ze względu na jej wpływ zmniejszający apetyt.

Do tego sproszkowana lucuma stanowi często zamiennik dla mąk bezglutenowych jak np. mąka ryżowa, mąka z prosa czy mąka orzechowa. Świeże owoce lucumy to za to podstawa do wielu przetworów, posiłków dla dzieci czy deserów takich jak ciastka, ciasta, lody, desery.

Źródło: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czerwony owoc na wysoki cukier i ciśnienie. Działa jak miód na serce seniorów

Zdrowy napój na odchudzanie, ma tylko trzy składniki. Pij codziennie, metabolizm przyspieszy

Na problemy jelitowe są lepsze od suszonych śliwek. Pomagają na stres i wysokie ciśnienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce