Reklama
Reklama

Takich chipsów już nie zjesz, Unia zakazuje sprzedaży. Mamy przepis na domową wersję, są supersmaczne

Unia Europejska, po otrzymaniu niepokojących wyników badań, postanowiła wprowadzić zakaz sprzedaży produktów o smaku bekonowym. Z półek sklepowych zniknąć mają więc m.in. popularne chipsy. Analizy wykazały, że mogą zawierać toksyczne, niebezpieczne dla zdrowia substancje.

Zadaniem Unii Europejskiej jest dbanie o życie i zdrowie jej obywateli. Gdy przeprowadzone badania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywnoci (EFSA) wykazały genotoksyczność substancji dodawanych do produktów o smaku bekonowym, Unia Europejska podjęła natychmiastową decyzję. Już wkrótce z półek sklepowych całkowicie znikną wszystkie towary zawierające konkretne aromaty.

Unia zakazuje sprzedaży chipsów bekonowych

Choć chipsy nigdy nie należały do najzdrowszych przekąsek, okazuje się, że te bekonowe mogły wręcz szkodzić zdrowiu. Zgodnie z komunikatem Komisji Europejskiej z dnia 24 kwietnia 2024 roku państwa członkowskie poparły wniosek, w którym zgodziły się na nieodnawianie zezwolenia na osiem aromatów dymu wędzarniczego, które dodawane są m.in. do chipsów o smaku bekonowym. Komisja zapowiedziała przyjęcie rozporządzenia, które będzie regulować proces stopniowego wycofywania tych konkretnych aromatów, jednak do dziś to rozporządzenie nie weszło jeszcze w życie. Gdy już zacznie obowiązywać, po upływie okresu wycofania (który ma trwać od dwóch do pięciu lat), stosowanie substancji będzie całkowicie zakazane w Unii Europejskiej. 

Badania Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności potwierdziły genotoksyczność aromatów dymu wędzarniczego lub przynajmniej wykazały, że nie można tej genotoksyczności wykluczyć. Substancje te powstają w procesie pirolizy, czyli oczyszczaniu dymu w celu usunięcia niebezpiecznych dla zdrowia składników (np. smoły). Wówczas otrzymuje się płynny dym, który dodaje się do artykułów spożywczych, aby poprawić ich smak. Ich genotoksyczność oznacza, że mają one zdolność do uszkadzania materiału genetycznego. To z kolei może doprowadzić do rozwoju chorób nowotworowych lub równie poważnych konsekwencji zdrowotnych. 

Zakaz sprzedaży będzie dotyczył nie tylko chipsów bekonowych, ale też wszystkich produktów, w których znajdują się zagrażające zdrowiu substancje. Ze względu na wysoką szkodliwość aromatów, nie da się ustalić dopuszczalnej dawki do spożycia i wprowadzony zostanie całkowity zakaz. Producenci będą więc musieli zastosować inne metody wzmacniania smaku serów, szynek, ryb, sosów, zup czy chipsów. Towary nie znikną, ale pojawią się z zupełnie nowym składem.

Domowe chipsy bekonowe - przepis

Chipsy bekonowe były twoją ulubioną przekąską? Chcesz poczuć ich smak, nie narażając jednak swojego zdrowia? Przygotuj domowe chipsy bekonowe. Jeśli zależy ci na bardzo mięsnym smaku, po prostu skuś się na chrupiący bekon - taki, który możesz też dodać do zup, kanapek czy sałatek. Jeśli jednak marzysz o połączeniu ziemniaczanych talarków z boczkiem, wykorzystaj bardziej unikatowy, drugi przepis.

Chrupiące chipsy z bekonu

Składniki:

  • kilka lub kilkanaście cienkich plasterków boczku wędzonego 

Wykonanie:

Plastry boczku pokrój tak, aby miały ok. 4-5 cm długości. Wrzuć na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię. Smaż porcjami, aż staną się rumiane i wytopi się z nich tłuszcz. Przełóż z patelni na ręcznik papierowy i odsącz nadmiar tłuszczu. Chipsy wychodzą niezwykle chrupiące.

Chipsy ziemniaczane z bekonem

Składniki:

  • kilka dużych ziemniaków
  • opakowanie boczku wędzonego w plastrach
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na cienkie plasterki. W każdym talarku zrób w środku trzy nacięcia w poprzek - ale tak, żeby nie dojechać do brzegów ziemniaka. Plastry boczku potnij na ok. 1,5 cm kawałki i przepleć przez nacięcia (tworząc wzór szachownicy). Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz przełóż nadziane plastry. Smaż do wytopienia się tłuszczu i zbrązowienia plasterków ziemniaka. Gotowe chipsy przełóż z patelni na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Źródło: terazgotuje.pl, zielony.onet.pl

Zobacz też:

Już nie moczę schabowych w mleku. Po tej marynacie mięso jest bardziej kruche i soczyste

Za granicą płacą za niego krocie, my nie doceniamy. Sok z jego owoców to skarbca witamin

Żadne serki czy wędliny. Teraz z menu nie wychodzi u mnie pasta do chleba z pieczonych buraków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | wieprzowina | przekąski