Reklama
Reklama

Ma mało kalorii, wzmacnia kości i poprawia trawienie. Tego warzywa w Polsce nie brakuje

Można ją bez problemu kupić w sklepie osiedlowym. Stanowi bazę wielu pysznych i tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Biała kapusta to prawdziwy specjał. Warto jej używać w codziennym menu i to nie tylko przez wyrazisty smak, ale przede wszystkim prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że biała kapusta ma ich pod dostatkiem.

Biała kapusta to jeden z chętniej używanych składników w polskiej kuchni. Choć krążą o niej mity, że jest ciężkostrawna albo kaloryczna, to nie jest prawda. Przekonaj się, jakie właściwości ma biała kapusta. Odkryj też, w jakiej formie warto ją wprowadzić do swojego jadłospisu.

Biała kapusta - królowa polskich warzyw

Biała kapusta to warzywo głowiaste należące do rodziny kapustowatych. Wyróżnia się jasnozielonym i białym kolorem główek oraz chrupiącą teksturą. Wywodzi się z obszarów basenu Morza Śródziemnego, ale dziś jest chętnie uprawiana wszędzie tam, gdzie panuje klimat umiarkowany. Choć to warzywo znane już od tysięcy lat, na terytorium Polski pojawiło się dopiero na przełomie XV i XVI wieku. Z Włoch przywiozła je królowa Bona Sforza, wielka miłośniczka roślin ozdobnych i gotowania. 

Reklama

Już od dawna biała kapusta jest chętnie używana w polskiej kuchni. To podstawa wielu tradycyjnych potraw, m.in. gołąbków, bigosu, kapuśniaka, parzybrody, kapusty z grochem, kapusty zasmażanej, łazanek i pierogów z kapustą czy kapusty duszonej z żeberkami. Właśnie dlatego nazywa się ją królową polskich warzyw - jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.

Jakie właściwości ma biała kapusta?

Biała kapusta polecana jest przede wszystkim ze względu na bogactwo wartości odżywczych. To dzięki nim charakteryzuje się tak silnym prozdrowotnym działaniem na organizm. W porcji 100 gramów znajduje się tylko 38 kcal, dlatego uznaje się ją za niskokaloryczne warzywo i stosuje w dietach odchudzających. Do tego jest lekkostrawna i ma niski indeks glikemiczny (IG = 15).

Co więcej, to cenne źródło minerałów (potasu, wapnia i magnezu) oraz witamin, w tym E, K i tych z grupy B (które poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry). W swoich składzie najwięcej jednak posiada witaminy A i C. Pierwsza z nich dba o zdrowie narządu wzroku i układu oddechowego, a druga - zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i jest kluczowa dla właściwej pracy układu odpornościowego (działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo). Poleca się jeść białą kapustę w sezonie obniżonej odporności. Witamina C - będąca silnym antyoksydantem - wspiera też układ nerwowy i wpływa na dobry nastrój. 

Nie bez znaczenia pozostają minerały, które zawiera warzywo. Potas pomaga regulować ciśnienie, magnez wpływa korzystnie na układ nerwowy, a wapń wzmacnia kości. W białej kapuście znajduje się też dużo błonnika pokarmowego. Wspiera on procesy trawienne i perystaltykę jelit, co zmniejsza częstotliwość uporczywych wzdęć i zaparć. Biała kapusta - cenna skarbnica kwasu foliowego - zalecana jest również kobietom w ciąży. Składnik chroni przed ciężkimi wadami genetycznymi płodu i wspomaga jego prawidłowy rozwój. 

Choć warzywo jest skarbnicą cennych właściwości, to nie wszyscy mogą z nich skorzystać. Przeciwwskazaniem do jedzenia białej kapusty są zapalenie jelit lub trzustki, nadkwasowość i rozstrój żołądka, alergie. Ponadto muszą uważać także wszyscy z chorobami tarczycy (szczególnie jej niedoczynnością). Warzywo zawiera substancje wolotwórcze, dlatego może hamować wchłanianie jodu z posiłków i prowadzić do jego niedoborów w organizmie chorego. Warto pamiętać, że białą kapustę w ogóle trzeba jeść w umiarze - nadmiar może prowadzić do dolegliwości ze strony układu pokarmowego (wzdęć, biegunek i nudności). Można ją podawać dzieciom od 10 miesiąca życia.

Jak jeść białą kapustę?

Ze względu na właściwości białej kapusty wiele osób chce na stałe wprowadzić ją do swojego jadłospisu. Na całe szczęście nie jest wymagającym produktem i pasuje do wielu potraw. Dodatkowo nadaje się do zjedzenia na surowo, ugotowania, kiszenia, smażenia i pieczenia. Można więc powiedzieć, że to uniwersalny składnik w kuchni. 

Od czasu do czasu warto ją jeść na surowo, choć po obróbce termicznej jest mniej chrupiąca i przyjemniejsza w konsystencji. Z drugiej strony - podgrzana - traci nieco ze swojego bogatego składu. Świeżą białą kapustę warto wykorzystać do surówek i sałatek

Do kapusty duszonej czy smażonej idealnie pasuje majeranek i kminek, które jeszcze mocniej wesprą trawienie. W takiej formie warzywo jest świetnym dodatkiem do obiadu - szczególnie mięsnego. 

Białą kapustę można ukisić. Wtedy zyskuje nowe właściwości prozdrowotne, stając się naturalnym probiotykiem. Nie tylko zadba o zdrową mikroflorę jelitową, ale też w konsekwencji poprawi odporność. Niektórzy piją wodę spod kapusty kiszonej (koniecznie w małych ilościach), bo zawiera wszystkie cenne minerały i witaminy, które wydobywają się z warzywa.

Jak jeszcze jeść białą kapustę? Dobroczynny wpływ na pracę całego organizmu ma też sok z kapusty. Da się go kupić w sklepie, ale można też samemu skorzystać w domu z wyciskarki wolnoobrotowej (najlepiej dodać wówczas jabłko, marchewkę i sok z cytryny do składu, aby był jeszcze zdrowszy). To wspaniała kuracja detoksykująca, oczyszczająca organizm ze szkodliwych substancji.

Źródło: terazgotuje.pl, iodieta.pl

Zobacz też:

Dodaj do kawy zamiast zwykłego mleka. Ma dużo białka i błonnika, mało tłuszczu

Warto kupić, gdy są w promocji. Zrobisz z nich zdrowy i sycący koktajl na odchudzanie

Japończycy dodają prawie do wszystkiego. Pomaga w trawieniu i odchudzaniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kapusta | warzywa | kuchnia polska