Surówka z kiszonej kapusty to samo zdrowie. Pasuje do każdego obiadu
Doskonale pasuje do drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a także ryb. To połączenie kwaśnych i słodkich smaków, które urozmaicą każde danie obiadowe. Surówka z kiszonej kapusty nie jest trudna do zrobienia - trzeba mieć tylko dobry przepis.
Kiszona kapusta to skarbnica probiotyków i witaminy C. Dzięki procesowi fermentacji zawiera korzystne bakterie, które wspierają mikroflorę jelitową. Surówka usprawnia więc trawienie i wzmacnia odporność. Główny składnik tego dodatku obiadowego to także źródło błonnika pokarmowego. Nie tylko przyspiesza perystaltykę jelit (zapobiegając zaparciom), ale też podtrzymuje uczucie sytości przez dłuższy czas. Dodatkowo jest niskokaloryczna, więc pomoże kontrolować wagę. Nie można jeszcze zapomnieć o antyoksydantach, w tym witaminie E, nazywanej witaminą młodości. Przeciwutleniacze zapobiegają starzeniu się organizmu, dbają o skórę, łagodzą stany zapalne i działają przeciwnowotworowo. Właśnie dlatego surówka z kiszonej kapusty to samo zdrowie.
Składniki:
- 200 g kapusty kiszonej,
- marchewka,
- por,
- jabłko,
- mała papryka czerwona,
- 2 łyżki oliwy,
- pół łyżeczki cukru,
- sól i pieprz do smaku,
- świeży szczypior do dekoracji.
Sposób wykonania:
Kapustę kiszoną wyciągnij, delikatnie odsącz i posiekaj na drobniejsze kawałki. Przełóż do miski.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Z pora odkrój białą i jasnozieloną część, przepłucz i osusz. Przekrój wzdłuż dwukrotnie, a potem posiekaj drobno. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Z małej papryki odkrój gniazdo nasienne i pokrój drobno. Przełóż wszystkie składniki do kapusty kiszonej i dobrze wymieszaj.
Polej surówkę z kiszonej kapusty oliwą i cukrem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj. Na koniec posiekaj szczypior i udekoruj surówkę.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapiekanka makaronowa z prostych składników. Rodzina będzie pod wrażeniem
Znawcy makaronów będą zachwyceni. Oryginalna wersja tylko dla odważnych
Zajadają się nimi nie tylko na Podlasiu. Zrób kartacze z tego przepisu