Teraz jest często w promocji. Ten niepozorny owoc chroni przed wirusami i bakteriami
Zima to idealny czas, aby próbować egzotycznych owoców, ponieważ w tym okresie często pojawiają się na sklepowych półkach w większości supermarketów. Wiosną i latem zdecydowanie lepiej stawiać na krajowe, owoce sezonowe. Jednak zanim nadejdzie pora na słodkie, polskie truskawki i maliny, sprawdź, jakie właściwości ma liczi i dlaczego, warto je jeść.
Słodkie, orzeźwiające, a przy okazji zdrowe. Właśnie takie jest liczi, nazywane także chińską śliwką, niewielki, egzotyczny owoc, który może być doskonałą przekąską, lub dodatkiem do słodkich śniadań, deserów, czy sałatek. W sezonie zimowym bez problemu kupisz je w większości supermarketów, często znaleźć można je wówczas w promocyjnych cenach.
Te niepozorne owoce kryją w sobie sporo witaminy C, co ciekawe mają jej więcej niż cytrusy. Spożywanie witaminy C pomaga zadbać o odporność organizmu, ponadto wykazuje ona właściwości antyoksydacyjne, wspiera kondycję skóry, a także zapewnia lepsze wchłanianie żelaza, oraz uczestniczy w syntezie kolagenu. Obecne są tu także witaminy z grupy B, które wspierają między innymi układ nerwowy, krążenia i immunologiczny; witamina E, która wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, a także witamina K, niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, oraz mająca wpływ na stan kości. W liczi znajdują się także minerały, magnez, który wspiera zdrowie serca, pracę mózgu i mięśni, wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby, oraz wpływający na odporność cynk.
W liczi znajdują się cenne polifenole, które mają działanie przeciwutleniające, dzięki czemu wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wykazują także działanie zmniejszające stany zapalne w organizmie, a także zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się oraz mają właściwości antynowotworowe. Polifenole mają także korzystny wpływ na układ krążenia, między innymi wpływają na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi, a także wykazują działanie przeciwmiażdżycowe.
Liczi można jeść także na diecie odchudzającej, w 100 g (ok. 9-10 sztuk) znajduje się ok. 66 kcal. Należy jednak pamiętać, że owoc ten składa się przede wszystkim z węglowodanów (cukrów prostych), dlatego osoby, które mają problemy z wysokim poziomem cukru we krwi, nie powinny z nim przesadzać. Najlepiej wówczas dodać liczi do posiłku, w którym znajdzie się także źródło białka i zdrowych tłuszczów, co pozwoli obniżyć ogólny ładunek glikemiczny. Możesz na przykład przygotować pudding z nasion chia z jogurtem naturalnym i liczi. Wystarczy zmieszać 2 łyżki nasion ze 150 ml jogurtu, odstawić na kilka godzin, a na wierzchu wyłożyć obrane owoce.
Słodki miąższ liczi otacza twarda skórka, która nie nadaje się do jedzenia. Owoce łatwo można obrać za pomocą noża, wystarczy delikatnie naciąć skórkę i po prosto ją zdjąć. W środku owoców znajduje się pestka, która także jest niejadalna. Możesz zjeść owoc jak wiśnię, a pestkę wypluć lub wydobyć ją za pomocą noża.
Owoce liczi mają biały, jędrny miąższ, oraz przyjemny, orzeźwiający, lekko cytrusowo-kwiatowy smak. Idealnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska, świetnie komponować będą się także z owsianką, jaglanką, czy jogurtem naturalnym. Możesz także dodać go do koktajlu i smoothie. Możesz również przygotować zdrową sałatkę owocową z liczi. Do miski wrzuć obrane i pokrojone w kawałki jabłka, pomarańcze, kiwi, borówki, oraz oczywiście liczi. Możesz zalać wszystko sokiem z limonki zmieszanym z odrobiną miodu.
Świetnie smakować będzie także sernik na zimno z dodatkiem galaretki z liczi. Owoce te bardzo dobrze komponują się także z sałatkami. Przygotuj swoją ulubioną sałatę, świetnie sprawdzi się miks, np. z roszponką i szpinakiem, następnie wyłóż obrane owoce liczi, kawałki koziego sera, plastry zielonego ogórka, posyp wszystko uprażonymi migdałami i polej dressingiem miodowo-musztardowym.
Źródła: terazgotuje.pl, medonet.pl
Zobacz też:
Poprawia trawienie, wspiera odporność, ma sporo witaminy C. W kuchni powinien być obowiązkowy
Niska zawartość tłuszczu i ogrom dobrego białka. Wciąż nie doceniamy tego zdrowego mięsa