Reklama
Reklama

Teraz smakuje najlepiej. Jeść powinni zwłaszcza starsi, bo wyśmienicie działa na serce i nawadnia

Latem stragany wypełnione są słodkimi i soczystymi arbuzami. Można kupić najróżniejsze odmiany tego owocu od mini, bezpestkowych, po żółte. To najlepsza przekąska na upalne dni. Kochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Arbuzy nie tylko świetnie gaszą pragnienie, ale mają także cenne właściwości zdrowotne. Polecany jest głównie starszym i sportowcom.

Mało osób wie, że arbuzy świetnie działają na serce. Wszystko dzięki zawartemu w nich likopenowi. W arbuzie znajduje się więcej tego cennego przeciwutleniacza niż w świeżych pomidorach. Sprawdź, dlaczego warto jeść arbuzy latem.

Arbuz najlepiej smakuje latem

Arbuzy kojarzone są z latem. Wówczas przypada na nie sezon. Kiedy panują upały, owoce te przynoszą najlepsze orzeźwienie. Naturalnie roślina ta pochodzi z Afryki, jednak szybko rozprzestrzeniła się na inne kontynenty. Obecnie można wymienić ok. 1200 odmian tego owocu, hodowanych niemal na całym świecie

Arbuzy rosną podobnie jak dynie. Są to rośliny płożące. Wypuszczają długie łodygi, sięgające nawet 5 m. Mają duże zielone liście i pojedyncze żółte kwiaty, z których wyrastają owoce. Arbuzy w zależności od odmiany mogą osiągać nawet 60 cm i ważyć 5 kg. Ich skórka jest zielona, nakrapiana, a miąższ przybiera barwę od jasnoróżowej po czerwoną. Zawiera także białe i ciemne pestki, które podobnie jak miąższ skrywają wiele cennych składników odżywczych.  

Reklama

Przeczytaj także: Na zmęczenie i pobudzenie jelit do pracy działa lepiej niż poranna kawa. Wystarczy 30 ml dziennie

W Polsce również możliwa jest uprawa arbuza. Najlepiej sięgnąć po odmiany, które w naszych warunkach klimatycznych dają najlepszy plon. Owoce te sadzi się z rozsady. Do optymalnego wzrostu wymagają minimum 8 godzin dziennie. Choć arbuzy uprawiane w Polsce cechują się słodszym smakiem, to jednak ich uprawa nie jest prowadzona na większą skalę ze względu na zbyt konkurencyjne ceny owoców importowanych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wyhodować te słodkie owoce we własnym ogródku czy doniczce na balkonie.  

Czy arbuz jest zdrowy?

Arbuz, choć w 95 proc. składa się z wody, to jednak zawiera szereg cennych składników odżywczych, które szczególnie polecane są starszym. Skorzystają z niego także osoby regularnie uprawiające sport.  

Arbuz - oprócz wody - dostarcza także witamin: A, E, z grupy B, a także potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk i odrobinę sodu. W owocach tych znajduje się także szereg przeciwutleniaczy i substancji aktywnych jak: likopen, luteina, zeaksantyna, kryptoksantyny. Najcenniejszy z nich jest jednak likopen.  

Likopen jest przeciwutleniaczem z grupy karetonoidów. Odpowiada za czerwone zabarwienie miąższu arbuza. Działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. To właśnie on chroni układ krwionośny i serce przed najpopularniejszymi chorobami - miażdżycą, zawałem serca czy udarem. Jego działanie kardioprotekcyjne wspiera zawarty w arbuzie potas i cytrulina. Regularne spożywanie arbuza usprawnia krążenie - chroni przed powstawaniem zakrzepów, rozszerza naczynia krwionośne, a także obniża ciśnienie krwi.

Arbuz jest owocem, który doskonale nawadnia, nie tylko z powodu dużej obecności wody, ale także składników mineralnych takich jak potas i sód. Przy tym jest nisko kaloryczny, co z pewnością ucieszy osoby na diecie odchudzającej.Ten letni owoc jest także dobrym źródłem witaminy C, która wspiera odporność, ale także produkcję kolagenu. W ten sposób przyczynia się do poprawy wyglądu skóry i paznokci.  

A jak sportowcy skorzystają ze spożywania arbuza? W miąższu tego owocu znajduje się cytrulina, aminokwas, który zmniejsza zmęczenie mięśni i wspomaga usuwanie kwasu mlekowego. Po ciężkim treningu na stadionie czy siłowni warto zjeść arbuza i nie usuwać z niego pestek. To właśnie w nasionach arbuza znajdują się substancje wspierające regenerację mięśni przez ich lepsze dotlenienie. Wpływają także na hormon wzrostu, który przydaje się w okresie budowania masy mięśniowej.  

Pestki arbuza zawierają także nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, mangan, cynk, wapń, potas i są źródłem białka. Wszystko to wpływa na ich cenne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbólowe. Ponadto obniżają ciśnienie krwi. Jedząc arbuza, nie warto zatem wyjmować z miąższu tych cennych nasion, chyba że w celu uprażenia ich na patelni i dodania do deseru z lodami

Ile arbuza można zjeść dziennie?

Arbuza można jeść w postaci przekąski, jako dodatek do deserów, napojów czy nawet sałatek. Ile arbuza można jeść dziennie? Nie ma określonej, bezpiecznej ilości. Z wszystkim należy jednak zachować umiar.  

Na arbuza powinny uważać osoby z cukrzycą. Owoc ten ma wysoki indeks glikemiczny, który powoduje szybki wzrost cukru we krwi. 

Jak większość pestek, także i arbuza zawierają niewielką ilość glikozydemu cyjanogennego, który w organizmie może przekształcić się w szkodliwy cyjanowodór. Choć jego ilość jest niewielka i przy normalnym spożyciu nie wyrządza krzywdy, tak w nadmiarze może mieć negatywny wpływ na zdrowie.  

Źródło: gemini.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sycąca przekąska, która smakuje jak toffi. Owoc w sam raz dla seniorów, pomaga na bóle reumatyczne

Powinien być w każdej kuchni. Pomaga spalać kilogramy, trzymać dobry poziom cukru, poprawia pamięć

W Azji jedzą od stuleci. Pomaga w leczeniu cukrzycy i nadwagi, na skórę działa jak kolagen

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: arbuz | owoce