To jeden z najzdrowszych owoców w Polsce. Regulują ciśnienie i wzmacniają serce
Zielone śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w Azji czy Turcji. Są także dostępne w polskich sklepach i cieszą się coraz więszą sympatią konsumentów. Nic dziwnego, to źródło wielu wartościowych składników odżywczych. Ich regularne jedzenie wzmocni serce i opóźni starzenie.
Polacy zdecydowanie częściej niż po zielone śliwki, sięgają w sklepie po węgierki czy mirabelki. Tymczasem warto odejść od klasyków i skosztować jednych z najzdrowszych dostępnych owoców. Odkryj, co można zrobić z zielonych śliwek i dlaczego w ogóle warto je jeść.
Zielone śliwki znane były już w starożytności i uprawiane przede wszystkim w Azji. Do dziś w Japonii są używane do tradycyjnych przetworów i wina. W Turcji również wykorzystuje się je do robienia dżemów, ale często stanowią po prostu zdrową przekąskę. Dziś owoce są też już dostępne w Polsce, dlatego warto je kupić i skorzystać z bogactwa właściwości. Wśród składników odżywczych zielonych śliwek trzeba wymienić przede wszystkim dużą porcję witaminy C, ale też witaminy A. Owoce zawierają potas oraz błonnik pokarmowy. Są także cennym źródłem antyoksydantów. To wszystko sprawia, że działają bardzo korzystnie na organizm.
Owoce o bogatych wartościach odżywczych charakteryzują się kwaśno-słodkim smakiem. Mogą być spożywane na surowo, jako orzeźwiająca i zdrowa przekąska. Choć nie jest to intuicyjne, w Turcji często owoce posypuje się solą, dla podkreślenia słodkiego aromatu.
Co można zrobić z zielonych śliwek? Na pewno warto wykorzystać je do przygotowania przetworów - marynowanych śliwek (np. japońskich umeboshi), pikli, dżemów czy wina. Podobnie jak żurawina czy wiśnie sprawdzą się jako składnik owocowego sosu do mięs. Mogą też posłużyć jako sładnik wypieków i deserów. Zielone śliwki są uniwersalnym produktem, który posłuży zarówno jako przekąska, jak i do wielu potraw na słodko i wytrawnie.
Zielone śliwki mają bogaty skład odżywczy. Substancje, które się w nich znajdują, pozytywnie wpływają na organizm. Owoce są źródłem witaminy A, która dba o narząd wzroku i odżywia skórę. Witamina C z kolei wspiera układ odpornościowy i przyspieszy powrót do zdrowia w przypadku przeziębienia.
Dlaczego jeszcze warto jeść zielone śliwki? Włączenie tych owoców do diety pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca. Obecność potasu przekłada się też na uregulowanie ciśnienia. Zielone śliwki dostarczają dużą dawkę antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych (w tym nowotworów, cukrzycy czy miażdżycy). Co więcej, opóźniają procesy starzenia się komórek.
Do właściwości zielonych śliwek należy też zaliczyć usprawnienie trawienia i pomoc w zachowaniu zdrowej wagi. Błonnik pokarmowy, który zawierają, normuje pracę jelit i dba o utrzymanie właściwej mikroflory jelitowej.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Piję codziennie zamiast herbaty. Buduje odporność, oczyszcza jelita, w pasie też jest luźniej
Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie