Reklama
Reklama

To jedna z najzdrowszych zup. „Zielony krem” książkowo oczyszcza organizm

Wiosna to czas, kiedy w naszych jadłospisach pojawia się coraz więcej zieleniny. Możesz przemycić ją w sałatkach, koktajlach, kolorowych kanapkach, a także w lekkich zupach. Jeśli lubisz jeść sezonowo, nie przegap okazji na przygotowanie wiosennej zupy z pokrzyw. W poniższym artykule podpowiemy ci, dlaczego warto jeść pokrzywy, oraz jak zrobić z nich pyszne danie obiadowe.

Pokrzywa przez większość osób uważana jest za chwast, który nie tylko utrudnia wzrost posadzonym przez nas roślinom, ale i może boleśnie poparzyć. Nie wszyscy wiedzą, że młoda pokrzywa doskonale sprawdzi się w wiosennym menu, a w dodatku kryje w sobie wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Sprawdź, jakie właściwości ma zupa z pokrzyw, oraz co jest potrzebne do jej przygotowania.

Dlaczego warto jeść pokrzywy?

W liściach pokrzywy znajdziemy szereg wartościowych substancji. Jest źródłem wpływającej na zdrowie oczu oraz kondycję skóry witaminy A, oraz wspierającej prawidłowe krzepnięcie krwi i korzystnie działającej na układ kostny witaminy K. Obecna jest tu również witamina C, która wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwutleniająco, a także ma wpływ na wchłanianie żelaza oraz syntezę kolagenu. Nie brakuje tu również składników mineralnych, takich jak żelazo, które zapobiega anemii; magnez, który wspiera układ nerwowy, krążenia i mięśniowy, oraz potas, pomagający utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. W pokrzywie znajdują się także cenne antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.

Reklama

Ponadto jedząc pokrzywy, dostarczysz organizmowi błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, ale i zapobiega zaparciom. Świetnie wpływa na mikroflorę jelitową, wspiera przemianę materii, a także zapewnia sytość po posiłku. Błonnik pokarmowy ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

Sprawdź także: W ogrodzie traktujemy jako chwast i tępimy. Jej liście można jeść jak szpinak, pomagają obniżyć ciśnienie 

Jakie właściwości ma zupa z pokrzyw?

Pokrzywa znana jest ze swoich właściwości moczopędnych i detoksykujących. Oczywiście organizm sam za sprawą nerek i wątroby potrafi oczyścić się z toksyn, jednak spożywanie zupy z pokrzyw może usprawnić ten proces. Dodatkowo roślina ta pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, co przyczynia się do zmniejszenia obrzęków i opuchlizn.

Zupę z młodych pokrzyw warto jeść ze względu na jej korzystny wpływ na trawienie, co więcej błonnik korzystnie wpływa na stan jelit. Pokrzywowa zupa jest również niskokaloryczna, oraz podkręca przemianę materii, dlatego można jeść ją również jako wsparcie diety odchudzającej. Taka zupa polecana jest również osobom, które zmagają się z nadciśnieniem, oraz kamicą nerkową.

Wiosenna zupa z pokrzyw - przepis

Do przygotowania zupy z pokrzywy należy użyć roślin zebranych z terenów oddalonych od głównych dróg i zabudowań przemysłowych. Nie należy zapominać również o dokładnym umyciu pokrzyw.

Obawiasz się, że podczas jedzenia pokrzyw poparzysz sobie język, bez obaw, wystarczy, że przed spożyciem zastosujesz jeden trik. Jeśli chcesz użyć pokrzyw do sałatki, zupy, lub koktajlu, zalej je wrzącą wodą. Pod wpływem obróbki termicznej stracą swoje "parzące" właściwości.

Składniki na zupę z młodych pokrzyw:

  • 150 g młodych liści pokrzywy,
  • 3 duże ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku,
  • woda,
  • szczypiorek do dekoracji.

Warzywa dokładnie umyj, ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na maśle i oliwie w garnku, po chwili dodaj sparzona i pokrojoną pokrzywę, chwilę podsmażaj. Dodaj pokrojone ziemniaki, pietruszkę i marchew. Zalej wodą, tak aby zakryła składniki. Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodaj sól i pieprz do smaku. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Śmietanę zahartuj i wlej do zupy. Wszystko wymieszaj. Gotową zupę z pokrzyw udekoruj szczypiorkiem.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Już jest w warzywniakach. Niezastąpiona, gdy masz dużo stresu, wysokie ciśnienie i słabą odporność

Chrupiąca przekąska o lekko orzechowym smaku. Ma niewiele kalorii, pomaga przy zaparciach

W ogrodzie traktujemy jako chwast i tępimy. Jej liście można jeść jak szpinak, pomagają obniżyć ciśnienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa