Reklama
Reklama

To najlepsze jedzenie na upały. Chłodzą i szybko nawadniają

Ostatnie dni były wyjątkowo upalne. W trakcie upałów powinniśmy zadbać o odpowiednie nawodnienie. Nie chodzi tylko o picie wody, ale też jedzenie pewnych produktów, których nawet nie trzeba gotować. Sprawdź, jakie składniki ugaszą pragnienie, nawodnią i wzmocnią, gdy żar leje się z nieba.

Podczas upałów musimy pić większe ilości wody, bo nawet do 4 l dziennie. Oprócz tego powinniśmy wybierać jedzenie, które nie tylko syci, ale przede wszystkim nawadnia organizm. Znaczenie mają owoce i warzywa. 

Co najlepiej jeść w upały?

Latem apetyt spada, dlatego nie musimy gotować posiłków. Wystarczy, że zjemy owoce i warzywa, najlepiej w formie sałatki lub surówki.

Co zatem najlepiej jeść w upały? Oto lista:

  • ogórki (96% wody),
  • seler naciowy (96% wody),
  • pomidory (95% wody),
  • cukinie (95% wody), 
  • rukola (ponad 90% wody),
  • arbuzy i melony (ponad 90% wody),
  • borówki amerykańskie (84% wody).

Jedzenie na upały - te produkty chłodzą i nawadniają

W trakcie upałów warto zatem sięgać po produkty mające dużą ilość wody w składzie, jednak nie tylko to jest wyznacznikiem. Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę?

Należy również zwrócić uwagę na gęstość odżywczą, która pokazuje zawartość składników mineralnych, witamin i innych składników odżywczych w 2000 kcal danego produktu. Jedzenie o dużej gęstości odżywczej chłodzi i nawadnia

Jakie jedzenie wybierać zatem na upały? Oto lista:

  • grzyby (90% wody),
  • wodorosty (nori mają aż 85 g wody w 100 g produktu),
  • warzywa liściaste i kapustne (od 75 do 96% wody),
  • warzywa psiankowate i dyniowate (pomidory, ogórki, papryka, bakłażan, cukinia, dynia, ziemniaki, arbuz, melon).

Dużą gęstość odżywczą mają także kiełki, jednak nie traktujemy ich jako główne danie. Stanowią dodatek do sałatek, surówek, koktajli czy kanapek. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Przyprawa ze storczyka to jedna z najdroższych na świecie. Nazywana jest "zielonym złotem"

Mało kto zna ten owoc, a szkoda. Jej owoce wyciszają stany zapalne, a miód ma silne właściwości wzmacniające

Już zbieram i robię z nich syrop. Obniża cholesterol i pomaga przy niedoczynności tarczycy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | owoce