Reklama
Reklama

Wiosenny dodatek do obiadu na piękną cerę. Oto Surówka Ślicznotka

Chcesz zadbać o piękną cerę, mocne włosy i paznokcie? Podstawą jest to, co znajduje się na twoim talerzu. W twojej diecie powinny znaleźć się warzywa i owoce, które dostarczą ci cennych witamin i minerałów. Idealnym dodatkiem do codziennych obiadów będą wszelkie surówki i sałatki. Dziś zdradzimy ci przepis na Surówkę Ślicznotkę, która jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna.

Surówka Ślicznotka to idealny letni dodatek do rodzinnego obiadu czy grilla ze znajomymi. Jednocześnie świetnie sprawdzi się jako samodzielny, lekki lunch. Danie jest wyjątkowe pod każdym względem - jest pełne witamin i smaku, z przyjemnymi chrupiącymi dodatkami. Nie można też odmówić mu uroku. Prezentuje się efektownie, kolorowo i smakowicie. Spróbuj podać ją jutro do obiadu, a z pewnością będą cię prosić o jej częstsze przygotowywanie. 

Przepis na Surówkę Ślicznotkę 

Składniki na tę surówkę są tanie i łatwo dostępne. Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 400 g kapusty pekińskiej,
  • 200 g kukurydzy z puszki, 
  • 1 duża marchewka, 
  • 1 duże jabłko, 
  • 1 garść natki pietruszki.

Dressing: 

  • 3 łyżki majonezu, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić Surówkę Ślicznotkę? 

Kapustę pekińską obierz z wierzchnich liści i rozbierz ją. Liście umyj i porwij w rękach lub drobno posiekaj. Przenieś je do miski sałatkowej. Jabłko przekrój na ćwiartki i wykrój gniazdo nasienne. Jedną ćwiartkę zostaw do późniejszej dekoracji, a resztę zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki przenieś do miski z kapustą i wymieszaj z dodatkiem siekanej natki pietruszki. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą majonez z sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj. Odłożoną wcześniej ćwiartkę jabłka przekrój na kilka plasterków i udekoruj nimi wierzch dania. Surówkę Ślicznotka wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa