Reklama
Reklama

Wiosenny dodatek do obiadu na piękną cerę. Oto surówka Ślicznotka

Chcesz zadbać o piękną cerę, mocne włosy i paznokcie? Podstawą jest to, co znajduje się na twoim talerzu. W twojej diecie powinny znaleźć się warzywa i owoce, które dostarczą ci cennych witamin i minerałów. Idealnym dodatkiem do codziennych obiadów będą wszelkie surówki i sałatki. Dziś zdradzimy ci przepis na surówkę Ślicznotkę, która jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i smaczna.

Surówka Ślicznotka to idealny letni dodatek do rodzinnego obiadu czy grilla ze znajomymi. Jednocześnie świetnie sprawdzi się jako samodzielny, lekki lunch. Danie jest wyjątkowe pod każdym względem - jest pełne witamin i smaku, z przyjemnymi chrupiącymi dodatkami. Nie można też odmówić mu uroku. Prezentuje się efektownie, kolorowo i smakowicie. Spróbuj podać ją jutro do obiadu, a z pewnością będą cię prosić o jej częstsze przygotowywanie. 

Przepis na surówkę Ślicznotkę 

Składniki na tę surówkę są tanie i łatwo dostępne. Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 400 g kapusty pekińskiej,
  • 200 g kukurydzy z puszki, 
  • 1 duża marchewka, 
  • 1 duże jabłko, 
  • 1 garść natki pietruszki.

Dressing: 

  • 3 łyżki majonezu, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.

Jak zrobić surówkę Ślicznotkę? 

Kapustę pekińską obierz z wierzchnich liści i rozbierz ją. Liście umyj i porwij w rękach lub drobno posiekaj. Przenieś je do miski sałatkowej. Jabłko przekrój na ćwiartki i wykrój gniazdo nasienne. Jedną ćwiartkę zostaw do późniejszej dekoracji, a resztę zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsącz z zalewy. Wszystkie składniki przenieś do miski z kapustą i wymieszaj z dodatkiem siekanej natki pietruszki. Przygotuj dressing, mieszając ze sobą majonez z sokiem z cytryny. Dopraw do smaku. Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Całość dobrze wymieszaj. Odłożoną wcześniej ćwiartkę jabłka przekrój na kilka plasterków i udekoruj nimi wierzch dania. Surówkę Ślicznotka wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

5 nalewek, które warto zrobić na koniec lata

Dodaję do marynowania zamiast tradycyjnego octu. Papryka na zimę wychodzi najlepsza

Genialna szarlotka bez spodu. Nieoczywisty dodatek dodaje jej wyjątkowości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa