-->
Reklama
Reklama

To najzdrowsze polskie grzyby. Zawierają nie tylko witaminę długowieczności

Polskie lasy skrywają prawdziwe skarby natury - grzyby, które nie tylko zachwycają smakiem, ale mają także mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Sprawdź, które z rodzimych gatunków warto jeść, aby wzmocnić organizm.

O grzybach najczęściej mówi się w kontekście smaku, ale raczej pomija się ich właściwości prozdrowotne. Tymczasem, jak mówi na swoim kanale w serwisie Youtube dr Bartek Kulczyński z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, niektóre z gatunków zawierają składnik nazywany witaminą długowieczności - ergotioneinę. To aminokwas o wyjątkowo silnym działaniu przeciwutleniającym. Według badań naukowych związek ten ma wysoką zdolność do usuwania wolnych rodników, dusi w zarodku podłoże do rozwoju chorób przewlekłych. Jak podkreśla dr Kulczyński, na podstawie wstępnych analiz badacze sugerują, że ergotioneina ma także właściwości przeciwzapalne i chroni komórki nerwowe. Znajdziemy ją w grzybach takich jak: boczniak ostrygowaty, pieczarka dwuzarodnikowa, shiitake, gąsówka fioletowawa, kurka, opieńka miodowa, prawdziwek czy maślak.

Reklama

Wiele badań mówi o tym, że grzyby mają właściwości przeciwnowotworowe - największy efekt wykazują w kontekście profilaktyki raka piersi. Po grzyby regularnie powinny sięgać także osoby mające problem z układem krążenia czy zmagające się z cukrzycą. Eksperci zauważyli także, że włącznie grzybów do diety zmniejsza ryzyko niekorzystnego wzrostu stężenia kwasu moczowego we krwi. Kolejną korzyścią jest także działanie przeciwdepresyjne. Jak mówi dr Kulczyński, w 2020 r. badacze opublikowali wyniki badań, w których udowodnili, że osoby często spożywające grzyby mają mniejsze ryzyko występowania depresji nawet o 69% w porównaniu do osób, które grzybów nie jadają. To znów zasługa ergotioneiny. 

Najzdrowsze polskie grzyby

1. Boczniak ostrygowaty

Boczniak to jeden z najlepiej przebadanych grzybów pod kątem właściwości prozdrowotnych. Ma wysoką zawartość witamin (m.in. z grupy B czy D), jest także źródłem kwasu foliowego. Boczniaki wyróżniają się także obecnością beta-glukanów, czyli związków poprawiających odporność i działających antynowotworowo.

2. Prawdziwek (borowik szlachetny). 

Gdy gdziekolwiek poruszany jest temat najzdrowszych grzybów, to właśnie on wysuwa się zwykle na prowadzenie. Prawdziwek, lub też borowik szlachetny, przez niektórych nazywany jest królem polskich lasów. Ma stosunkowo wysoką zawartość błonnika i białka, jest bogaty również w witaminy z grupy B, dzięki czemu wspiera układ nerwowy i metabolizm. Borowiki mają także działanie antyoksydacyjne, chroni więc organizm przed starzeniem.

3. Kurka (pieprznik jadalny)

Kurki znane są nie tylko z wyjątkowego smaku - na uwagę zasługuje także ich duża wartość odżywcza. One również mają w sobie witaminy z grupy B, a także witaminę D, żelazo i miedź. Kurki bogate są także w związki o działaniu przeciwzapalnym, korzystnie wpływają na odporność oraz wzrok. 

4. Rydz

To bez wątpienia prawdziwy kulinarny rarytas, zwłaszcza gdy podsmażymy go na maśle. Rydze pozytywnie wpływają na trawienie, układ kostny i nerwowy. Są źródłem witaminy A, E, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu wspierają także zdrowie skóry i prawidłowe działanie układu krążenia. Jedząc rydze, wzmacniasz także naturalne mechanizmy obronne organizmu.

5. Podgrzybki

Zdecydowanie warto jeść także podgrzybki - popularne i łatwo dostępne grzyby, mają sporo białka i błonnika, wspierają prawidłowe trawienie. Regularne spożywanie podgrzybków może także wpłynąć na prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Co można zrobić z grzybów?

Co można zrobić z grzybów? To bez wątpienia bardzo wszechstronny składnik, który daje całe mnóstwo możliwości w kuchni. Najczęściej grzyby są składnikami aromatycznych zup i sosów, a każdorazowo nadają potrawom prawdziwą głębię smaku. 

Grzyby często używane są także jako składnik farszu do pierogów czy pasztecików, trudno wyobrazić sobie bez nich wigilijną wieczerzę. Z powodzeniem można dodawać je do bigosu czy pieczeni mięsnych. Świeże grzyby często podawane są smażone na maśle czy podduszone z cebulą i śmietaną, dobrze sprawdzają się także jako składnik dań z makaronem.

Źródła: terazgotuje.pl,  youtube@drbartekpl

Zobacz też:

Najlepszy polski jesienny superfood. Czyści jelita jak odkurzacz, podnosi odporność i działa przeciwbólowo

Jest cztery razy zdrowsza od zwykłej kaszy gryczanej. Dobrze działa na serce i odporność, obniża cholesterol

Egzotyczna śliwka, smakuje jak połączenie mango, moreli i limonki. Oczyszcza organizm, odmładza i wzmacnia odporność

INTERIA.PL