Reklama
Reklama

To nie dynia, ani słonecznik. Upraż na patelni i zrób zdrową przekąskę

Jesienią wiele osób przygotowuje domowe pestki dyni, wystarczy je wydrążyć i wysuszyć. Jednak mało kto wie, że podobny zabieg można zastosować w przypadku pestek arbuza. Okazuje się, że te czarne nasionka kryją w sobie sporo cennych wartości odżywczych. Dlatego, zamiast wyrzucać je do kosza, warto przygotować do pochrupania prażone pestki arbuza.

Obecnie dużą popularnością cieszą się arbuzy bezpestkowe, podczas gdy w niewielkich nasionkach, których staramy się unikać, kryje się prawdziwa skarbnica antyoksydantów i minerałów. W prosty sposób można zrobić z nich smaczną i zdrową przekąskę. Arbuzowe pestki cieszą się popularnością w krajach azjatyckich, na Bliskim Wschodzie, w Nigerii, czy Egipcie. Co ciekawe, można jeść je nie tylko jako przekąskę, ale i przetworzyć je na mąkę lub olej. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić prażone pestki arbuza w domu, oraz jak wpływają one na organizm.

Reklama

Pestki z arbuza - wartości odżywcze

W dzieciństwie straszono nas, że po połknięciu arbuzowej pestki, w brzuchu wyrośnie nam wielki, zielony owoc. Obecnie wiadomo, że pestki nie tylko nam nie zaszkodzą, a nawet mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie, będąc ciekawą alternatywą dla tych z dyni czy słonecznika.

W pestkach arbuza znajduje się sporo składników mineralnych, między innymi magnezu, który wspiera prawidłową pracę mózgu, serca, oraz mięśni. Obecny w nich jest także, korzystnie działający na odporność i stan skóry cynk, oraz zapobiegające anemii żelazo. Natomiast zawartość miedzi pomaga dbać o odporność, a znajdujący się tu mangan ma działanie antyoksydacyjne. W tych niewielkich nasionkach kryją się także witaminy z grupy B, które między innymi pozytywnie wpływają na układ krążenia, nerwowy, mięśniowy, czy procesy metaboliczne.

Spożywanie pestek arbuza jest korzystne także dla układu krążenia. Znajdują się w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają pracę serca, a także zbijają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. W ich składzie obecna jest również arginina, aminokwas, który pomaga dbać o prawidłowe ciśnienie krwi ciśnienia krwi, a także zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Arbuzowe pestki mają również potencjał przeciwcukrzycowy. Przypisuje się im również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Pestki z arbuza zawierają również antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Substancje przeciwutleniające zmniejszają również ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Oczywiście z pestkami arbuza, podobnie jak z innymi nasionami czy orzechami, nie należy przesadzać, ponieważ są wysokokaloryczne, w 100 g uprażonego produktu znajdziesz ok. 557 kcal. Dlatego, jeśli pilnujesz ilości spożywanych kalorii, powinieneś stosować je jedynie jako dodatek.

Sprawdź także: Najlepsze orzechy dla serca. Wspierają tarczycę, pracę mózgu, dbają o skórę

Prażone pestki arbuza - przepis

Uprażenie pestek arbuza jest banalnie proste. Przepis na tę prostą przekąskę z pewnością spodoba się wszystkim tym, u których w kuchni nic nie może się zmarnować. Jak smakują pestki arbuza? Po uprażeniu mają przyjemny, nieco orzechowy posmak.

Do przygotowania tej przekąski, potrzebujesz jedynie pestek arbuza, soli, oraz odrobinę oliwy.

Przygotowanie:

  1. Wydrążone z arbuza pestki, osusz i wrzuć na suchą patelnię. Podprażaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż lekko się zarumienią. Na koniec wystarczy posypać je solą.
  2. Możesz również przygotować je w piekarniku. Wystarczy, że wrzucisz je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodasz odrobinę oliwy i soli, a następnie upieczesz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gotowe pestki możesz zajadać jako przekąska, dodaj je do sałatki, posypać nimi kanapki, czy dorzucić do musli.

Źródła: terazgotuje.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Zobacz też:

Złoty owoc dla serca, możesz jeść świeży i suszony. Ma dużo potasu i magnezu

Seniorzy powinni mieć na stałe w menu. Dobrze działa na wzrok, wzmacnia kości, mózg lepiej pracuje

Dodaj trochę do kawy. Cukier nie będzie skakał, pomoże w odchudzaniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | przekąski