To nie porzeczka ani aronia. Te jagody to najlepsze lekarstwo dla serca, na odporność i zmęczenie
Przez wygląd te jagody mogą być mylone z czarną porzeczką lub aronią. Są od nich jednak o wiele smaczniejsze i zdrowsze. Mogą być remedium na chore serce, osłabioną odporność czy zmęczenie. Kup i zajadaj garściami, aby pozostać w zdrowiu jak najdłużej.
Nie jagoda leśna, nie borówka amerykańska, nie jagoda kamczacka, a jagoda acai. Skład i właściwości sprawiają, że ta niezbyt popularna odmiana jagody zdobyła miano superfood. Dlaczego tak naprawdę warto ją jeść? Niepozorne owoce kryją w sobie zdrowotną bombę.
Jagoda acai to niezwykły owoc pochodzący z tropikalnych lasów Amazonii. Tam rośnie na wysokich, rozłożystych palmach nazywanych euterpą warzywną. Naturalnie więc jagody te występują w Ameryce Południowej, ale zostały rozprzestrzenione także w strefie międzyzwrotnikowej na całym świecie.
Jagoda acai swoim wyglądem mocno przypomina inne owoce. W szczególności można ją pomylić z czarną porzeczką, aronią lub borówką. Jest nieduża, okrągła, o barwie ciemnofioletowej. W smaku jest nieoczywista. Z początku jej aromat zbliżony jest do jagody leśnej, ale z czasem jedzenia przekształca się on w smak podobny do gorzkiej czekolady.
W Polsce bardzo ciężko jest dostać świeże jagody acai. Wynika to z faktu, że nadają się one do jedzenia w krótkim czasie od zbiorów, co skutecznie ogranicza ich transport. Przez to najczęściej kupimy je w sklepach w formie suszonej. Można dostać również przetwory z jagód: soki, kapsułki i suplementy czy sproszkowane acai.
Przeczytaj też: Tak wyglądał tłusty czwartek w PRL-u. Niektórzy pamiętają jeszcze smak tych pączków
Jagody acai to malutkie i niepozorne witaminowe bomby. Garść fioletowych kulek dostarcza witaminy A, C, E, witamin z grupy B. Do tego uzupełnia zapotrzebowanie na najpotrzebniejsze minerały, takie jak magnez, wapń, fosfor, potas, cynk, miedź. Obfituje zarazem w antyoksydanty, aminokwasy, zdrowe kwasy tłuszczowe.
Dzięki temu jagody acai wykazują właściwości antyoksydacyjne, czyli hamują wpływ wolnych rodników. W ten sposób zadziałają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie. Podbudują odporność osłabionego organizmu, a w czasie chorób pozwolą na szybszy powrót do zdrowia. Złagodzą stany zapalne i zapobiegną powstawaniu następnych.
Składniki antyoksydacyjne w jagodach acai mają właściwości opóźniające starzenie się organizmu. Owoce zadbają zarówno o wygląd cery, jak i o umysł. Będą przeciwdziałać chorobom neurodegeneracyjnym, jak m.in. choroba Alzheimera, Parkinsona, demencja, rdzeniowy zanik mięśni. Jagody mogą zarazem wpływać przeciwnowotworowo, hamując rozwój komórek rakowych.
Regularne jedzenie jagód acai ochroni serce. Obniży poziom "złego" cholesterolu LDL, a jednocześnie podwyższy poziom "dobrej" frakcji cholesterolu HDL. Ukryte w nich polifenole ułatwią przepływ krwi i krążenie poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Zmniejszą ryzyko powstawania zakrzepów, zatorów i wielu chorób układu krążenia. Między innymi pomoże uchronić się od miażdżycy, chorób wieńcowych, nadciśnienia.
Co więcej, jagody acai warto jeść ze względu na ich energetyzujące właściwości. Owoce mogą pobudzać i niwelować uczucie zmęczenia. Zwiększają wytrzymałość i wydolność organizmu podczas wysiłku fizycznego.
Suszone jagody acai można zajadać w ciągu dnia jako przekąskę, tak samo jak inne suszone owoce. Natomiast mogą stanowić też urozmaicenie i dodatek do wielu potraw czy napojów.
Suszone jagody acai z powodzeniem dodamy do owsianek, jogurtów naturalnych, musli. Będą dobrze smakować w wypiekach, takich jak np. ciastka zbożowe, ciasta drożdżowe. Odmienimy jagodami smak sałatek, owocowych smoothie lub naparów.
Źródło: zdrowie.interia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też: