To niebezpieczna przyprawa, zakazana w wielu krajach. W Polsce można ją kupić bez problemu
Ta przyprawa jest niebezpieczna i trująca. Zakazano jej w wielu krajach, a mimo to w Polsce nadal można ją bezproblemowo nabyć. Niech was nie zmyli piękna nazwa, słodki zapach i obietnice sprzedawcy. Może być zabójcza dla wątroby.
Fasolka tonka to nasiona tonkowca wonnego. Można ją spotkać pod różnymi innymi nazwami jak np. meksykańska wanilia, fasola tonkińska, bób tonka. W naturalnym środowisku rośnie głównie w Ameryce Środkowej i północnej części Ameryki Południowej.
Meksykańska wanilia może wielu przypominać rodzynki. Jest nieduża, ma podłużny, migdałowaty kształt i ciemną, wręcz czarną barwę. Nasiona wydzielają silny, ale słodki i przyjemny zapach. Do tego charakteryzuje się intensywnym smakiem.
Z nasion meksykańskiej wanilii wytwarzana jest przyprawa, której aromat przypomina mieszankę klasycznej wanilii, lukrecji i skoszonej trawy. Niestety, ze względu na jej właściwości, zakazano dystrybucji i używania fasoli tonki np. w Stanach Zjednoczonych.
Fasolka tonka jest niebezpieczna, ponieważ zawiera duże ilości kumaryny. Ten składnik spożywany w nadmiarze może prowadzić do wielu groźnych powikłań. Między innymi przyprawa może uszkadzać narządy miąższowe, takie jak np. wątroba, nerki, zaburzając ich prawidłowe funkcjonowanie. Meksykańska wanilia może doprowadzić do rozwoju marskości wątroby, nowotworów wątroby czy płuc.
Fasola tonka może być niebezpieczna dla życia człowieka również ze względu na swoje właściwości przeciwzakrzepowe. Przedawkowanie jej może wywoływać niekontrolowane krwawienia. Zaczyna się od lekkich krwawień, w postaci np. krwawienia dziąseł. Z czasem jednak mogą się one przerodzić w rozległe krwotoki wewnętrzne. W najgorszym przypadku może dojść nawet do wylewu krwi do mózgu i śmierci.
Mimo tego wanilia meksykańska i przyprawy na jej bazie są łatwo dostępne w Polsce. Natomiast Unia Europejska wprowadziła ograniczenia dotyczące nasion i kumaryny. Według regulacji zawartość trującej substancji nie może przekroczyć 2 mg na 1 kg produktu. Bezpieczną dawką kumaryny, którą można spożyć w ciągu doby, jest 0,1 mg na 1 kg masy ciała.
Fasola tonka najczęściej używana jest jako zamiennik tradycyjnej laski wanilii. Sprawdzi się więc jako dodatek do ciast, ciastek, deserów owocowych czy budyniów. Z przyprawą przygotujesz domowe lody waniliowe.
Ponadto fasola tonka może być użyta do dań wytrawnych. Najlepiej komponuje się z owocami morza, a szczególnie z przegrzebkami i małżami. Niektórzy dodają ją również do mięs takich jak wołowina i wieprzowina.
Źródło: wylecz.to, ekologia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zbyt rzadko je jemy. Mają ogrom selenu, nie tuczą i dbają o serce
Wymiata toksyny z organizmu, obniża ciśnienie i cholesterol. Dla osób 50+ powinien być obowiązkowy