Reklama
Reklama

To więcej niż przyprawa. Wspomaga pracę wątroby, obniża cholesterol

Przyprawy w kuchni mają wzbogacać smak potraw i nadawać im charakteru. Jednak w przypadku kurkumy dochodzą do tego jeszcze względy zdrowotne. Ten żółty proszek działa zbawiennie na nasz organizm w wielu aspektach. Warto codziennie dodawać do potraw szczyptę kurkumy.

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Azji, gdzie odkryto wiele właściwości kłączy tej rośliny. Choć kojarzy się głównie z kuchnią azjatycką, jej niewielkie ilości można dodawać do niemal każdej potrawy. Nie wpłynie to mocno na smak, a doda daniu właściwości zdrowotnych.  

Kurkuma (ostryż długi) - więcej niż przyprawa  

Kłącza kurkumy, znanej także jako ostryż długi, wykorzystywane są zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej już od dziesięciu tysięcy lat. W naturze kurkuma dorasta do metra wysokości, ma zielone, lancetowate liście. Najcenniejsze są jednak jej podziemne kłącza i to właśnie je spożywamy.  

Przyprawa ta najczęściej spotykana jest w formie sproszkowanej, jednak można również kupić jej świeże kłącza. Głównym składnikiem aktywnym jest w nich kurkumina - związek o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. To on decyduje o prozdrowotnych właściwościach ostryża długiego.  

Na co pomaga kurkuma?  

Przede wszystkim kurkuma jest stosowana jako naturalny środek wspomagający zdrowie do tysięcy lat. Lekarze podkreślają, że jej regularne spożywanie może przynieść liczne korzyści. Kurkumina przyczynia się do regeneracji komórek wątroby i pobudza produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłuszczów. Kurkuma zmniejsza też ryzyko chorób naczyniowo - sercowych. Badania wykazują, że obniża poziom złego cholesterolu LDL.  

Dodatkowo kurkumina pomaga zmniejszyć stany zapalne w organizmie, co jest szczególnie korzystne dla osób cierpiących na choroby reumatyczne. W starożytności z jej pomocą łagodzono bóle menstruacyjne. Oprócz kurkuminy ostryż długi zawiera również witaminę E i wiele witamin z grupy B. Dzięki temu wspiera pracę mózgu i systemu nerwowego. Kurkuma ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu może wzmacniać odporność organizmu.  

Jak używać kurkumy w kuchni?  

Kurkuma jest niezwykle wszechstronną przyprawą, którą można stosować na wiele sposobów. Doskonale komponuje się z ryżem, warzywami, mięsem oraz zupami, nadając im intensywny, złocisty kolor. Można szczyptę kurkumy dodać do herbaty z cytryną, wspomoże to odporność i trawienie. Sprawdzi się również jako dodatek do koktajli oraz do dressingów sałatkowych.  

Ogromną popularnością cieszy się ostatnio tak zwane "złote mleko". To nic innego, jak mleko z dodatkiem kurkumy, miodu i pieprzu. Ten ostatni wzmaga przyswajalność kurkuminy. Wystarczy podgrzewając szklankę mleka, dodać do niego pół łyżeczki kurkumy, szczyptę pieprzu i łyżkę miodu. Mleko nie powinno być doprowadzone do wrzenia. Po przecedzeniu pełen zdrowotnych właściwości napój nadaje się do picia.  

Źródło: terazgotuje.pl; smaker.pl 

Zobacz też:

Nie doceniamy tego sera. Ma dobry wpływ na serce, wzmacnia kości i pobudza receptory szczęścia

Niedoceniany superfood. Mają ogrom potasu, dobrze działają na nerki i oczyszczają organizm

Niedoceniany sok na lepsze samopoczucie, zdrowe serce i mocne kości. Wystarczy pić szklankę dziennie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy | kuchnia azjatycka