Turcy uwielbiają, to ich lokalny street food. Z nadzieniem są najlepsze
Nie ma nic lepszego niż szybka i prosta przekąska, która na dodatek wspaniale smakuje. Jeśli jeszcze nie jadłeś tureckiego chlebka gozleme, koniecznie musisz wypróbować nasz przepis. Robi się go bardzo łatwo, wykorzystując podstawowe składniki. W środku gozleme znajduje się sycący farsz. Tylko prawdziwy mistrz kuchni wybierze najlepsze nadzienie.
Pierwotnie Turcy podawali gozleme na śniadanie lub w formie domowej przystawki, gdy przyjmowali gości. Dopiero w połowie XX wieku zaczęto uznawać to danie za fast food - prostą i szybką przekąskę, sprzedawaną w budkach na ulicy. Dziś to obowiązkowy element na kulinarnej mapie Turcji - każdy, kto odwiedza ten kraj, powinien spróbować gozleme.
Gozleme (gözleme), czyli pikantny placek z farszem, to typowy turecki street food. Jego nazwa wywodzi się od słowa "közleme", które oznacza "grillować/gotować na żarze". Placek smaży się na mocno rozgrzanej patelni sac (szerokim naczyniu, które przypomina spłaszczony wok).
Co to jest gozleme? Turecki chlebek składa się z ciasta najczęściej przyrządzonego tylko z mąki, soli i wody. Zdarza się jednak również gozleme z ciasta drożdżowego. Placek smarowany jest jeszcze warstwą tłuszczu - oleju lub masła. Środek wypełnia pyszne nadzienie, które różni się w zależności od regionu kraju lub preferencji kucharza.
Farsz przygotowuje się z mięsa (mielonej wołowiny, siekanej jagnięciny, wędliny wołowej) lub owoców morza, ale też warzyw (bakłażana, cukinii, szpinaku, cebuli, czosnku, papryk, batatów, ziemniaków), grzybów (trufli, borowików) i serów (ser białego Beyaz Peynir, fety, çökelek czy Kasseri). Do nadzienia dodaje się też czasem jajka, nie może jednak zabraknąć aromatycznych przypraw.
Za tradycyjny farsz uznaje się połączenie smażonej, mielonej wołowiny i cebuli (kıymalı), szpinaku i fety (ıspanaklı) albo ziemniaków i szczypiorku (patatesli). Powstają jednak nowoczesne wydania gozleme, np. na słodko z czekoladą i skórką pomarańczową.
Jeśli nie planujesz wybrać się na wakacje do Turcji, wciąż możesz skosztować pysznego gozleme w domu. Turecki chlebek przygotujesz z 4 składników. Możesz też przyrządzić do niego różne farsze - tak, aby każdy z domowników miał szansę wybrać swój ulubiony.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450 g),
- szklanka letniej wody (ok. 250 ml),
- opakowanie drożdży suszonych (ok. 7 g)
- szczypta soli.
Farsz z mięsa mielonego:
- 500 g mielonej wołowiny,
- czerwona cebula,
- czerwona papryka,
- 2 duże ząbki czosnku,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 100 g fety,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta chilli,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Farsz ziemniaczany:
- 3 ugotowane ziemniaki,
- biała cebula,
- duża łyżka słodkiej papryki,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Farsz serowy:
- 250 g sera krowiego,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Przygotuj ciasto na gozleme: wsyp drożdże do letniej wody i przemieszaj do rozpuszczenia. Do osobnej miski przesiej mąkę, dolej do niej wodę z drożdżami i dodaj odrobinę soli. Wyrabiaj ciasto czystą dłonią, aż przestanie się kleić. Uformuj kulę w misce i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia (przykryj naczynie kuchenną ściereczką).
W międzyczasie zrób farsz:
- Farsz z mięsa mielonego: Posiekaj liście szpianku. Pokrój w drobną kostkę cebulę i paprykę. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i mieszając, zeszklij. Gdy się zezłoci, dodaj przeciśnięty czosnek i paprykę. Smaż ok. 3 minut na mniejszej mocy palnika. Dopraw słodką papryką i chilli, przemieszaj i po kilku minutach dorzuć mięso mielone. Smaż, często mieszając, do wyparowania wody spod mięsa. Wtedy wsyp szpinak, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gdy liście szpinaku zwiędną i zmiękną, zdejmij z ognia do wystudzenia. Do chłodnego farszu wkrusz fetę, wymieszaj.
- Farsz ziemniaczany: cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Ziemniaki rozgnieć, dodaj do zezłoconej cebuli. Dopraw solą i papryką. Wymieszaj wszystko na patelni, podsmażaj jeszcze 2 minuty. Odstaw do wystudzenia.
- Farsz serowy: ser rozgnieć widelcem w misce, wsyp poszatkowaną natkę pietruszki, mocno popieprz. Wymieszaj do połączenia składników.
Złóż gozleme: podziel wyrośnięte ciasto na ok. 6 części - każdą uformuj w kulę, a następnie rozwałkuj na bardzo cienkie placki. Farsz nałóż na połowę placka, drugą połową przykryj. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (rozprowadzonego pędzelkiem). Podsmaż z obu stron do zarumienienia. Od razu podawaj.
Źródło: terazgotuje.pl, en.wikipedia.org, tureckisklep.pl, poezja-smaku.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność