Reklama
Reklama

Ulubione warzywo Polaków może działać toksycznie. Tej części lepiej unikaj

Wiele osób nie wyobraża sobie zup i sosów bez dodatku pietruszki. Warzywo nadaje im delikatnej pikanterii, urozmaicającej smak. Dodatkowo jest łatwe w uprawie. Niestety nie ma samych plusów. Czy wiedziałeś, że pietruszka może działać toksycznie? Zobacz, której części lepiej nie jeść.


Pietruszka to dwuletni gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Ogrodnicy uprawiają ją w ogródkach, wykorzystując jej korzeń i natkę w kuchni. Dlaczego warto jeść pietruszkę? Która część warzywa jest toksyczna? Sprawdź już teraz. 

Pietruszka to witaminowa bomba

Pietruszka nie tylko urozmaica smak wielu potraw, ale też jest witaminową bombą. Jakie witaminy ma w swoim składzie?

Korzeń pietruszki ma dużą ilość witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność organizmu, ale też na układ sercowo-naczyniowy. Poza tym może spowalniać procesy starzenia się skóry. 

Z kolei w natce znajduje się witamina K odpowiadająca za prawidłowe krzepnięcie krwi. Ponadto pietruszka zawiera także witaminę E, która podobnie jak witamina C, wpływa na kondycję skóry i włosów. 

W warzywie znajdziemy również witaminę B9, czyli kwas foliowy, a także minerały tj. żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, mangan, miedź. 

Dlaczego warto jeść pietruszkę?

Warto jeść pietruszkę, ponieważ może działać moczopędnie, oczyszczając organizm, łagodząc objawy kamicy nerkowej i chorób związanych z układem moczowym. To nie wszystko. 

Warzywo może mieć korzystny wpływ na układ pokarmowy. Natkę warto jeść w trakcie anemii i zaburzeń krzepnięcia krwi. 

Która część pietruszki jest toksyczna?

Szkodliwą częścią pietruszki są jej nasiona. Roślina wytwarza je w drugim roku po pierwszym kwitnieniu. Ich spożycie zagraża zdrowiu, a nawet życiu ze względu na apiol w składzie. Jak ten związek chemiczny wpływa na nasz organizm?

Apiol ma zły wpływ na włókna mięśniowe. Ponadto może niszczyć wątrobę oraz nerki i spowodować utratę ciąży. Oprócz tego osoby wrażliwe mogą doświadczyć stanów psychotycznych. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze dania ze szpinakiem. Sezon na świeży szpinak rozpoczęty

Dziś zapomniane, a w PRL-u było przysmakiem. I słusznie, bo to warzywo to witaminowa bomba

Zdrowsze od brzoskwiń, w sezonie warto jeść codziennie. Knedle wychodzą obłędne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa