Ulubione warzywo Polaków może działać toksycznie. Tej części lepiej unikaj
Wiele osób nie wyobraża sobie zup i sosów bez dodatku pietruszki. Warzywo nadaje im delikatnej pikanterii, urozmaicającej smak. Dodatkowo jest łatwe w uprawie. Niestety nie ma samych plusów. Czy wiedziałeś, że pietruszka może działać toksycznie? Zobacz, której części lepiej nie jeść.
Pietruszka to dwuletni gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Ogrodnicy uprawiają ją w ogródkach, wykorzystując jej korzeń i natkę w kuchni. Dlaczego warto jeść pietruszkę? Która część warzywa jest toksyczna? Sprawdź już teraz.
Pietruszka nie tylko urozmaica smak wielu potraw, ale też jest witaminową bombą. Jakie witaminy ma w swoim składzie?
Korzeń pietruszki ma dużą ilość witaminy C, która korzystnie wpływa na odporność organizmu, ale też na układ sercowo-naczyniowy. Poza tym może spowalniać procesy starzenia się skóry.
Z kolei w natce znajduje się witamina K odpowiadająca za prawidłowe krzepnięcie krwi. Ponadto pietruszka zawiera także witaminę E, która podobnie jak witamina C, wpływa na kondycję skóry i włosów.
W warzywie znajdziemy również witaminę B9, czyli kwas foliowy, a także minerały tj. żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, mangan, miedź.
Warto jeść pietruszkę, ponieważ może działać moczopędnie, oczyszczając organizm, łagodząc objawy kamicy nerkowej i chorób związanych z układem moczowym. To nie wszystko.
Warzywo może mieć korzystny wpływ na układ pokarmowy. Natkę warto jeść w trakcie anemii i zaburzeń krzepnięcia krwi.
Szkodliwą częścią pietruszki są jej nasiona. Roślina wytwarza je w drugim roku po pierwszym kwitnieniu. Ich spożycie zagraża zdrowiu, a nawet życiu ze względu na apiol w składzie. Jak ten związek chemiczny wpływa na nasz organizm?
Apiol ma zły wpływ na włókna mięśniowe. Ponadto może niszczyć wątrobę oraz nerki i spowodować utratę ciąży. Oprócz tego osoby wrażliwe mogą doświadczyć stanów psychotycznych.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki