Uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs, ale rzadko je jemy. Gdy uda mi się kupić, robię rewelacyjne kotlety
Według wielu, aby pozostać zdrowym, konieczne jest ograniczenie lub nawet wyeliminowanie mięsa, a w szczególności mięsa czerwonego. Jagnięcina jest za to mięsem czerwonym, a mimo to uważa się ją za jedno z najzdrowszych na świecie. Jemy je zdecydowanie za rzadko.
Za jedno z najzdrowszych mięs uważana jest jagnięcina. To mięso pochodzące od jagniąt, czyli owiec i baranów, które nie ukończyły pierwszego roku życia. Wśród niej wyróżnia się także jagnięcinę mleczną, czyli mięso od owiec i baranów do czwartego miesiąca życia.
Jagnięcina charakteryzuje się bladoróżowym kolorem. Po przyrządzeniu mięso jest delikatne, kruche i soczyste. W smaku może przypominać sarninę, jednak aromat uzależniony może być od diety zwierząt.
Niestety, mimo tego, że jest wyjątkowo zdrowa, to jagnięcina jest ciężko dostępna. Przez to jej ceny są adekwatnie wysokie, a to przekłada się na fakt, że ten rodzaj mięsa jest jedzony o wiele rzadziej od innych.
Jagnięcina obfituje w witaminy z grupy B, czyli witaminę B1, B2, B6, B9, B12. To także bogactwo wapnia, żelaza, cynku, sodu, glinu i miedzi. Dodatkowo uzupełni zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak m.in. kwas linolowy.
W efekcie jedzenie jagnięciny wesprze układ krążenia, poprzez zapobiegnięcie gromadzeniu się homocysteiny. Tym samym zapobiegnie rozwojowi chorób takich jak m.in. udar, zawał, niewydolność mięśnia sercowego, zakrzepica.
Zadba również o kości, poprawiając ich mineralizację. Wzmocniona zostaje ich gęstość mineralna, dzięki której będą bardziej odporne na wszelkie uszkodzenia, w tym złamania i rozwój osteoporozy.
Jagnięcinę warto jeść ze względu na możliwość obniżenia stężenia złego cholesterolu we krwi. Zmniejszy zarazem ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, poprzez regulację metabolizmu glukozy.
Co więcej, mięso z jagniąt jest lekko strawne. Przez to może być spożywane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci.
Gdy tylko widzę, że w mięsnym była dostawa jagnięciny, zawsze ją kupuję. Mam przepis na kotlety z tego delikatnego mięsa. Wychodzą wyborne i chętnie zajada się nimi cała rodzina, dzieciaki też nie wybrzydzają.
Składniki:
- 600 g combra jagnięcego
- 1 cytryna ekologiczna
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- natka pietruszki
- oliwa
- sól i pieprz do smaku.
Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso podziel na kotlety wzdłuż kości. Cytrynę sparz gorącą wodą i obierz ją ze skórki. Ważne, żeby skóra została skrojona bardzo cienko.
Pokrojone kotlety natrzyj oliwą i dodaj do nich gałązki rozmarynu. Dodaj również skórkę z cytryny. Mięso włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie jagnięcinę wyjmij i rozgrzej patelnię grillową. Smaż na niej kotlety po około 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj je od razu po przygotowaniu z puree z ziemniaków lub batatów.
Źródło: terazgotuje.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Już nie moczę schabowych w mleku. Po tej marynacie mięso jest bardziej kruche i soczyste
Za granicą płacą za niego krocie, my nie doceniamy. Sok z jego owoców to skarbca witamin
Żadne serki czy wędliny. Teraz z menu nie wychodzi u mnie pasta do chleba z pieczonych buraków