Reklama
Reklama

W 100 gramach mają aż 275 mg potasu, polecane dla osób z nadciśnieniem. Jedz, bo za chwilę się skończą

Wiosną i latem warto zajadać się sezonowymi owocami. Nie tylko są łatwo dostępne, tańsze, ale też przepyszne. W tym roku - nieco wcześniej niż zwykle - pojawiły się czerwone porzeczki. Dlaczego warto je jeść? I co z nich przygotować? Dowiedz się więcej o owocach pełnych witaminy C i potasu.

Sezon na czerwone porzeczki rozpoczyna się zazwyczaj pod koniec czerwca i trwa przez cały lipiec. W tym roku jednak, ze względu na korzystne warunki atmosferyczne, pierwsze okazy pojawiły się już w połowie miesiąca. To oznacza, że mogą też zniknąć z targów wcześniej niż zwykle. Dlaczego warto jeść czerwone porzeczki? I co z nich zrobić w kuchni? Dowiedz się, jak wykorzystać owoce, żeby było zdrowo i pysznie.

Owoce pełne potasu i witaminy C 

Czerwone porzeczki, chętnie uprawiane w Polsce, cechują się wysoką zawartością potasu (w 100 gramach jest go ok. 275 mg). Wśród jej wartości odżywczych znaleźć można więcej minerałów, w tym wapń, żelazo czy magnez. To skarbnica witamin - zajadając się owocami, dostarczysz organizmowi witaminy A, C, E, K i te z grupy B

Czerwone porzeczki zawierają też antyoksydanty, które pomagają zwalczyć szkodliwe działanie wolnych rodników i stres oksydacyjny. Nie tylko opóźniają procesy starzenia się komórek, ale też wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Owoce to źródło cukrów prostych, dlatego dostarczają energię. 

Dlaczego warto jeść czerwone porzeczki?

Witamina C to silny przeciwutleniacz, który pomaga wzmocnić reakcję organizmu w przypadku przeziębienia i infekcji. Skutecznie wesprze układ odpornościowy. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania energii i zdrowej przemiany materii. 

Dlaczego jeszcze warto jeść czerwone porzeczki? Duża dawka potasu sprawia, że owoce są zalecane w profilaktyce nadciśnienia i chorób układu krążenia. Wpływają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, zdrową pracę serca, ale też zachowanie równowagi elektrolitowej w organizmie. Dostarczając żelazo, stymulują produkcję czerwonych krwinek

Regularne spożywanie tych porzeczek wpływa więc na wzmocnienie odporności czy koncentracji, ale również poprawę wyglądu i wzroku. Witaminy (m.in. A czy C) odżywiają skórę, wspierają produkcję kolagenu oraz chronią przed chorobami oczu. Co więcej, owoce zawierają melatoninę, która korzystnie wpływa na jakość snu - stabilizując cykle snu i czuwania. 

Co z robić z czerwonej porzeczki?

Czerwona porzeczka to jeden z najczęściej uprawianych krzewów w Polsce. Można ją wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów, a każdy z nich jest pyszny. Jasnoczerwone, soczyste owoce mają miękką skórkę i są jadalne. Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu.

Co zrobić z czerwonej porzeczki w kuchni? Można ją oczywiście zajadać samodzielnie, świeżą i umytą dodać do sałatki lub jako dekorację wypieku i lodów. Warto postawić na sok, dżem, konfiturę lub nalewkę. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyrządzić kandyzowane owoce. Małe kuleczki świetnie sprawdzają się także do deserów, słodkich polew i musów lub sosów.

Domowy sok z czerwonych porzeczek

Składniki:

  • 4 kg czerwonych porzeczek,
  • 1,3 kg cukru (podziel na 800 g i 500 g).

Wykonanie:

Usuń gałązki z czerwonych porzeczek, dokładnie je umyj i osusz. Owoce wsypuj warstwami do dużego słoja, przesypując każdą z nich cukrem (wykorzystaj 800 g tego składnika). Ostatnią, wierzchnią warstwą powinien być cukier. Naczynie nakryj ściereczką lub gazą, obwiąż gumką lub sznurkiem i odstaw na ok. 7 dni w dobrze nasłonecznione miejsce. Codziennie delikatnie wstrząsaj słojem, żeby owoce obtoczone były cukrem. Po tym czasie odlej zgromadzony sok do garnka, filtrując przez sito o niewielkich oczkach. Zagotuj z resztą cukru przeznaczonego do soku (500 g) i trzymaj na ogniu przez 3 minuty. Łyżką zbierz pianę z wierzchu, przelej sok do wyparzonych i czystych butelek lub słoików. Szczelnie zakręć i poczekaj, aż ostygną. Owoce wykorzystaj do wypieków.

Dżem z czerwonych porzeczek

Składniki:

  • 1,2 kg czerwonych porzeczek,
  • 40 g cukru żelującego 3:1,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 350 g cukru.

Wykonanie:

Usuń gałązki z czerwonych porzeczek, dokładnie je umyj i osusz. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładki mus. Przetrzyj mocno owoce przez sitko z drobnymi oczkami, żeby pozbyć się pozostałości skórek i pestek. Mus przelej do garnka, wlej wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj dokładnie z cukrem żelującym. Wszystko zagotuj, ciągle mieszając. Wówczas wsyp cukier, wymieszaj i ponownie zagotuj. Trzymaj 2 minuty na ogniu, po czym odłóż garnek z palnika. Łyżką zbierz powstałą pianę i szybko przełóż do wyparzonych i czystych słoików. Szczelnie zamknij, przewróć do góry dnem na 10 minut. Następnie odłóż do ostygnięcia.

Źródło: swiezoizdrowo.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czerwona cebula w miodzie i aromatycznych przyprawach. Idealna do sałatek i kanapek

Grzyb o wyjątkowym smaku i aromacie. Suszę i marynuję, ale najlepszy wychodzi sos

​Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Tego nie rób, bo trzeba będzie je wyrzucić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | dżemy | napoje