W 100 gramach mają aż 275 mg potasu, polecane dla osób z nadciśnieniem. Jedz, bo za chwilę się skończą
Wiosną i latem warto zajadać się sezonowymi owocami. Nie tylko są łatwo dostępne, tańsze, ale też przepyszne. W tym roku - nieco wcześniej niż zwykle - pojawiły się czerwone porzeczki. Dlaczego warto je jeść? I co z nich przygotować? Dowiedz się więcej o owocach pełnych witaminy C i potasu.
Sezon na czerwone porzeczki rozpoczyna się zazwyczaj pod koniec czerwca i trwa przez cały lipiec. W tym roku jednak, ze względu na korzystne warunki atmosferyczne, pierwsze okazy pojawiły się już w połowie miesiąca. To oznacza, że mogą też zniknąć z targów wcześniej niż zwykle. Dlaczego warto jeść czerwone porzeczki? I co z nich zrobić w kuchni? Dowiedz się, jak wykorzystać owoce, żeby było zdrowo i pysznie.
Czerwone porzeczki, chętnie uprawiane w Polsce, cechują się wysoką zawartością potasu (w 100 gramach jest go ok. 275 mg). Wśród jej wartości odżywczych znaleźć można więcej minerałów, w tym wapń, żelazo czy magnez. To skarbnica witamin - zajadając się owocami, dostarczysz organizmowi witaminy A, C, E, K i te z grupy B.
Czerwone porzeczki zawierają też antyoksydanty, które pomagają zwalczyć szkodliwe działanie wolnych rodników i stres oksydacyjny. Nie tylko opóźniają procesy starzenia się komórek, ale też wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Owoce to źródło cukrów prostych, dlatego dostarczają energię.
Witamina C to silny przeciwutleniacz, który pomaga wzmocnić reakcję organizmu w przypadku przeziębienia i infekcji. Skutecznie wesprze układ odpornościowy. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wytwarzania energii i zdrowej przemiany materii.
Dlaczego jeszcze warto jeść czerwone porzeczki? Duża dawka potasu sprawia, że owoce są zalecane w profilaktyce nadciśnienia i chorób układu krążenia. Wpływają na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, zdrową pracę serca, ale też zachowanie równowagi elektrolitowej w organizmie. Dostarczając żelazo, stymulują produkcję czerwonych krwinek.
Regularne spożywanie tych porzeczek wpływa więc na wzmocnienie odporności czy koncentracji, ale również poprawę wyglądu i wzroku. Witaminy (m.in. A czy C) odżywiają skórę, wspierają produkcję kolagenu oraz chronią przed chorobami oczu. Co więcej, owoce zawierają melatoninę, która korzystnie wpływa na jakość snu - stabilizując cykle snu i czuwania.
Czerwona porzeczka to jeden z najczęściej uprawianych krzewów w Polsce. Można ją wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów, a każdy z nich jest pyszny. Jasnoczerwone, soczyste owoce mają miękką skórkę i są jadalne. Mogą być spożywane zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu.
Co zrobić z czerwonej porzeczki w kuchni? Można ją oczywiście zajadać samodzielnie, świeżą i umytą dodać do sałatki lub jako dekorację wypieku i lodów. Warto postawić na sok, dżem, konfiturę lub nalewkę. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyrządzić kandyzowane owoce. Małe kuleczki świetnie sprawdzają się także do deserów, słodkich polew i musów lub sosów.
Domowy sok z czerwonych porzeczek
Składniki:
- 4 kg czerwonych porzeczek,
- 1,3 kg cukru (podziel na 800 g i 500 g).
Wykonanie:
Usuń gałązki z czerwonych porzeczek, dokładnie je umyj i osusz. Owoce wsypuj warstwami do dużego słoja, przesypując każdą z nich cukrem (wykorzystaj 800 g tego składnika). Ostatnią, wierzchnią warstwą powinien być cukier. Naczynie nakryj ściereczką lub gazą, obwiąż gumką lub sznurkiem i odstaw na ok. 7 dni w dobrze nasłonecznione miejsce. Codziennie delikatnie wstrząsaj słojem, żeby owoce obtoczone były cukrem. Po tym czasie odlej zgromadzony sok do garnka, filtrując przez sito o niewielkich oczkach. Zagotuj z resztą cukru przeznaczonego do soku (500 g) i trzymaj na ogniu przez 3 minuty. Łyżką zbierz pianę z wierzchu, przelej sok do wyparzonych i czystych butelek lub słoików. Szczelnie zakręć i poczekaj, aż ostygną. Owoce wykorzystaj do wypieków.
Dżem z czerwonych porzeczek
Składniki:
- 1,2 kg czerwonych porzeczek,
- 40 g cukru żelującego 3:1,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- 350 g cukru.
Wykonanie:
Usuń gałązki z czerwonych porzeczek, dokładnie je umyj i osusz. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładki mus. Przetrzyj mocno owoce przez sitko z drobnymi oczkami, żeby pozbyć się pozostałości skórek i pestek. Mus przelej do garnka, wlej wyciśnięty sok z cytryny, wymieszaj dokładnie z cukrem żelującym. Wszystko zagotuj, ciągle mieszając. Wówczas wsyp cukier, wymieszaj i ponownie zagotuj. Trzymaj 2 minuty na ogniu, po czym odłóż garnek z palnika. Łyżką zbierz powstałą pianę i szybko przełóż do wyparzonych i czystych słoików. Szczelnie zamknij, przewróć do góry dnem na 10 minut. Następnie odłóż do ostygnięcia.
Źródło: swiezoizdrowo.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność