Reklama
Reklama

W hipermarkecie omijamy, bo dziwnie wygląda. Żaden inny owoc nie działa tak dobrze na serce, stawy i odporność

Owoc ten w hipermarkecie wygląda dosyć nietypowo przy znanych nam jabłkach, gruszkach czy bananach. Nie znamy, więc omijamy i nie kupujemy, a to okazuje się sporym błędem. Mało który owoc działa tak dobrze na serce, stawy i wzmocnienie odporności. Następnym razem koniecznie po niego sięgnij i korzystaj z jego właściwości dla zdrowia.

Mangostan to owoc rosnący na drzewie mangostanu właściwego. Przysmak pochodzi z Borneo, jednak obecnie uprawiany jest głównie w Azji południowo-wschodniej (Tajlandia, Malezja, Filipiny, Indonezja). Drzewo można spotkać również w Brazylii, Australii czy na Hawajach. Z tego powodu może być on nam nieznany.

Sprawdź także: Mało kto wie, że dobrze działają na tarczycę. Robię z nich wyśmienity dżem

Jak wygląda i smakuje mangostan?

Mangostan to nieduże owoce o okrągłym kształcie. Zwykle osiągają one od 4 do 7 cm średnicy. Z zewnątrz pokryte są grubą, suchą, ciemnofioletową skórą. Z początku wyglądem mogą przypominać świeżą figę. Pod wierzchnią warstwą kryje się natomiast miąższ.

Miąższ mangostanu zawiera zwykle od 6 do 8 białych nasion. Są one wyjątkowo soczyste, a w smaku są słodkie i cierpkie. Aromatem mogą nieco przypominać morelę, pomarańczę, poziomkę, ananasa lub agrest. Z wyglądu wnętrze mangostanu może kojarzyć się z liczi.

Jakie właściwości ma mangostan?

Mangostan ceniony jest zarówno za swój smak, jak i za właściwości dla zdrowia. To wszystko za sprawą wysokiej zawartości witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo uzupełni zapotrzebowanie na fosfor, wapń, magnez, żelazo. Jego wartość podnosi bogactwo antyoksydantów takich jak m.in. ksantony, flawonoidy, katechiny.

Dzięki bogactwu antyoksydantów mangostan zahamuje produkcję wolnych rodników i ich negatywny wpływ na organizm. Owoc zadziała więc przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Spowolni proce przedwczesnego starzenia się, zachowując w odpowiedniej kondycji nie tylko cerę, ale także umysł. Ochroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych jak np. Alzheimer czy Parkinson.

Przeciwzapalne właściwości mangostanu mogą być zbawienne nie tylko w czasie przechodzonych przeziębień czy gryp. Takie działanie może łagodzić przewlekłe stany zapalne w organizmie. Mangostan pomoże zatem na objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.

Regularne jedzenie mangostanu wesprze prawidłowe funkcjonowanie serca. Ureguluje poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi, dbając o cały układ sercowo-naczyniowy. Zmniejszy szansę na rozwój chorób tego układu, takich jak m.in. miażdżyca, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, zawał lub niewydolność serca.

Nie można też nie wspomnieć o tym, że mangostan ma właściwości wspierające odporność. Wysoka dawka witaminy C zadziała ochronnie na układ immunologiczny. Pomoże w zwalczaniu infekcji, a w przyszłości zmniejszy ich ilość lub całkowicie im zapobiegnie.

Mangostan – jak wykorzystać w kuchni?

Mangostan można przede wszystkim spożywać jako samodzielną przekąskę. Wówczas je się go na surowo, po obraniu twardej skóry. W takiej formie możemy czerpać najwięcej przyjemności z jego smaku, właściwości i konsystencji.

Owoce dodatkowo mogą wesprzeć różne desery. Najlepiej wzbogaci smak domowej galaretki, lodów czy ciast. Z mangostanu można zarazem przygotować domowy sok. Jego smak świetnie połączy się ze smakiem mango, ananasem, limonką czy imbirem.

Źródło: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

W sklepie omijamy, bo nie wygląda zachęcająco. Ten owoc to najlepsze źródło błonnika i protein

Z ciekawością patrzymy, gdy leży na półce. To najlepszy owoc dla cukrzyków, pomoga w trawieniu, obniża ciśnienie

Gdy mam ochotę na słodycze, zjadam kilka. Poprawiają trawienie i wzmacniają kości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce