W sklepach lekceważymy, choć niewiele kosztuje. A to najlepsze letnie warzywo do nadziewania i na surówkę
Latem pojawia się na bazarach i w sklepach, ale rzadko przyciąga uwagę, mimo ciekawego wyglądu. To warzywo jest wybitnie tanie, zdrowe i wyjątkowo uniwersalne. Sprawdza się do faszerowania, zapiekania, jak i lekkich orzeźwiających surówek. Delikatny aromat idzie w parze z wieloma zastosowaniami i licznymi właściwościami dla zdrowia. Sięgaj po nie, teraz gdy są świeże i pełne wartości odżywczych.
Trwa czas w roku, kiedy warzywa smakują najlepiej. Dziś przyjrzymy się bliżej cukinii, która zajmuje wyjątkowe miejsce w naszej kuchni, ze względu na uniwersalność, tego lata warto wypróbować jej różne odmiany. Okrągła cukinia jest tania, pyszna, a w dodatku efektownie prezentuje się na talerzu.
Cukinia, jakiej najczęściej używamy, ma podłużny, dosyć masywny kształt. Ciekawą odmianą jest cukinia kulista, która charakteryzuje się okrągłymi owocami. Smakowo jest ona bardzo podobna do tradycyjnej odmiany, a główna różnica leży właśnie w wyglądzie.
Okrągła cukinia mimo ciekawego kształtu, wcale nie cieszy się dużą popularnością. Nie jest często wykorzystywana w kuchni, a niesłusznie. Spotkamy ją w większości sklepów, na targach, gdzie dostępne są w naprawdę korzystnej cenie.
Nie lekceważmy jej więcej, gdy będziemy na zakupach. Choć okrągła cukinia wygląda dziwnie, to jej właściwości dla zdrowia i zastosowania są nieocenione.
Ogromną zaletą okrągłej cukinii jest jej skład. Jedno warzywo potrafi dostarczyć solidną dawkę witaminy C, B1, B2, prowitaminy A oraz niacyny (witaminy PP). To dobre źródło błonnika pokarmowego, białka, potasu, magnezu, żelaza.
W efekcie okrągła cukinia wykazuje szereg właściwości dla układu pokarmowego. Może poprawić perystaltykę jelit. Zapobiegnie występowaniu zaparć, unormuje rytm wypróżnień. Jednocześnie może pozytywnie zadziałać na trawienie i procesy odchudzania.
Duża ilość błonnika w okrągłej cukinii sprawia, że warzywo może być naprawdę sycące. Wystarczy zjeść go niewiele, a apetyt zostanie zahamowany na kilka godzin. Przy tym dostarczy niewielką ilość kalorii (w 100 g cukinii jest ok. 17 kcal). Dzięki temu okrągłe warzywo doskonale sprawdzi się dla osób na diecie odchudzającej i tych, które dbają o prawidłową wagę.
Co więcej, okrągła cukinia to działanie antyoksydacyjne. Ochroni komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Wpłynie na organizm przeciwzapalnie, złagodzi już występujące stany zapalne i zapobiegnie występowaniu następnych. Zmniejszy ilość zachorowań, infekcji i opóźni procesy starzenia.
Okazuje się, że cukinia jest wolna od metali ciężkich. Nie gromadzi tych szkodliwych związków, przez co jest jednym ze zdrowszych warzyw, którymi możemy się zajadać.
Okrągła cukinia, tak samo jak podłużna, jest bardzo uniwersalna. W kuchni przerobimy ją na wiele sposobów i potraw. Najprostszym z nich jest jedzenie cukinii na surowo. Na jej bazie przyrządzimy letnią, orzeźwiającą surówkę. Pokrojona może być zajadana z sosem jogurtowym, hummusem, na kanapkach.
Poza tym okrągła cukinia nada się do pieczenia. Przez swój kształt jest idealna do faszerowania. Dobrze skomponuje się z mięsem mielonym, kaszą, pieczarkami, soczewicą, serem feta lub innymi ulubionymi składnikami.
Kulistą odmianę cukinii można wykorzystać również tak samo, jak tę, którą dobrze znamy. Dodamy ją do leczo, zupy krem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Latem pełno ich na straganach, ale rzadko kupujemy. Szkoda, bo marynowane są lepsze od korniszonów
Wyjątkowa ryba na problemy z sercem i stawami. Często mają na promocji w Lidlu lub Biedronce