Reklama
Reklama

W sklepie kupuję tylko ten rodzaj bułek. Są najzdrowsze, bez polepszaczy

Pieczywo zajmuje specjalne miejsce w żywieniu wielu osób. Jest ono spożywane często na śniadanie, kolację czy nawet jako dodatek do obiadu. Z tego powodu wybór zjadanych bułek nie może być przypadkowy. W sklepie kupuję tylko ten jeden rodzaj bułek. Nie mają żadnych ulepszaczy.

W sklepach czy piekarnikach mamy ogromny wybór bułek. Poczynając od najprostszej kajzerki, idziemy przez popularne ciabatty, a kończymy na bułkach pełnoziarnistych. Dokonując zakupu, kierujemy się zazwyczaj ceną, wielkością czy smakiem. Równie istotnym kryterium jest skład pieczywa.

Te bułki są najzdrowsze. Poleca je Katarzyna Bosacka

Katarzyna Bosacka to znana polska dziennikarka, która zajmuje się tematem diet, zdrowego odżywiania i składów kupowanych przez Polaków produktów spożywczych. Tym razem na swoim TikToku przyjrzała się tematowi bułek.

Bosacka skupiła się na pięciu rodzajach bułek takich jak: kajzerka, grahamka, orkiszowa, wieloziarnista, żytnia. Spośród nich tylko trzy według niej należą do tych najzdrowszych. Pierwszą z nich jest grahamka wykonana z pszenicy pełnoziarnistej. Bogata jest nie tylko w energię, ale też witaminy z grupy B, magnez oraz żelazo.

Kolejnym wartym uwagi wyborem jest bułka orkiszowa, którą przyrządza się ze starożytnej odmiany pszenicy, czyli orkiszu. Takie pieczywo dostarcza do organizmu manganu, fosforu, żelaza, cynku, witamin z grupy B, witaminy E, A oraz C.

Ostatnią propozycją jest bułka żytnia, którą Katarzyna Bosacka określiła jako "królową wszystkich zdrowych bułek". To bogactwo błonnika, żelaza, wapnia, cynku, witamin z grupy B, alkaloidów i lignanów. Nie jest wypełniana ulepszaczami, a do tego ma niższy indeks glikemiczny od innych bułek. Przez to jest moim wyborem numer jeden podczas zakupów.

Bułki, których powinieneś unikać. Dajesz się nabrać na sklepowe triki

Spośród wybranych przez Bosacką propozycji bułek jako jedna z najmniej zdrowych wskazana została kajzerka. To białe pieczywo, które wytworzono z mąki wysoko oczyszczonej. W efekcie zawiera ona o wiele mniej witamin i minerałów. To jedynie źródło czystej energii.

Bosacka ostrzega też przed wyborem bułek, które są określane jako wieloziarniste, trzy ziarna czy bułka z ziarnem. Pierwszym naszym skojarzeniem jest wówczas bułka pełnoziarnista. Jest to jednak zupełnie coś innego.

Kupując takie bułki, dajemy się nabrać na sklepowy trik. Taka nazwa kusi nas do zakupu, dając poczucie wybierania zdrowszej opcji. Tak naprawdę wybieramy pieczywo zbliżone wartościami do kajzerki, za o wiele wyższą cenę.

Źródło: smaker.pl, tiktok.com/@katarzyna_bosacka

Zobacz też:

Czerwona cebula w miodzie i aromatycznych przyprawach. Idealna do sałatek i kanapek

Grzyb o wyjątkowym smaku i aromacie. Suszę i marynuję, ale najlepszy wychodzi sos

​Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Tego nie rób, bo trzeba będzie je wyrzucić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo