W XVI wieku uważany za lek, w przedwojennej Polsce był luksusem. Dziś albo uwielbiasz, albo omijasz z daleka
Marcepan należy do tych smakołyków, które dzielą opinię publiczną. Jedni zachwycają się jego słodkim smakiem i wyraźną migdałową nutą, dla innych jest on stanowczo zbyt mdły. Dziś, kiedy w sklepach możemy dowolnie przebierać w słodyczach z całego świata, a marcepan dużo rzadziej ląduje w naszych koszykach. Podczas gdy kiedyś postrzegany był jako towar luksusowy. Sprawdź, jakie właściwości ma marcepan, oraz do czego można go wykorzystać.
Otwierając bombonierkę, masz nadzieję, że trafisz na czekoladę z marcepanem, czy raczej sprawdzasz informacje na tyle opakowania, by na pewno jej nie nadgryźć? Niezależnie od tego, czy należysz do miłośników, czy przeciwników marcepanu, warto wiedzieć, z jakich składników się go robi. Podpowiemy ci, jakie właściwości ma marcepan, oraz do czego najlepiej go wykorzystać.
Co to jest marcepan? To wyrób cukierniczy wyprodukowany ze zmielonych i prażonych migdałów oraz cukru. Dodawany jest tu również olejek migdałowy lub likier amaretto. Popularnymi dodatkami są także cynamon, kakao, czekolada, czy bakalie. Jeśli chcesz kupić marcepan, zwróć uwagę na to, aby zawierał jak największą ilość migdałów, przynajmniej 50 proc.
Przysmak ten pojawił się już w czasach średniowiecza, a przepis na niego przypisują sobie zarówno Włosi, jak i Węgrzy. Prawdopodobnie marcepan zaczęto używać w Polsce w XVI wieku, gdzie przywędrował za sprawą Turków. Co ciekawe, początkowo można go było znaleźć w aptekach, traktowany był jako medykament. Do powszechnego użytku został wprowadzony w XIX wieku.
Sprawdź także: Tak rozpoznasz, że miód się zepsuł. Ma specyficzny zapach i smak
Okazuje się, że marcepan za sprawą migdałów należy do wartościowych przekąsek. Orzechy te zawierają cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które między innymi korzystnie wpływają na układ nerwowy i układ krążenia, wspierają serce, regulują ciśnienie krwi, oraz pomagają zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu. Migdały są dobrym źródłem witaminy E, która znana jest ze swojego potencjały antyoksydacyjnego. Ponadto ma doskonały wpływ na urodę, wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci. Obecne są tu również witaminy z grupy B oraz magnez, które między innymi wspierają pracę mózgu, serca i mięśni. Migdały zawierają także potas, który reguluje ciśnienie krwi; wapń, wzmacniający kości i zęby, oraz żelazo, które pomaga zapobiegać anemii.
Chociaż migały mają niski indeks glikemiczny, oraz są polecane dla cukrzyków, w marcepanie towarzyszy im duża ilość cukru. Ponadto w 100 g marcepanu jest ok. 460 g kcal, dlatego przysmak ten warto jeść w rozsądnych ilościach.
Marcepan najczęściej można pałaszować pod postacią czekoladek, pralinek, czekolady, czy batonów. Ten migdałowy przysmak sprawdzi się świetnie do deserów, na przykład jako element tortów i ciast. Świetnie będzie pasować do biszkoptu, kremu śmietanowego, malin i bezy. Marcepan występuje również jako warstwa piernika staropolskiego, a także wykorzystywany jest do tworzenia cukierniczych figurek.
Jeśli chcesz zabawić się w cukiernika, możesz pokusić się o przygotowanie marcepanu w domu. Będziesz potrzebować:
- 220 g migdałów bez skórki
- 200 g cukru pudru cukru pudru
- odrobiny olejku migdałowego,
- 1-2 łyżki likieru amaretto,
- 50-60 ml wody.
Zacznij od zmielenia migdałów, następnie dodaj cukier, olejek migdałowy, likier amaretto i 50 ml wody, wszystko dokładnie wymieszaj. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby dolej nieco więcej wody. Uformuj je w kształt walca, owiń folią i schowaj do lodówki na kilka godzin.
Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl
Zobacz też:
Dodaj do kawy zamiast zwykłego mleka. Kobiety po 50. powinny stosować regularnie
Włoski przysmak, który świetnie nadaje się do rosołu. Możesz dodać do sałatek i dań jednogarnkowych