Właśnie dojrzewają w polskich ogrodach. Bez pestek, słodziutkie jak miód, potasu i magnezu mają zatrzęsienie
Wczesna jesień to czas dojrzewania ciemnych winogron. Rzeczone owoce zawierają mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych, a poza tym smakują wprost wybornie. Ciemne winogrona znajdują wiele różnych zastosowań w kuchni. Co konkretnie można z nich zrobić? Odpowiadamy.
Jedną z najczęściej uprawianych i najbardziej cenionych odmian ciemnych winogron jest odmiana Venus. Nie jest zbyt skomplikowana w pielęgnacji, a wydaje na świat bardzo smaczne, a ponadto bezpestkowe owoce. Słodkie niczym miód i soczyste jagody rzeczonej odmiany dojrzewają mniej więcej na początku jesieni. Owa winorośl charakteryzuje się obfitym plonowaniem, wobec czego dobrze jest wcześniej zaplanować, co zrobić z zebranych owoców.
Ciekawostką jest to, że liście winorośli Venus przebarwiają się jesienią na piękne odcienie czerwieni. W ten sposób stają się cudowną i bardzo oryginalną dekoracją ogródka.
Ciemne winogrona odznaczają się korzystnymi dla zdrowia właściwościami. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. W składzie owoców znajdziemy między innymi:
- witaminy z grupy B;
- witaminę C;
- witaminę K;
- potas;
- magnez;
- żelazo;
- bor.
Odpowiednia podaż powyższych związków zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przykładowo – witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego (podobnie jak potas i magnez). Z kolei witamina C wspiera układ odpornościowy i działa przeciwutleniająco.
Ciemne winogrona zawierają również polifenole. Owe związki wykazują działanie antyoksydacyjne – redukują liczbę wolnych rodników w organizmie i tym samym chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Polifenole mogą korzystnie oddziaływać na ciśnienie krwi, a także przyczyniać się do poprawy parametrów lipidowych (i tym samym zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy).
Przeczytaj też: Egzotyczna śliwka, smakuje jak połączenie mango, moreli i limonki. Oczyszcza organizm, odmładza i wzmacnia odporność
Ciemne winogrona Venus znajdują mnóstwo zastosowań w kuchni. Moja babcia przygotowuje z nich pyszne przetwory – dżemy, soki, a nawet kompot. Fantastycznym sposobem na wykorzystanie ciemnych winogron jest także przyrządzenie z nich słodkiego musu. Stanowi on rewelacyjny dodatek nie tylko do naleśników, gofrów czy ciast – można go również używać zamiast cukru do słodzenia herbaty.
Bezpestkowe winogrona doskonale nadają się do różnego typu sałatek owocowych. Niektórzy poddają je procesowi suszenia, a tym samym przygotowują z nich domowej roboty rodzynki. Ciemne winogrona są też oczywiście wykorzystywane do produkcji wina.
Winogrona z odmiany Venus da się również wykorzystać do dań wytrawnych. Ich smak genialnie łączy się z serem pleśniowym (na przykład Gorgonzola), orzechami włoskimi oraz rukolą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śliwka z niezwykłą historią i tradycją. Smakuje niepowtarzalnie i kryje w sobie samo zdrowie
Zrób ważną rzecz, zanim wrzucisz orzechy do słoika. Długo będą chrupiące i szybko się nie zepsują