Włosi uwielbiają, Polakom kojarzy się z trudnym czasem. W sałatce smakuje pierwsza klasa
Kuchnia włoska zachwyca wyborem pysznych dań przygotowanych z wyśmienitych składników. Dlatego, potrawy z mortadelą w menu włoskich restauracji mogą być niemałym zaskoczeniem. Mieszkańcy Italii uwielbiają mortadelę, świetnie pasuje do pizzy czy panini. Warto dodać, że włoska mortadela to kiełbasa z historią, która różni się znacznie, od PRL-owskiego „rarytasu”.
W PRL-u mortadela często lądowała na kanapkach. Wędlina ta wytwarzana była ze zmielonej mieszanki mięs i sporej ilości tłuszczu, przez co nie do końca wiadomo było, jakie składniki się w niej znajdują. Popularne były także panierowane kotlety z mortadeli, które dla niektórych były przysmakiem, inni wspominają je jako "kulinarny koszmarek". Obecnie dania z włoską mortadelą uważane są za prawdziwy specjał. Jeżeli spotkasz ją w sklepie, bez obaw możesz włożyć ją do koszyka. W poniższym artykule podpowiemy ci, z czym podawać mortadelę, oraz jak zrobić z niej imprezową sałatkę.
Sprawdź także: Nie makaron i nie ryż do rosołu. Wypróbowałam dodatek z przepisu prosto Włoch
Oryginalna, włoska mortadela wywodzi się z Bolonii. Chociaż znany był już w XIV wieku, oficjalny przepis na ten mięsny specjał pochodzi prawdopodobnie z 1661 roku. W Polsce kojarzona jest z tanim wyrobem, raczej kiepskiej jakości, jednak w XVII-wiecznej słonecznej Italii wędlina ta była przysmakiem szlachty i mieszczan. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od naczynia wykorzystywanego do mielenia mięsa "mortarium". Inne źródła przypisują ją łacińskiemu "farcimen myrtatum", co oznaczać ma wędlinę o drobno zmielonym mięsie z dodatkiem mirty.
Z czego zrobiona jest mortadela? Ta gotowana, różowa wędlina, wytwarza jest z bardzo drobno zmielonego mięsa wieprzowego, lub mieszanki wieprzowiny i cielęciny. Mortadela jest dosyć tłusta, ponieważ zawiera również słoninę. Doprawiana jest nasionami gorczycy, pieprzem, popularnym dodatkiem są także pistacje.
Mortadela, tak jak inne wędliny świetnie sprawdza się na kanapkach. We włoskich piekarniach i restauracjach, można spotkać ją w panini, które często podawane są na ciepło, przygotowuje się z ciabatty, oraz innych dodatków, takich jak mozzarella, czy pomidory. Doskonale smakuje także na pizzy, najczęściej podaje się ją z burattą, miękkim, włoskim serem i pesto pistacjowym. Przygotowuje się z niej także farsz do ravioli i tortellini, czyli włoskiej odmiany pierożków. Można wykorzystać ją także do przyrządzenia imprezowych sałatek. Jednak w tej wersji raczej nie zasmakowałby Włochom.
Sałatka z mortadelą - przepis
- 220 g mortadeli,
- 100 g sera żółtego,
- 4 ogórki konserwowe,
- 1 szalotka,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 ząbek czosnku,
- pieprz do smaku,
- odrobina soku z cytryny,
- posiekana natka pietruszki.
Mortadelę i ogórki pokrój w cienkie paski. Szalotkę drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny, pieprz do smaku, oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Źródła: terazgotuje.pl, winotoskanii.pl
Zobacz też:
Pomaga oczyścić organizm, poprawia pracę mózgu. Zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem
Jedne z najzdrowszych orzechów. Jedz codziennie, serce będzie zdrowo pracować, pamięć się poprawi