Reklama
Reklama

Włosi uwielbiają, Polakom kojarzy się z trudnym czasem. W sałatce smakuje pierwsza klasa

Kuchnia włoska zachwyca wyborem pysznych dań przygotowanych z wyśmienitych składników. Dlatego, potrawy z mortadelą w menu włoskich restauracji mogą być niemałym zaskoczeniem. Mieszkańcy Italii uwielbiają mortadelę, świetnie pasuje do pizzy czy panini. Warto dodać, że włoska mortadela to kiełbasa z historią, która różni się znacznie, od PRL-owskiego „rarytasu”.

W PRL-u mortadela często lądowała na kanapkach. Wędlina ta wytwarzana była ze zmielonej  mieszanki mięs i sporej ilości tłuszczu, przez co nie do końca wiadomo było, jakie składniki się w niej znajdują. Popularne były także panierowane kotlety z mortadeli, które dla niektórych były przysmakiem, inni wspominają je jako "kulinarny koszmarek". Obecnie dania z włoską mortadelą uważane są za prawdziwy specjał. Jeżeli spotkasz ją w sklepie, bez obaw możesz włożyć ją do koszyka. W poniższym artykule podpowiemy ci, z czym podawać mortadelę, oraz jak zrobić z niej imprezową sałatkę.

Sprawdź także: Nie makaron i nie ryż do rosołu. Wypróbowałam dodatek z przepisu prosto Włoch

Mortadela - kiełbasa z historią

Oryginalna, włoska mortadela wywodzi się z Bolonii. Chociaż znany był już w XIV wieku, oficjalny przepis na ten mięsny specjał pochodzi prawdopodobnie z 1661 roku. W Polsce kojarzona jest z tanim wyrobem, raczej kiepskiej jakości, jednak w XVII-wiecznej słonecznej Italii wędlina ta była przysmakiem szlachty i mieszczan. Jej nazwa pochodzi prawdopodobnie od naczynia wykorzystywanego do mielenia mięsa "mortarium". Inne źródła przypisują ją  łacińskiemu "farcimen myrtatum", co oznaczać ma wędlinę o drobno zmielonym mięsie z dodatkiem mirty.

Z czego zrobiona jest mortadela? Ta gotowana, różowa wędlina, wytwarza jest z bardzo drobno zmielonego mięsa wieprzowego, lub mieszanki wieprzowiny i cielęciny. Mortadela jest dosyć tłusta, ponieważ zawiera również słoninę. Doprawiana jest nasionami gorczycy, pieprzem, popularnym dodatkiem są także pistacje.    

Z czym serwować mortadelę?

Mortadela, tak jak inne wędliny świetnie sprawdza się na kanapkach. We włoskich piekarniach i restauracjach, można spotkać ją w panini, które często podawane są na ciepło, przygotowuje się z ciabatty, oraz innych dodatków, takich jak mozzarella, czy pomidory. Doskonale smakuje także na pizzy, najczęściej podaje się ją z burattą, miękkim, włoskim serem i pesto pistacjowym. Przygotowuje się z niej także farsz do ravioli i tortellini, czyli włoskiej odmiany pierożków. Można wykorzystać ją także do przyrządzenia imprezowych sałatek. Jednak w tej wersji raczej nie zasmakowałby Włochom.

Sałatka z mortadelą - przepis

  • 220 g mortadeli,
  • 100 g sera żółtego,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 1 szalotka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz do smaku,
  • odrobina soku z cytryny,
  • posiekana natka pietruszki.

Mortadelę i ogórki pokrój w cienkie paski. Szalotkę drobno posiekaj, ser zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny, pieprz do smaku, oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszaj.


Źródła: terazgotuje.pl, winotoskanii.pl

Zobacz też:

Owoc o smaku toffi zastąpi sycącą przekąskę. W sam raz dla seniorów, pomaga w bólach reumatycznych i zwyrodnieniowych

Pomaga oczyścić organizm, poprawia pracę mózgu. Zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem

Jedne z najzdrowszych orzechów. Jedz codziennie, serce będzie zdrowo pracować, pamięć się poprawi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wędliny