Nie makaron i nie ryż do rosołu. Wypróbowałam dodatek z przepisu prosto Włoch
Ten przepis raz na zawsze odmieni twój klasyczny rosół. Sprawdź, jak smakuje ulubiona zupa dzieci i dorosłych z dodatkiem aromatycznych włoskich kluseczek. Przepis jest bardzo prosty, a efekt zaskakuje.
Rosół to zawsze dobry pomysł. Tą klasyczną zupę uwielbiają dorośli i dzieci, jest pyszna, sycąca, rozgrzewa i pasuje na każdą okazję. Chętnie jedzona na co dzień, ale także podawana na przyjęciach, śmiało można powiedzieć, że jest podstawą polskiej kuchni.
Tym razem postanowiłam zrobić ją jednak nieco inaczej, inspirując się słoneczną Italią. Zamiast, jak zwykle, podawać rosół z makaronem, postawiłam na passatelli. Te włoskie kluseczki sprawiły, że mój rosół nabrał wyjątkowego charakteru i smaku.
Włoskie kluseczki passatelli są wykonane z sera parmezan, bułki tartej i jajek. Często jedzone są tak samo jak każdy inny makaron – z dowolnym sosem, na przykład pomidorowym.
Można jednak użyć ich także zamiast makaronu do rosołu. Wtedy warto do ciasta na kluski dorzucić dodatki takie jak szczypta gałki muszkatołowej czy skórka z cytryny. Smak będzie obłędny, idealny do aromatycznej zupy.
Do przygotowania passatelli potrzebujesz:
- 100 bułki tartej,
- 100 g parmezanu,
- 3 jajka,
- skórka z jednej cytryny,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pieprz i sól do smaku.
Parmezan zetrzyj na tarce, następnie przełóż do miski i dodaj bułkę tartą.
Dodaj sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj. Sparz cytrynę gorącą wodą i zetrzyj skórkę, następnie dodaj ją do parmezanu i bułki tartej. Teraz czas na dodanie jajek. Wymieszaj masę i uformuj z ciasta kulę.
Odłóż ją na 10-15 minut, po tym czasie podziel ją na mniejsze kawałki, aby zmieściły się do praski do ziemniaków.
Przeciśnij masę przez praskę, odcinaj passatelli o dowolnej długości. Gotowe kluski zostaw na stole na 15 minut. Następnie dodaj je do gotującego się rosołu - będą gotowe po minucie gotowania.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową
Żydowska penicylina. Odżywczy rosół, który stawia na nogi w chorobie
Złociste mini pączki karnawałowe, które wszyscy uwielbiają. Przepis jest prosty