Reklama
Reklama

Wspiera jelita i kości, ma dużo białka. Włosi dodają go niemal do wszystkiego

Parmezan gra kluczową rolę w kuchni włoskiej. Włosi dodają go niemalże do wszystkiego, dzięki czemu potrawy zyskują charakterystyczny smak. Co ciekawe, długo dojrzewający ser to też korzyści dla zdrowia. Według badań może wspierać jelita, kości i dostarczy dużo białka.

Ceny parmezanu mogą nieco zaskoczyć. Im ser dłużej dojrzewa, tym będzie droższy. Najlepsze z serów nie będą więc tanie. 100 g takiej przyjemności może kosztować nawet kilkadziesiąt złotych. Kiedy spostrzeżemy, jak cudownie dopieszcza nasze dania i zdrowie, cena może nie grać roli.

Parmezan - co to za ser?

Parmezan to popularniejsza nazwa twardego sera podpuszczkowego Parmigiano Reggiano. To produkt pochodzący z północnych Włoch, a konkretnie z regionu Emilia-Romania. Wytwarzany jest z mleka krowiego od krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa.  

Receptura na niego została opracowana przez zakonników benedyktyńskich i cystersów. Sięga ona XI-XIII wieku. Wytwarza się go z surowego mleka, które poddaje się obróbce termicznej oraz działaniu podpuszczki.  

Reklama

Gdy pojawią się grudki, ser przenoszony jest do solanki na 23 dni. Po tym okresie trafia do dojrzewalni, gdzie powinien spędzić co najmniej 1 rok. Efektem jest ser młody. Jeśli przetrzymamy go przez 2 lata, otrzymamy ser stary, a po 3 latach ser bardzo stary. 

Dlaczego warto jeść parmezan?

Zaskakujące jest, że tak pyszny dodatek z kuchni włoskiej zarazem jest wybitnie zdrowy. Warto go doceniać za zawartość pełnowartościowego białka. Na 100 g dostarcza go aż 36 g. To również dawka cennego wapnia, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, sodu. Uzupełni prawie połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę B12, do tego pozostałe witaminy z grupy B, witaminę A, K

Parmezan zapewni prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zadba o odbudowanie i regenerację mięśni, zarówno po wysiłku fizycznym, jak i przebytych urazach i chorobach. Białko zawarte w serze to także znaczenie dla odporności. Będzie to więc znaczący element w diecie osób aktywnych fizycznie czy osób starszych

100 g parmezanu to aż 125% dziennego zalecanego spożycia wapnia dla osoby dorosłej. Taka porcja pierwiastka pozwoli na wsparcie kości, stawów, zębów. Regularnie przyjmowany do organizmu zmniejszy ryzyko rozwoju osteoporozy. Zwiększy gęstość masy kostnej, czyniąc ją odporniejszą na urazy, złamania. Tak zapobiegniemy też próchnicy. 

Parmezan warto jeść ze względu na wpływ na prawidłowe krzepnięcie krwi. Pomoże w wydzielaniu hormonów, przewodzeniu bodźców nerwowych, kurczeniu się mięśni, w tym pracy serca. 

Okazuje się, że parmezan zawiera peptydy, które ułatwiają wchłanianie wapnia z jelit. Długo dojrzewający ser ma pozytywny wpływ na mikrobiom jelit. Poprawi jej skład, czyli ilość bakterii odpowiedzialnych za zdrowie układu pokarmowego.

Natomiast przez wysoką zawartość sodu, parmezan nie będzie odpowiedni dla osób z chorobami układu krążenia, chorobami nerek czy nadciśnieniem tętniczym. Dodatkowo może on zwiększać ryzyko rozwoju chorób serca. 

Do czego używać parmezanu?

Parmezan ma nieco ostry smak i dojrzały, serowy aromat. W konsystencji jest bardzo twardy, a więc przed spożyciem go, trzeba go zetrzeć na tarce. Zwykle używamy do tego tarki o małych oczkach. 

W takich forma parmezan chętnie dodawany jest do dań na ciepło z kuchni włoskiej. Urozmaicimy nim pizzę, makarony, focaccię, zupy. Pod wpływem ciepła przyjemnie rozpływa się i nabiera złocistego koloru. Sprawdzi się do potraw na zimno jak pasty kanapkowe, sałatki. Nadaje im wyjątkowego, niepowtarzalnego aromatu.

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, abczdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Bałtycki przysmak można zjeść tylko w maju i czerwcu. Ta ryba smakuje jak kurczak, ma niebieskie ości

Pobudza lepiej niż mała czarna. Nie podrażnia żołądka, oczyszcza i wspomaga koncentrację

Królewska ryba z grilla smakuje najlepiej. Prawie nie ma ości, dobra dla serca i mózgu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ser | kuchnia włoska