Reklama
Reklama

Wszyscy piją z buraków, a ja robię z innego warzywa. Ten zakwas to płynne złoto

Wiosna to idealny czas, aby zadbać o zdrowie. Warto zacząć od wzbogacenia swojej diety w warzywa i owoce. Dobrym pomysłem będzie również sięgnięcie po domowe kiszonki, np. w formie zakwasów. Najpopularniejszy jest oczywiście ten z buraka, okazuje się jednak, że zakwas z marchewki również kryje w sobie szereg właściwości prozdrowotnych, a dodatkowo smakuje pysznie. Sprawdź, jak zrobić zakwas z marchewki.

Dietetycy, zalecają, aby jak najczęściej sięgać po kiszonki. Dobrze sprawdzą się zarówno te pod postacią ogórków czy kapusty kiszonej, jak i fermentowane przetwory w formie płynnej, czyli zakwasy. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a co więcej zrobisz je jedynie z kilku tanich składników. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić zakwas z marchewki, oraz kto powinien go pić.

Zakwas z marchewki - właściwości

Podobnie, jak ten z buraków, zakwas z marchewki powstaje w procesie fermentacji, w którym uczestniczą bakterie kwasu mlekowego. Dzięki ich zawartości napój ten zalicza się do naturalnych probiotyków, które przede wszystkim doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Picie zakwasu z marchewki pomoże wzmocnić odporność organizmu oraz dbać o prawidłową pracę jelit.

Reklama

Dodatkowo, w marchewkowym zakwasie obecna jest witamina C, która nie tylko wspiera układ immunologiczny, ale i ma działanie antyoksydacyjne, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu, oraz działa przeciwzapalnie. Dodatkowo witamina C ma wpływ na prawidłowe wchłanianie kolagenu i żelaza.

W marchewkowym zakwasie znajdują się cenne przeciwutleniacze, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, oraz zmniejszają stres oksydacyjny. Marchewka jest także źródłem witaminy B6, C, E i K, beta-karotenu, oraz minerałów, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor, czy cynk. Korzystnie wpływa na skórę, zdrowie oczu, oraz wspiera układ krążenia.

Sprawdź także: O tym dodatku pisał już Mikołaj Rej. Ćwikły nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

Kto powinien pić zakwas z marchewki?

Zakwas z marchewki będzie doskonałym wyborem dla wszystkich osób, które chcą wzmocnić swój organizm oraz zadbać o odporność. Co ciekawe, regularne picie zakwasu ma działanie zmniejszające ryzyko rozwoju cukrzycy. Będzie również dobrym wyborem podczas odchudzania. Marchewkowy zakwas polecany jest również osobom, które chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy, ma działanie regulujące ciśnienie krwi, pomaga zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz zmniejsza ryzyko miażdżycy.

Jak zrobić zakwas z marchewki?

Aby proces fermentacji przebiegał prawidłowo, należy pamiętać o kilku elementach. Przede wszystkim składniki na zakwas muszą być świeże, pozbawione skaz, czy oznak psucia. Warto również użyć przegotowanej wody, oraz przygotować czysty, wyparzony słoik.

Do przygotowania zakwasu z marchewki, będziesz potrzebować:

  • ok. 1,5 l przegotowanej wody,
  • 1,5 kg  marchewki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 liści laurowych,
  • 4 kulek ziela angielskiego,
  • 3 łyżek soli.

Zacznij od umycia i obrania marchewki, następnie pokrój ją w słupki lub plastry. Włóż marchew do słoika, przekładając ją czosnkiem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przegotowaną wodę połącz z solą, aż się rozpuści. Następnie gotową solanką zalej składniki, tak aby całkowicie je zakryła. Talerzem dociśnij wierzch słoika, połóż na nim coś ciężkiego, aby warzywa nie wypływały.

Gotowy zakwas z marchwi należy przechowywać w temperaturze pokojowej, będzie gotowy po ok. pięciu dniach. Po tym czasie marchewkowy zakwas można przecedzić i przelać do czystej, szklanej butelki, a warzywa zjeść. Najlepiej przechowywać go w lodówce.

Jak pić zakwas z marchewki? Jeśli nie masz dolegliwości żołądkowych, kieliszek zakwasu możesz wypić rano przed posiłkiem.

Źródła: terazgotuje.pl, olini.pl

Zobacz też:

Tego warzywa mamy pod dostatkiem. Ma mało kalorii, wzmacnia kości i poprawia trawienie

O niebo zdrowsza od ziemniaków. Ma dużo białka, syci na długo i pomaga kontrolować wagę

Znany był już od czasów biblijnych. Napar działa jak balsam na serce, dodaje witalności

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | napoje