Reklama
Reklama

Wymyślił ją Grek, robi cały świat. To najlepsza kawa na upały

Podczas upałów szukamy różnych sposobów na to, aby się ochłodzić. Dietetycy zalecają, aby pić jak najwięcej wody, absolutne minimum dla osoby dorosłej to dwa litry. Warto także umilić sobie gorące dni i orzeźwić się przy pomocy pysznego napoju. W poniższym artykule znajdziesz przepis na kawę frappe.

Mrożoną kawę można zrobić na kilka sposobów, niektórzy dorzucają do niej po prostu kostki lodu, ci którzy lubią propozycje "na wypasie" dodają do niej lody. Skąd tak naprawdę pochodzi przepis na kawę frappe i w jaki sposób zrobić ją prawidłowo? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Lody bambino robię z przepisu babci. Smakują jak za dzieciaka

Historia kawy frappe

Obecnie kawę frappe bez trudu dostaniemy w większości kawiarni na całym świecie. Okazuje się jednak, że jej początku sięgają roku 1957. Podczas międzynarodowych targów w Salonikach, mieście znajdującej się w północnej Grecji, prezentowano nowy napój czekoladowy, który miał być hitem wśród najmłodszych. Okazało się, że nowinka w postaci specjalnego proszku łączonego z mlekiem za pomocą shakera, przyczyniła się do powstania pysznej, zimnej kawy. Ponieważ jeden z wystawców zamiast gorącą wodą, do zalania kawy rozpuszczalnej użył właśnie czekoladowego, mlecznego napoju, tworząc tym samym kawę frappe.

Oryginalny przepis na kawę frappe

Do zrobienia domowej kawy frappe nie będziesz potrzebować świeżo mielonej kawy i profesjonalnego ekspresu. Wystarczy zaopatrzysz się w ulubioną kawę rozpuszczalną oraz blender, może być zarówno ręczny, jak i kielichowy. Kawę najlepiej podawać w wysokiej szklance, na przykład takiej do latte. Przygotuj:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 100 ml przegotowanej wody,
  • 150 ml zimnego mleka,
  • kilka kostek lodu,
  • opcjonalnie cukier lub ulubiony słodzik, np. erytrytol, ksyliol, stewia.  

Do szklanki lub naczynia blendera wlej kilka łyżek zimnej wody, dosyp kawę rozpuszczalną oraz, jeżeli lubisz słodkie napoje, dodaj cukier lub słodzik. Zmiksuj wszystko na gładką masę, aż powstanie piana. Całość przelej do wysokiej szklanki, wrzuć kilka kostek lodu, wlej resztę wody i mleka.

Frappe możesz zaserwować z bitą śmietaną, oprószyć wierzch kakao, lub polać słodkim syropem, np. czekoladowym, lub karmelowym.


Źródła: cafessima.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Mało kto wie, że ze "świętego owocu Himalajów" robi się olej. Dobrze działa na odporność, krążenie i układ oddechowy

Obłędnie pyszna jajecznica z rydzami. W sezonie nie wychodzi ze śniadaniowego menu

Cukrzycy mogą jeść bez obaw. Mięsisty owoc dobrze stymuluje układ odpornościowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa