Z tym dodatkiem serek wiejski nie tylko dobrze smakuje. To pokarm dla serca i mózgu
Serek wiejski ma wiele zalet: jest smaczny, zawiera białko i wapń a jego cena jest niewygórowana. Jest nieocenionym elementem diety odchudzającej oraz wysokobiałkowej. Z czym najlepiej łączyć serek wiejski, by podkreślić jego zdrowotne właściwości? Ekspert wymienia bardzo nietypowe dodatki.
W sklepie spożywczym bez trudu znajdziesz serek wiejski, który jest bazą do przygotowania zdrowego posiłku. Jest na tyle uniwersalny, że można go łączyć z różnymi dodatkami. Dzięki temu nigdy się nie znudzi.
Serek wiejski to bardzo prosty w składzie i naturalny produkt. To ziarenka twarogu zanurzone w śmietanie. Dostępny jest w 200 gramowych pudełkach, z których każde zawiera zaledwie 200 kilokalorii. Dlatego chętnie włączamy go do diety, bo przy niskiej kaloryczności ma wysokie właściwości odżywcze i zdrowotne.
W jednym opakowaniu serka wiejskiego znajdziemy aż 25 g wysokowartościowego białka. To główny budulec naszych mięśni, co jest szczególnie istotne w przypadku dzieci, sportowców i seniorów. Dr Bartek Kulczyński na swoim kanale w serwisie YouTube podkreśla, że osób starszych regularne jedzenie białka może opóźnić wystąpienie sarkopenii. To utrata masy mięśni szkieletowych, która może prowadzić nawet do niepełnosprawności i przedwczesnej śmierci.
W dostarczaniu energii bierze udział nie tylko białko zawarte w serku wiejskim, ale również witamina B2. Z kolei witamina B12 wspiera układ nerwowy i chroni naczynia krwionośne. Potas, magnez i cynk również wzmacniają układ nerwowy i serce. Opakowanie serka wiejskiego kryje w sobie również około 160 mg wapnia. To główny składnik tkanki kostnej, który wspomaga też krzepnięcie krwi i umożliwia pracę mięśni.
Można jeść go na wiele sposobów, na słodko, na słono, z owocami, warzywami, orzechami czy nasionami. Dr Bartek Kulczyński na swoim kanale na YouTube podpowiada, z czym najlepiej łączyć serek wiejski, by podnieść jego właściwości zdrowotne i jak najlepiej je wykorzystać:
- Inulina: naturalny polisacharyd, który występuje w roślinach takich jak cykoria, topinambur, cebula czy czosnek. Można ją kupić w postaci białego proszku, nie zmienia smaku potraw. Ułatwia ona wchłanianie wapnia i cynku, które znajdują się w serku wiejskim i wspiera mikroflorę bakteryjną układu pokarmowego. Inulina obniża również poziom cukru we krwi. Dodaj jedną płaską łyżeczkę na jedno opakowanie serka wiejskiego.
- Olej lniany i przyprawy: Olej lniany obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Łagodzi też stany zapalne w naczyniach krwionośnych i w jelitach, wspomaga odtłuszczanie wątroby i wspiera pracę mózgu. Nie może być podgrzewany, więc idealnie nadaje się jako dodatek do serka wiejskiego na zimno. Jeśli do dania dodamy przyprawy typu suszone pomidory czy oregano, nie tylko podniesiemy jego walory smakowe, ale również zdrowotne. Suszone pomidory zawierają cenny likopen, a oregano wspomaga trawienie.
- Orzechy włoskie: Orzechy wraz z zawartymi w serku wiejskim witaminami z grupy B wspierają pracę mózgu. Ich regularne spożywanie opóźnia procesy starzenia się umysłu, poprawia pamięć i wspierają układ krwionośny. Orzechy włoskie obniżają poziom złego cholesterolu i są w stanie zapobiec chorobom serca lub ich rozwojowi. Wpływają także korzystnie na nasz stan psychiczny, poprawiając samopoczucie.
- Maliny i kakao: Maliny zawierają polifenole, czyli antyoksydanty, które zwalczają stres oksydacyjny. Owoce te zawierają zbawienny dla układu pokarmowego błonnik, budują naszą odporność i hamują powstawanie blaszki miażdżycowej. Z kolei kakao rozszerza i uelastycznia naczynia krwionośne, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi i zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym. Spożywanie kakao poprawia również pracę mózgu i poprawia nastrój.
- Jabłko i cynamon: Te produkty w połączeniu z serkiem wiejskim to nie tylko doskonale skomponowane połączenie smakowe, dające efekt sernikowej szarlotki. Cynamon działa przeciwzapalnie, co jest istotne w przypadku osób cierpiących na schorzenia stawów. Obniża też skutecznie poziom cukru we krwi. Jabłka wspomagają trawienie, są źródłem odporności, a dzięki zawartym w nich polifenolom, obniżają poziom złego cholesterolu.
Wszystkie wymienione dodatki do serka wiejskiego są szczególnie polecane w diecie seniorów. Tego typu dania nie tylko dostarczą im białka i wapnia, ale również staną się antidotum na wiele schorzeń związanych z podeszłym wiekiem.
Źródło: terazgotuje.pl, YT/dr Bartek Kulczyński
Zobacz też:
Zdrowy i smaczny zamiennik ziemniaka. Działają niczym tarcza ochronna dla mózgu i wątroby
Zdobi ogród, a jego owoce to tarcza ochronna dla wątroby. Można jeść na surowo lub zrobić sok
Wystarczy zjeść trzy sztuki dziennie i jelita zaczną dobrze pracować. Wcinaj też, gdy serce kołacze