Za bardzo nie znamy, więc nie doceniamy. To przyjaciel wątroby i wspomagacz w odchudzaniu
Karczochy bez problemu kupimy na straganie i w supermarkecie, a pomimo tego rzadko goszczą w naszych kuchniach. Ten włoski specjał nie tylko smakuje obłędnie, ale też chroni serce i pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Podpowiadamy, jak przygotować karczochy i z czym smakują najlepiej.
Już 2000 lat temu ludzie znali cenne właściwości karczocha. Wykorzystywali go w kuchni i ziołolecznictwie. Karczoch, nazywany także artyszokiem jest rośliną pochodzącą z krajów Morza Śródziemnomorskiego. Obecnie najwięcej tego warzywa produkuje się we Włoszech, Hiszpanii i Egipcie. W Polsce rzadko jest uprawiany, roślina bowiem wymaga dość wysokiej temperatury zarówno w dzień, jak i w nocy.
Karczochy należą do roślin z rodziny astrowatych. Osiągają nawet 2 metry wysokości. Jadalne są jednak tylko kwiaty tej rośliny. Zarówno łodyga, jak i liście zawierają cynaropikryny - substancje powodujące gorzki smak. Niejadalne części karczochów są jednak wykorzystywane w ziołolecznictwie i farmakologii. Wyciągi z karczochów wchodzą w skład wielu preparatów na wątrobę czy serce. Popularny jest również wyciąg z karczocha na cholesterol.
Karczochy są źródłem wielu cennych substancji. Znajdziemy w nich spore ilości potasu, wapnia, magnezu, kwasu foliowego i sodu. Spożywanie tego warzywa dostarcza także cennych przeciwutleniaczy, witaminy C i pomaga w leczeniu lub prewencji wielu chorób.
Przeczytaj także: Włoska przekąska sprawdzi się idealnie zamiast kanapek do szkoły. Możesz zrobić dzień wcześniej
W tym warzywie znajduje się również cynaryna. To ona w dużej mierze odpowiada za właściwości przeciwmiażdżycowe karczocha. Nie tylko obniża ilość cholesterolu, ale także pobudza wydzielanie żółci i zapobiega otłuszczaniu się wątroby.
Regularne spożywanie karczocha:
⦁ zmniejsza ryzyko osteoporozy, chorób neurodegeneracyjnych i cukrzycy;
⦁ wspomaga leczenie chorób wątroby i żołądka;
⦁ wspomaga utrzymanie prawidłowej mikroflory w jelicie;
⦁ chroni przed rozwojem komórek nowotworowych w jelicie grubym.
Karczochy są doskonałym wyborem dla osób na diecie odchudzającej. Są mało kaloryczne - 47 kcal na 100 g. Duża zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej. Ponadto spożycie karczochów wspiera trawienie tłuszczów, które w mniejszym stopniu się odkładają, a w większym zostają przekształcone na energię oraz stabilizuje cukier we krwi, dzięki czemu unikasz napadów głodu.
Karczochy są niezwykle popularne w kuchni śródziemnomorskiej uznawanej za jedną z najzdrowszych na świecie. W Polsce dalej nie cieszą się dużą popularnością. Warto wiedzieć jak przygotować karczochy, aby na stałe zagościły w naszym menu.
Istnieje ponad 90 gatunków karczocha, które różnią się wyglądem, kolorem, konsystencją i smakiem. Za najsmaczniejsze uważa się karczochy pochodzące z Włoch hodowane w rejonie Brindisi, Kampanii, Sardynii czy Rzymu.
Jak wybrać świeżego i dojrzałego karczocha? Najlepszy do spożycia jest twardy karczoch o ciemnozielonych zewnętrznych liściach. Wewnątrz liście powinny być dużo jaśniejsze, a jego czubek dobrze ściśnięty i bez widocznych uszkodzeń.
Przeczytaj także: Zapomniane warzywo, które dba o wątrobę i prawidłowe ciśnienie. Zapiekam i mam zdrowy, pyszny obiad
Jak jeść karczocha? Najpierw trzeba odpowiednio go przygotować.
⦁ Umyj karczocha - najlepiej w rękawiczkach, ponieważ barwi dłonie na czarno.
⦁ Odetnij czubek karczocha ok. 3 cm. Ta część warzywa jest gorzka.
⦁ Oderwij zewnętrzne, najtwardsze liście.
⦁ Łyżką lub nożem usuń włochaty środek karczocha.
Tak przygotowane karczochy są gotowe do dalszej obróbki. W przepisach często wykorzystuje się również trzonek warzywa, który najpierw należy obrać.
Karczochy możesz ugotować i podawać do obiadu jako dodatek do mięs czy ryb. Gotuj karczochy ok. 40 min do miękkości. Warzywo to wyśmienicie smakuje duszone z innymi warzywami w oliwie, z dodatkiem czosnku i ziół. Na patelni pod przykryciem duś karczochy przekrojone na pół ok. 30 min.
Karczochy możesz również piec w piekarniku nagrzanym na 180 st. Celsjusza przez 45 minut. Polej je oliwą, posyp ulubionymi ziołami. Podawaj jako dodatek do dań.
Nie wiesz, jak przygotować karczochy? Sięgnij po przepisy kuchni włoskiej. Tam aż roi się od dań, w których główną rolę odgrywa to warzywo. Karczochy po rzymsku to nic innego jak gotowane karczochy wcześniej namoczone w wodzie z cytryną i nadziewane farszem z mięty, czosnku, soli i pieprzu. Możesz także wypróbować spaghetti czy sformato z dodatkiem karczochów.
Źródło: dietetycy.org, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Napakowana białkiem i błonnikiem. Częste jedzenie chroni serce i zapobiega udarom
Polski sernik najlepszym serowym deserem na świecie. Za granicą się nim zachwycają
Smakuje jak połączenie truskawek z ananasem. Owoc dobry na serce, mocne kości i sokoli wzrok