-->
Reklama
Reklama

Za granicą to drogi delikates, u nas kosztują niewiele. Owoce, które chronią serce, leczą anemię i podnoszą odporność

Czerwone owoce derenia raczej rzadko pojawiają się w naszych kuchniach. Nie są powszechnie dostępne, jednak nieliczni szczęśliwcy krzewy te mają w swoich przydomowych ogrodach. Początek października to ostatni moment, aby zabrać se za zbieranie zdrowych owoców desenia. Podpowiemy ci, jakie mają właściwości, oraz co smacznego można z nich zrobić.

Dereń to krzew z rodziny dereniowatych, który przede wszystkim rośnie w klimacie umiarkowanym, niektóre odmiany występują również strefach okołobiegunowych i tropikalnych. Obecnie uprawiany jest głównie w celach ozdobnych, jednak jego owoce mogą być wykorzystywane zarówno w celach leczniczych, jak i w kuchni. Owoce derenia należą do pestkowców, mają mięsistą strukturę, intensywnie czerwony kolor i eliptyczny kształt, nazywane są "polskimi oliwkami". Sprawdź, co zrobić z owoców derenia, oraz dlaczego warto je jeść.  

Czerwone owoce na wagę złota 

Niegdyś owoce derenia były dużo bardziej popularne. Z chęcią przygotowywano z nich nalewki czy przeróżne przetwory. Dziś są nieco zapomniane, głównie przez dosyć trudną dostępność. Wiele osób ma je w swoich przydomowych ogrodach, niestety raczej rzadko można napotkać je w popularnych marketach. Co ciekawe, podczas gdy Polacy rzadko kiedy sięgają po dereń, za granicą owoce te uważane są za rarytas, który w dodatku potrafi sporo kosztować. 

Reklama

Zastanawiasz się, gdzie kupić owoce derenia? Przede wszystkim warto zajrzeć na lokalny targ, ryneczek, czy też do warzywniaków. Bez problemu można kupić je również w sklepach internetowych.  

Sprawdź także: Pij regularnie, gdy bolą cię stawy. Szybko poczujesz ulgę 

Dereń na krążenie i anemię

Jakie właściwości mają owoce derenia? Przede wszystkim kryją w sobie mnóstwo witaminy C, która przede wszystkim znana jest se swojego działania wspierającego odporność. Warto dodać także, że witamina C jest naturalnym antyoksydantem, który ma działanie przeciwzapalne, oraz zmniejszające szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego. Co więcej, jest ona niezbędna do prawidłowego wchłaniania żelaza, a do tego uczestniczy w syntezie kolagenu. W owocach derenia można znaleźć również potas, który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi; magnez, który wspiera pracę serca, mózgu i mięśni, wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby, czy cynk, wspierający odporność. Duża ilość żelaza sprawia, że owoce derenia polecane są osobom, które borykają się z anemią.  

Ponadto owoce derenia korzystnie działają na układ krążenia, między innymi regulują ciśnienie krwi, wzmacniają serce, czy zmniejszają ryzyko miażdżycy. Mają także pozytywny wpływ na zdrowie oczu, między innymi dzięki obecności witaminy A. Dodatkowo działają moczopędnie, wspierają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji przemiany materii, a także zmniejszają ryzyko infekcji układu moczowego. Z owoców derenia przygotowuje się dereniówkę, nalewkę, która jest domowym sposobem na przeziębienie oraz dolegliwości żołądkowe, np. biegunkę. 

Co zrobić z owoców derenia? 

Owoce derenia można jeść na surowo, mają kwaskowaty smak z wyczuwalną goryczką. Aby się jej pozbyć, wystarczy wrzucić owoce do zamrażarki. Można przygotować z nich smaczne przetwory, takie jak dżemy, soki, czy konfitury.  

Jednym z najpopularniejszych sposobów użycia owoców derenia jest oczywiście przygotowanie dereniówki. Do zrobienia nalewki z derenia, będziesz potrzebować: 0,5 kg owoców derenia, 250 ml wódki, 250 ml spirytusu, oraz 300 g cukru.  

Przygotowanie:  

  1. Umyte i osuszone owoce lekko rozgnieć, a następnie wsyp do dużego słoika.  
  2. Wlej alkohol, zakręć słoik i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby raz na jakiś czas wstrząsnąć słoikiem, aby składniki się wymieszały. 
  3. Po miesiącu przecedź nalewkę, płyn zostaw w słoiku, a owoce przełóż do drugiego, dodaj do nich 300 g cukru, wymieszaj wszystko. Nakryj słoik gazą i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Co jakiś czas potrząsaj słoikiem.  
  4. Przecedź owoce przez gazę, zlej powstały syrop. Wymieszaj go z alkoholową miksturą ze słoika i odstaw na co najmniej siedem dni.  
  5. Gotową nalewkę przefiltruj i zlej do czystej i wyparzonej butelki. Odstaw na kilka miesięcy.  

Źródła: terazgotuje.pl, klaudynahebda.pl, zielona.interia.pl 

Zobacz też:

Japonki piją codziennie. Mają skórę jak alabaster, rzadziej chorują na serce

Azjatki jedzą na potęgę, bo wygładzają zmarszczki. "Łzy brzoskwini" dobrze działają też na jelita

Jest w płatkach śniadaniowych, oleju, mące. Syci na długo, wspomaga serce i trawienie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce