Żaden inny owoc nie działa tak dobrze na serce, stawy i odporność. Omijamy, bo dziwnie wygląda
Owoc ten w hipermarkecie wygląda dosyć nietypowo przy znanych nam jabłkach, gruszkach czy bananach. Nie znamy, więc omijamy i nie kupujemy, a to okazuje się sporym błędem. Mało który owoc działa tak dobrze na serce, stawy i wzmocnienie odporności. Następnym razem koniecznie po niego sięgnij i korzystaj z jego właściwości dla zdrowia.
Mangostan to owoc rosnący na drzewie mangostanu właściwego. Przysmak pochodzi z Borneo, jednak obecnie uprawiany jest głównie w Azji południowo-wschodniej (Tajlandia, Malezja, Filipiny, Indonezja). Drzewo można spotkać również w Brazylii, Australii czy na Hawajach. Z tego powodu może być on nam nieznany.
Sprawdź także: Mało kto wie, że dobrze działają na tarczycę. Robię z nich wyśmienity dżem
Mangostan to nieduże owoce o okrągłym kształcie. Zwykle osiągają one od 4 do 7 cm średnicy. Z zewnątrz pokryte są grubą, suchą, ciemnofioletową skórą. Z początku wyglądem mogą przypominać świeżą figę. Pod wierzchnią warstwą kryje się natomiast miąższ.
Miąższ mangostanu zawiera zwykle od 6 do 8 białych nasion. Są one wyjątkowo soczyste, a w smaku są słodkie i cierpkie. Aromatem mogą nieco przypominać morelę, pomarańczę, poziomkę, ananasa lub agrest. Z wyglądu wnętrze mangostanu może kojarzyć się z liczi.
Mangostan ceniony jest zarówno za swój smak, jak i za właściwości dla zdrowia. To wszystko za sprawą wysokiej zawartości witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo uzupełni zapotrzebowanie na fosfor, wapń, magnez, żelazo. Jego wartość podnosi bogactwo antyoksydantów takich jak m.in. ksantony, flawonoidy, katechiny.
Dzięki bogactwu antyoksydantów mangostan zahamuje produkcję wolnych rodników i ich negatywny wpływ na organizm. Owoc zadziała więc przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Spowolni proces przedwczesnego starzenia się, zachowując w odpowiedniej kondycji nie tylko cerę, ale także umysł. Ochroni przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych jak np. Alzheimer czy Parkinson.
Przeciwzapalne właściwości mangostanu mogą być zbawienne nie tylko w czasie przechodzonych przeziębień czy gryp. Takie działanie może łagodzić przewlekłe stany zapalne w organizmie. Mangostan pomoże zatem na objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Regularne jedzenie mangostanu wesprze prawidłowe funkcjonowanie serca. Ureguluje poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze krwi, dbając o cały układ sercowo-naczyniowy. Zmniejszy szansę na rozwój chorób tego układu, takich jak m.in. miażdżyca, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, zawał lub niewydolność serca.
Nie można też nie wspomnieć o tym, że mangostan ma właściwości wspierające odporność. Wysoka dawka witaminy C zadziała ochronnie na układ immunologiczny. Pomoże w zwalczaniu infekcji, a w przyszłości zmniejszy ich ilość lub całkowicie im zapobiegnie.
Mangostan można przede wszystkim spożywać jako samodzielną przekąskę. Wówczas je się go na surowo, po obraniu twardej skóry. W takiej formie możemy czerpać najwięcej przyjemności z jego smaku, właściwości i konsystencji.
Owoce dodatkowo mogą wesprzeć różne desery. Najlepiej wzbogaci smak domowej galaretki, lodów czy ciast. Z mangostanu można zarazem przygotować domowy sok. Jego smak świetnie połączy się ze smakiem mango, ananasem, limonką czy imbirem.
Źródło: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Staropolski przysmak wraca do łask. Lepszy od masła, zapobiega rozwojowi cukrzycy
Jak pozbyć się mulistego smaku karpia? Jest na to prosty sposób
Nie płać 10 zł za kostkę. Pyszne masło możesz zrobić w domu, wystarczy jeden składnik