Żadne serki czy wędliny. Teraz z menu nie wychodzi u mnie pasta do chleba z pieczonych buraków
Kiedy tradycyjne kanapki tracą swój urok, a śniadania i kolacje zaczynają nam się kojarzyć z nudą, to znak, że trzeba odkryć nowe pomysły na smarowidła i dodatki. Najprostszym rozwiązaniem jest przygotowanie dobrze znanych nam składników w kreatywny i niecodzienny sposób. Właśnie dlatego przedstawiamy przepis na pastę z wykorzystaniem upieczonych buraków. Dzięki temu nudny burak stanie się pyszną pastą.
Buraki to warzywa, których wiele osób nie docenia. Ich korzenny, lekko słodki smak sprawia, że rzadko z nimi eksperymentujemy. Warto jednak je wykorzystać, aby nie tylko wzbogacić swój jadłospis, ale także wesprzeć swoje zdrowie.
W burakach znajdziemy mnóstwo cennych witamin i minerałów, a także niewielką ilość kalorii. Zawierają sporą dawkę błonnika pokarmowego, dzięki któremu wspierają działanie układu pokarmowego i zapewniają sytość na długo.
Buraki to źródło antyoksydantów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Opóźniają proces starzenia się organizmu, chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i łagodzą stany zapalne. Dodatkowo mają działanie antynowotworowe.
Dzięki obecności żelaza pomogą osobom cierpiącym na anemię, ze względu na wsparcie produkcji czerwonych krwinek. Mają pozytywny wpływ na działanie układu krwionośnego i serca. Ich jedzenie może z czasem obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a także uregulować ciśnienie. Zmniejszają też ryzyko zachorowania w przyszłości na miażdżycę.
Na buraki powinny jednak uważać osoby cierpiące na cukrzycę oraz insulinooporność, ze względu na sporą zawartość cukru. Jedzenie ich umiarkowanej ilości oraz łączenie z właściwymi składnikami może jednak uchronić od niebezpiecznych skoków cukru.
Zobacz także: Sałatka bogata w białko na odchudzanie. Jest tak syta, że może zastąpić obiad
Składniki:
- duży burak lub 2 średnie,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- łyżka chrzanu,
- 2 łyżki oleju,
- szklanka ciecierzycy z puszki,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Buraki obieramy ze skórki (najlepiej w jednorazowych rękawiczkach, żeby nie ubrudzić dłoni), kroimy w kostkę i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nacieramy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 20-25 minut do momentu, aż będzie miękki. Wyciągamy z pieca i pozostawiamy do przestudzenia.
Upieczonego buraka wrzucamy do blendera z ciecierzycą, chrzanem i sokiem z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pastę podajemy jako dip do warzyw, grzanek czy nachosów. Sprawdzi się doskonale jako zdrowe smarowidło do kanapek - idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Nie musisz moczyć fasoli przez całą noc. Wypróbuj prosty patent kucharzy
Na świecie doceniania, w Polsce omijana. Tańsza i o wiele zdrowsza od dorsza ryba
Potrójna siła natury. Herbata na przeziębienie, odporność i dobre trawienie