Zamiast zjadać, wysyłamy za granicę. Zdrowe mięso na sprawną pracę serca i mózgu
Na stołach Polaków najczęściej goszczą mięsa takie jak kurczak czy wieprzowina. Nic dziwnego, dostaniesz je w każdym sklepie i najczęściej występują w promocyjnych cenach. Od czasu do czasu warto jednak urozmaicić swój jadłospis, na przykład przygotowując gęsinę. W poniższym artykule sprawdzimy, dlaczego warto jeść to mięso, oraz czy gęsina jest lepsza od kurczaka.
Mało kto wie, że Polska słynie w Europie z hodowli gęsi. Mimo to gęsina nie należy do najpopularniejszych mięs w naszym kraju, większość eksportowana jest za granicę, przede wszystkim do Niemiec. Gęsina dosyć często pojawia się w popularnych supermarketach, dlatego, jeśli jeszcze nie próbowałeś jej przygotować, koniecznie włóż ją do sklepowego koszyka. W poniższym artykule przyjrzymy się zdrowotnym walorom tego mięsa, oraz podpowiemy ci, jak zrobić gęsinę, żeby była miękka.
W gęsim mięsie obecne jest cenne białko, które jest podstawową substancją budulcową organizmu, uczestniczy w procesach metabolicznych, oraz wspiera mięśnie. Co więcej, proteiny odpowiadają za odczuwanie sytości po posiłku. Gęsina jest również źródłem witaminy A, która wspiera zdrowie oczu; witamin z grupy B, które między innymi pomagają dbać o układ krążenia, czy metabolizm, czy witamina D, która wspiera odporność oraz wzmacnia kości i zęby. Nie brakuje tu również minerałów, m.in.: magnezu, który między innymi wspiera pracę mózg i serca; potasu, regulującego ciśnienie krwi; zapobiegającego anemii żelaza, czy cynku, który wspiera odporność oraz wygląd włosów, paznokci i skóry. Natomiast wapń i fosfor przyczyniają się do wzmocnienia kości i zębów.
Gęsina, chociaż nie należy do najchudszych mięs, jednak w swoim składzie zawiera sporo zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy, linolenowy, linolowy, czy arachidonowy, które świetnie wpływają między innymi na układ krążenia. Dzięki nim mięso gęsi wykazuje działanie przeciwzapalne, pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, jednocześnie podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu we krwi, a także poprawia odporność, oraz wspiera kondycję skóry i włosów. Co więcej, w mięsie gęsi są także cenne kwasy omega-3 i omega-6, które są doskonałym wsparciem dla pracy serca i mózgu.
Sprawdź także: Najlepsza ryba na grilla. Wolna od zanieczyszczeń, lekkostrawna i bez ości
W gęsinie dużo rzadziej niż w mięsie kurczaka obecne są antybiotyki, ponieważ gęsi nie są hodowane w hodowlach przemysłowych. Ponadto w jej składzie obecnych jest więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz żelaza niż w kurczaku. Mięso gęsi jest jednocześnie tłustsze niż to z kurczaka.
Jedną z istotnych różnić pomiędzy gęsiną i mięsem z kurczaka jest kaloryczność, w 100 g piersi z gęsi ze skórą znajdziemy ok. 370 kcal, natomiast w takiej samej ilości piersi z kurczaka ze skórą jest ok. 172 kcal. Oczywiście możemy przyrządzić mięso bez skóry, będzie wówczas bardziej dietetyczne. Warto jednak pamiętać, że pozbawimy go smaku, który daje tłuszcz. Należy również zaznaczyć, że zdrowa dieta, powinna być różnorodna, dlatego, nawet jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej, raz na jakiś czas warto pozwolić sobie także na bardziej kaloryczne mięsa, takie jak gęsina.
Gęsina zazwyczaj kojarzona jest z uroczystym obiadem na 11 listopada. Ponieważ to właśnie późną jesienią gęsi osiągają odpowiednie rozmiary, kończą tzw. cykl hodowlany.
Przez wielu smakoszy za najsmaczniejszą uważana jest gęś pieczona z jabłkami. Do pieczonej gęsi będzie potrzebne oczywiście dobrej jakości mięso, które należy odpowiednio przyprawić. Świetnie sprawdzi się marynata przygotowana z miodu, wytrawnego, czerwonego wina, majeranku, czosnku, rozmarynu, szczypty cynamonu, oraz oczywiście soli. Taką mieszanką należy natrzeć całą gęś, również od środka. Następnie do środka włożyć pokrojone jabłka ze szczyptą cynamonu. Warto zabezpieczyć skórę gęsi wykałaczkami, aby farsz nie wypadł. Tak przygotowane mięso należy owinąć folią i marynować w lodówce przez całą noc. Kolejnego dnia upiecz mięso w 220 stopniach przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez dwie godziny. Ostatnie półtorej godziny piecz mięso w 170 stopniach. Pamiętaj, aby co jakiś czas podlewać ją płynem, który wytapia się z mięsa. Gotową gęś podawaj z ziemniakami i buraczkami.
Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl
Zobacz też:
Rzadko jadana ryba z polskich jezior. Nietłusta, polecana chorującym na serce
Babcie dodawały do ziemniaków i parzyły herbatkę na odprężenie. Obniża cukier i pomaga w odchudzaniu