Zbawiennie wpływają na mięśnie, serce i ciśnienie. Możesz dodać do zupy lub koktajlu
Ten tani dodatek do jogurtu, koktajli, a nawet zup znacząco podbija ich wartości odżywcze i sprawia, że po jedzeniu czujemy się nasyceni na długie godziny. Już 1 łyżka dziennie wystarczy, aby wesprzeć mięśnie, serce i ciśnienie. Chcesz zadbać o swój organizm? Koniecznie włącz do swojej diety otręby żytnie.
Otręby żytnie powstają podczas przemiału żyta, które jest mielone na mąkę. Gdy zboże jest obrabiane, oddzielana jest od niego zewnętrzna warstwa ziarna. To właśnie ona stanowi główną część składu otrąb. Osłonka może być bardziej lub mniej posiekana czy zmiażdżona, jednak nadal pozostaje bogata w cenne składniki.
Choć o wiele większą popularnością cieszą się, chociażby otręby pszenne, to na otręby żytnie również warto zwrócić uwagę. To dobre źródło witaminy A, E, witamin z grupy B. Dostarczone zostaną sole mineralne magnezu, cynku, żelaza, jodu, potasu, manganu. Co jednak najważniejsze, takie otręby obfitują w błonnik pokarmowy.
Otręby żytnie pomogą w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego. Regularne jedzenie ich usprawni trawienie, szczególnie tłustych, ciężkich posiłków. Poprawią perystaltykę jelit i wyregulują rytm wypróżnień. Zlikwidują zaparcia i wymiotą z jelit zalegające złogi i toksyny.
Dzięki dużej zawartości błonnika otręby żytnie pomogą w odchudzaniu. Nie tylko przyczynią się do przyspieszenia metabolizmu i szybszego spalania tłuszczu. Błonnik zapewni uczucie sytości na długie godziny. W efekcie będziemy mogli dostarczać do organizmu niedużą ilość kalorii, a mimo tego będziemy najedzeni. Nie będziemy czuć łaknienia i nie będziemy podjadać między posiłkami. To ułatwi utrzymanie wyznaczonej ilości kalorii, które możemy zjeść w ciągu dnia.
Przyjmowanie otrębów żytnich pomoże obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, poprzez wchłanianie części cholesterolu z jelita. Jednocześnie uregulują ciśnienie tętnicze krwi. W ten sposób otręby zadbają o układ krążenia, wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe. Ochronią serce przed rozwojem chorób takich jak np. Choroba niedokrwienna czy niewydolność serca.
Do tego bogactwo minerałów sprawia, że otręby żytnie pozytywnie zadziałają na pracę mięśni oraz na ich regenerację po dużym wysiłku fizycznym. Wzmocnią kości i zęby, zapobiegną rozwojowi osteoporozy. Do tego zachowana zostanie prawidłowa praca układu nerwowego.
Otręby żytnie to świetny dodatek do porannych propozycji śniadaniowych. Urozmaicić można nimi zwykłe płatki z mlekiem, jogurty z dodatkiem granoli, owsianki czy koktajle owocowe. Możemy wzbogacić nimi także ciastka owsiane, ciasta, chleby czy nawet ciast na placki lub naleśniki.
Co więcej, otręby żytnie z powodzeniem zastąpią tradycyjną bułkę tartą do panierowania mięs. Taka panierka będzie również smaczna, a przy tym o wiele zdrowsza od tej powszechnie używanej. Otręby można też dodać do wszelkich sałatek warzywnych.
Źródło: mojdietetyk.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kosztuje kilka złotych i pomaga nie tylko na żołądek. Niezawodna przy migrenach
Duża białka, mało tłuszczu i niepowtarzalny smak. Zdrowa, ale rzadko kupowana ryba
Łagodny w smaku, przyspiesza spalanie i poprawia trawienie. Powinien być w każdej kuchni