Zbyt rzadko jemy tę rybę, a to samo zdrowie. Robię z niej najpyszniejszą pastę
Ryby to jeden z najbardziej zdrowych pokarmów, który zasili organizm w niezbędne minerały i składniki. Z tego powodu chętnie sięgamy po łososia, pstrąga czy tuńczyka. Warto też sięgać po nieco tańsze, ale równie zdrowe gatunki. Do takich właśnie należy makrela. Pasta z niej jest wybitnie pyszna na śniadanie.
Makrela należy do ryb tanich i łatwo dostępnych. To kolejne powody, zaraz obok jej nieocenionych korzyści dla zdrowia, przez które chętnie powinniśmy sięgać po nią. Jak nie masz pomysłu co zjeść, koniecznie powinieneś zrobić pastę z tej ryby z mojego przepisu i się przekonać do pysznej makreli.
Makrela to tłusty gatunek ryby, jednak obfituje ona w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dostarcza więc kwasów omega-3 i omega-6. Do tego uzupełni braki w witaminach takich jak witamina A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie zabrakło również mocy minerałów tj. wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu i cynku.
Zajadanie się makrelą pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie układu krążenia. Obniżony zostanie poziom złego cholesterolu i ureguluje się ciśnienie tętnicze krwi. Zwiększy się elastyczność naczyń krwionośnych. Dzięki temu zmniejszy się ryzyko rozwoju wielu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Kolejną korzyścią z jedzenia makreli, o której nie sposób nie wspomnieć, jest wpływ na prawidłowe działanie układu nerwowego. Zmniejszony zostanie poziom stresu, a poprawią się funkcje poznawcze, pamięć i koncentracja.
Wsparta zostanie też odporność organizmu. Ryba przyspieszy leczenie się z przechodzonych infekcji i uchroni od następnych zachorowań. Poprawi się również kondycja kości i zębów. Lepiej będą wyglądać włosy, skóra i paznokcie. Tkanki będą odżywione i wzmocnione.
Pasta z makreli to pyszny pomysł na zdrowe śniadanie. Moc witamin i niepowtarzalny smak pozwolą nam dobrze zacząć dzień. U mnie w domu chętnie po nią sięga cała rodzina, nawet dzieci, które nie przepadają za rybami. Przygotowanie jej zajmuje kilka minut, więc bez problemu zrobisz to rano.
Do zrobienia pasty z makreli użyjesz:
- 1 wędzoną makrelę
- 2 jajka
- 1 cebulkę szalotkę
- 1 kiszonego ogórka
- 2 łyżek majonezu
- pęczku koperku
- soli i pieprzu.
Do rondelka wlej zimną wodę i wsadź do niej jajka. Ugotuj je na półtwardo, czyli przez około 6 minut od zagotowania się wody. W tym czasie obierz makrelę. Pozbądź się skóry i ości, a samo mięso ryby podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Ogórka kiszonego, cebulę i koperek drobno posiekaj.
Ugotowane jajka obierz i włóż do miski z rybą. Składniki rozgnieć ze sobą za pomocą widelca. Do nich dodaj pozostałe składniki, czyli ogórka, cebulę, koperek, majonez, pieprz i sól. Całość wymieszaj. Gotową pastę z makreli podawaj na świeżym, chrupiącym pieczywie. Zajadaj ją z dodatkiem świeżych warzyw jak np. pomidor, świeży ogórek, rzodkiewka.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność
Chude, pełne białka i zdrowsze od drobiu. Na szlacheckich stołach nigdy go nie brakowało