Reklama
Reklama

Zdrowsze od brzoskwiń, w sezonie warto jeść codziennie. Knedle wychodzą obłędne

Wśród letnich owoców, na które na pewno wielu z was wyczekuje z utęsknieniem, znajdują się brzoskwinie, nektarynki i morele. Dziś przyjrzymy się tym ostatnim, okazuje się, że kryją w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Podpowiemy ci także, co można z nich zrobić, oraz przedstawimy genialny przepis na knedle z morelami.


Dlaczego warto jeść morele? Nie tylko ze względu na ich smak, ale i właściwości odżywcze, ponadto latem, warto korzystać z sezonowych owoców. Morele sprawdzą się doskonale w wielu przepisach, możesz wykorzystać je nie tylko do przygotowania dżemów i innych przetworów. Dodaj je do śniadania na słodko, np. owsianek, koktajli, czy placuszków, warto pamiętać jednak, aby zbilansować posiłek w źródło białka (np. chudy nabiał), oraz zdrowych tłuszczów (pestki, orzechy, czy masło orzechowe). Takie danie nie tylko doda ci energii, ale i nasyci na cały dzień. Owoce te świetnie sprawdzą się również do dań obiadowych, na przykład knedli z morelami.

Sprawdź także: Jagodzianki mogą się schować. Te babeczki z borówkami rozpływają się ustach

Dlaczego warto jeść morele?

Morele zawierają sporo wartości odżywczych, obecne są tu witamina A, te z grupy B, C i K, a także minerały potas, cynk, wapń, fosfor i żelazo. Swój żółto-pomarańczowy kolor beta-karotenowi, substancja ta ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotowrowo. Ponadto wspiera zdrowie oczu i chroni je przed chorobami.

Świetnie sprawdzą się także dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ są niskokaloryczne, w 100 g mają tylko 47 kcal. Dodatkowo w morelach znajdziesz błonnik pokarmowy, który dobrze działa na trawienie, wspiera pracę jelit, przyspiesza metabolizm, a także reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jedzenie moreli jest korzystne dla układu krążenia, między innymi pomaga zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi.

Co jest zdrowsze - morela czy brzoskwinia

Zarówno morele, jak i brzoskwinie kryją w sobie sporo właściwości prozdrowotnych, dlatego bez obaw można używać ich zamiennie w swoim jadłospisie. Morele są nieco bardziej kaloryczne od brzoskwiń, te pierwsze mają ok. 47 kcal na 100 g, drugie 39 kcal na 100 g. W morelach znajdziemy natomiast większą zawartość potasu i witamin z grupy B.

Knedle z morelami - przepis

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200g mąki pszennej,
  • 100g mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • porządna szczypta soli.

Owocowe nadzienie:

  • 14 małych moreli,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta cynamonu.

Zacznij od obrania ziemniaków, pokrój je w mniejsze części, następnie ugotuje w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw, aby nieco przestygły. Kiedy będą jeszcze ciepłe, przeciśnij ziemniaki przez praskę. Dodaj do nich mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajko oraz sól. Wszystko dokładnie wyrób, do momentu powstania jednolitej masy.

Umyte morele pozbaw pestek, pamiętaj jednak, aby nie rozcinać całkowicie owoców. W międzyczasie zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj do niej łyżeczkę soli. Do środka, każdej moreli wsyp odrobinę cukru wymieszanego z cynamonem. Z ciasta zrób wałek, podziel go na 14 równych kawałków. Każdy z nich rozpłaszcz, a następnie umieść w nim morelę i utwórz kulkę, dokładnie sklejając brzegi ciasta. Knedle odkładaj na blacie wysypanym mąką. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć knedle, lekko zamieszaj, aby się nie skleiły. Gdy zaczną wypływać, gotuj je jeszcze przez kilka minut. Podawaj z cynamonem, cukrem i jogurtem greckim.


Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze dania ze szpinakiem. Sezon na świeży szpinak rozpoczęty

Dziś zapomniane, a w PRL-u było przysmakiem. I słusznie, bo to warzywo to witaminowa bomba

Wiele osób pije tę herbatę na dobre trawienie. Gdy przesadzić, możesz zrujnować wątrobę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce