Reklama
Reklama

Jagodzianki mogą się schować. Te babeczki z borówkami rozpływają się ustach

Sezon na jagody w pełni, a wszyscy z tej okazji zajadają się jagodziankami. Czy to domowe, czy z cukierni, szał na te słodkie bułeczki nie odpuszcza. Mam jednak jeszcze lepszy sposób na wykorzystanie zebranych borówek. Robię z nimi babeczki, które rozpływają się w ustach.

Muffinki z borówkami to nie tylko świetnie zastępstwo za popularne teraz jagodzianki, które zajadamy na deser. Słodycz sprawdzi się na imprezie jako szybka przekąska, czy może być też słodkim drugim śniadaniem w pracy. Rozpływają się w ustach, a przy tym są zdrowe.

Sezon na jagody trwa. Dlaczego warto jeść borówki?

Borówki amerykańskie należą do tej samej rodziny co jagody leśne, czyli borówki czarne. Obecnie na oba te owoce trwa sezon, więc koniecznie trzeba z niego korzystać. Borówki wykazują dużą zawartość witaminy C, K, E, B6 oraz A. Do tego uzupełnią zapotrzebowanie na żelazo, miedź, potas, mangan.

Jedzenie borówek zahamuje działanie wolnych rodników. Tym samym spowolnią procesy starzenia się czy zniwelują objawy stresu oksydacyjnego. Zmniejszą ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i chorób neurodegeneracyjnych. Wynika to z faktu, że borówki wśród owoców mają jeden z najwyższych poziomów przeciwutleniaczy.

Błonnik pokarmowy wraz z antyoksydantami sprawi, że borówki obniżą wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Pozytywnie wpłyną zarazem na poziom "złego" cholesterolu LDL, normując go. Spożywanie tych owoców może więc pomóc uchronić się od chorób układu sercowo-naczyniowego tj. m.in. miażdżyca, zawał, udar mózgu.

Dodatkowo borówki warto jeść ze względu na ich działanie przeciwcukrzycowe. Owoce poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę i wspierają metabolizm glukozy. Niska zawartość cukru i niski indeks glikemiczny, który wynosi 53, oznacza, że te jagody mogą być spożywane przez diabetyków.

Regularne spożywanie borówek poprawi funkcjonowanie mózgu. Pozytywnie zadziała na inteligencję i zdolność abstrakcyjnego myślenia. Ułatwione zostaną umiejętności uczenia się, zapamiętywania.

Babeczki z borówkami lepsze od jagodzianek. Prosty przepis

Choć jagodzianki są pyszne, to w pewnym momencie chce się od nich odpocząć. Aby nie tracić czasu w sezonie jagodowym, z owocami robię puszyste babeczki. Podczas jedzenia rozpływają się w ustach i zachwycają swoim waniliowym aromatem.

Składniki:

  • 130 ml mleka
  • 110 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 130 g cukru
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 350 g borówek.

Do miski dodaj mleko, olej, jajko, ekstrakt waniliowy, cukier i wszystkie składniki wymieszaj, aż utworzą gładką konsystencję. W osobnym naczyniu połącz mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Mieszankę przesiej do mokrych składników. Całość delikatnie i krótko mieszaj. Do masy dodaj wcześniej umyte borówki i ponownie wymieszaj.

Formę na babeczki wyłóż papierowymi lub silikonowymi foremkami. Do każdej z nich wlej równą porcję ciasta. Muffinki jagodowe piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza na funkcji góra-dół.

Upieczone ciastka pozostaw do przestygnięcia. Babeczki z jagodami podawaj posypane cukrem pudrem lub ozdobione bitą śmietaną i kolejną porcją świeżych borówek.

Źródło: dietetycy.org.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Żywieckie prażuchy podbiły serca domowników. Podaję je ze skwarkami z boczku

Rolada bankietowa na specjalne okazje. To połączenie smaków sprawdzi się zawsze

Czeskie mielone są wybitne. Całą robotę robi nieoczywista panierka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery