Reklama
Reklama

Już pokazały się Biedronce i Lidlu. "Złoty owoc" obniża ciśnienie, poprawia wzrok i ma dużo żelaza

Niemalże rok czekania i w końcu są. Morele pojawiły się już w Biedronce i Lidlu. “Złote owoce” są pełne różnych witamin, minerałów, błonnika i antyoksydantów. Jedzone w dużych ilościach obniżą ciśnienie, poprawią wzrok i pomogą w leczeniu anemii. Koniecznie włącz je do swojej diety i nie czekaj do lipca na sezon.

Morele już pojawiły się w sklepach. Ile kosztują?

Mimo tego, że sezon na morele jeszcze się nie rozpoczął, to uwielbiane przez wielu owoce już dostępne są w sklepach. W ostatnim czasie pojawiły się one w ofercie Lidla i Biedronki. Natomiast nie da się ukryć, że cena może nieco przerazić. 

W Biedronce za 500 g moreli zapłacimy 11,99 zł. W Lidlu oferowana cena była nieco niższa i na promocji w maju wynosiła 19,99 zł za kilogram. Nadal jednak dla wielu nie są to przystępne ceny i wolą poczekać na świeże złote owoce. 

Sezon na morele przypada na wakacje. Trwa on przez lipiec i sierpień. Niekiedy owoce dostępne są również we wrześniu. Wówczas ceny moreli znacznie spadają, ale nie zawsze warto czekać do tego momentu. 

Reklama

Świeże morele są dostępne w sklepach przez naprawdę niedługi okres w roku. Aby móc w pełni korzystać z ich właściwości, warto je zajadać już teraz. 

Kto powinien jeść morele?

Morele to bogactwo witaminy A, C, K, witamin z grupy B, potasu, magnezu, żelaza, wapnia oraz cynku. Jednocześnie dostarczy cennych antyoksydantów takich jak fenole, beta-karoten. Dodatkowo o organizm zadba duża ilość błonnika pokarmowego. Kto powinien zajadać "złote owoce" z takim składem? Przysłużą się szczególnym grupom. 

Morele dla cukrzyków

Świeże morele polecane są diabetykom. Wyróżniają się one niskim indeksem glikemicznym, który wynosi 34. Przy tym mają wysoką zawartość błonnika (w 100 g owoców 1,7 g błonnika). W efekcie mogą być bezpieczne spożywane przez cukrzyków. Nie będą powodować nagłych i dużych zaburzeń glikemii po posiłku. 

Morele dla sercowców

Po sezonowe owoce powinni sięgać pacjenci z problemami ze strony układu krążenia. Morele będą dla nich świetną ochroną dla serca. Pomogą w obniżeniu poziomu cholesterolu, wyregulują zbyt wysokie ciśnienie. W ten sposób ochronią przed miażdżycą, zawałami, pojawianiem się zakrzepów. 

Morele na anemię

Osoby z anemią także powinny regularnie jeść morele. Zawarte w nich żelazo weźmie udział w syntezie hemoglobiny. Poprawi transport tlenu do tkanek i wesprze produkcję czerwonych krwinek. Morele usprawnią leczenie niedokrwistości i mogą jej zapobiegać. 

Morele dla seniorów

Seniorzy w szczególności powinni zajadać się tymi wyjątkowymi owocami. Dzięki antyoksydantom będą działały przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie. Zahamują zarówno starzenie się ciała, cery, jak i umysłu. Beta-karoten korzystnie zadziała na wzrok. Morele pozwolą uchronić się od zwyrodnienia plamki żółtej i innych schorzeń oczu. 

Jak jeść morele?

Morele chętnie przerabiane są na przetwory, ale o wiele lepiej jest zajadać je na surowo. W takiej postaci możemy dodać je do śniadaniowych owsianek. W połączeniu z płatkami owsianymi, orzechami, jogurtem naturalnym stworzą bardzo zdrowy i zbilansowany posiłek, który nasyci na cały dzień i dostarczy najcenniejszych składników. 

Ponadto morele doskonale wkomponujemy w owocowe i warzywne koktajle oraz musy. Dobrze będą smakować z cytrusami, truskawkami. Z ich dodatkiem możesz też przygotować granolę, zdrowe batoniki zbożowe.

Źródło: cefarm24.pl, doz.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Już uprawiamy w ogrodzie. Nie ma lepszych owoców na poprawienie wzroku i uzupełnienie witaminy C

To najzdrowsza część wieprzowiny, można jeść nawet na diecie. Ma dużo białka i mało kalorii

Nie filetujesz, nie ściągasz skóry, ości można schrupać. Ma niewiele tłuszczu i moc białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce